Genieten van goed bier en elkaars gezelschap

la-trappe-28-van-28jpg

Deelnemers en vrijwilligers van de afdeling Vessem trekken er minimaal één keer per maand samen op uit. De ene keer bezoeken ze een kasteel, de andere keer verkennen ze de bossen van Oisterwijk.

Deze maand werd het een bourgondisch uitstapje: met bijna 30 mensen trokken ze naar Berkel-Enschot voor een bezoek aan Koningshoeven, het trappistenklooster waar La Trappe bier gebrouwen wordt.

Het gezelschap komt te vroeg aan bij Koningshoeven en staat ongeduldig te wachten op de parkeerplaats. “De deur zit nog dicht!”, zo klinkt het. Al snel blijkt dat het klooster pas 10 minuten later open gaat. Stipt om 11 uur betreedt de groep het terrein. Het tempo past bij de warme dag en de deelnemers en vrijwilligers zetten druk kletsend koers naar de filmzaal voor een korte video over het leven in het trappistenklooster.

Het sobere leven dat de monniken hier leiden maakt indruk. Zelf onderneemt de meerderheid het liefst zo veel mogelijk. “Ik ga met elk uitstapje mee, het maakt me niet uit waar naartoe.” Emmy Peters is al jaren actief deelnemer bij de Zonnebloemafdeling Vessem en ze geniet van elke activiteit.  “Meestal gaan er op de uitstapjes wel ongeveer dezelfde mensen mee. Het is altijd gezellig.”

Na de film is het tijd voor een uitgebreide lunch met veel huisgemaakte lekkernijen. Vooral de Trappistenkaas en het zelfgebakken brood vallen in de smaak. Ondanks de warmte gaat het buffet helemaal op. “We hebben niet echt een programma vandaag. We doen het rustig aan. Meestal gaan we een dagdeel weg omdat een volle dag te vermoeiend is voor de deelnemers.” Annie Vogels komt al zeker een jaar of tien als bezoekvrijwilliger bij Ans Smits over de vloer. “Ik wilde de eerste jaren nooit mee op pad,” zo vertelt Ans. “Maar samen met Annie ga ik sinds een tijdje wel regelmatig mee met de afdelingsuitjes. Ik geniet er enorm van om gewoon even weg te zijn.”

De meerderheid besluit na de lunch een wandelingetje naar de kleine kapel in de kloostertuin te maken. Er worden kaarsjes aangestoken en hier en daar klinkt gegniffel omdat ze verwacht hadden dat de kapel iets groter zou zijn. De zon staat ondertussen op zijn hoogste punt en het begint aardig warm te worden. Tijd om de verkoeling van de kloosterwinkel op te zoeken.

Vol interesse worden de flessen bier, de chocolade, de Trappistenkaas en andere producten in de winkel bekeken. Deelnemer Cees Smits koopt een La Trappe pet: “Ik draag altijd een pet tegen de zon. Dus dit is een mooie herinnering aan vandaag.” Uiteindelijk verlaat bijna iedereen de winkel met een souvenir. Daarna is het tijd voor een afsluitend drankje op het terras. Uiteraard kiest de meerderheid voor een La Trappe biertje. Lekker verkoelend. Er wordt geproost op deze mooie dag en er wordt nu al weer uitgekeken naar het volgende uitstapje.

(Artikel en foto's door: Kimber Kox, Team online Marketing & Communicatie, Nationale Ver. de Zonnebloem)

Charlotte van Nispen

0497591993
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken