Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Jaarverslag 2016 afdeling Waspik

Zonnebloem afdelingsnieuws

Tijdens de Jaarvergadering van 6 februari jl. heeft de secretaris een Jaarverslag gemaakt en voorgelezen. Lees het gehele verslag.

De Zonnebloem, afdeling Waspik             

Jaarverslag 2016

Zeer ongewoon werd het jaar 2016 gestart met een workshop: Op 6 januari was de workshop Controle Kascommissie in Waalwijk. De Regio was zeer verrast door het groot aantal deelnemers uit onze afdeling: Ria Vissers, Ria Kars, Betsy Mureau, Marja Meijs, Annelies Kouwenberg en Piet Boons waren aanwezig. Enkelen konden later bij de kascontrole van onze afdeling het geleerde meteen in praktijk brengen.

Woensdag 27 januari Bingo in Den Bolder. Den Bolder was al in carnavalsstemming, maar wij gingen voor de mooie prijzen, zoals plantjes met krokussen en stamppot pakketten van boerenkool, hutspot en winterpeen met juin. De middag werd enorm gewaardeerd en iedereen had het reuze naar de zin. 69 gasten en 14 vrijwilligers waren hierbij aanwezig.

Jaarvergadering 1 februari: Districtshoofd Phili Hoogsteder was hierbij aanwezig, Zij was enthousiast over onze afdeling en de activiteiten. Er werd afscheid genomen van Corrie Gademan als voorzitter na 13 jaar met de hamer op tafel te hebben geslagen. 22 stemmen werden uitgebracht op de verkiezing van Sjan van Seters en de herverkiezing van Nelleke vd Dussen en Piet Boons. Na afloop was er nog tijd om een toast uit te brengen op Corrie Gademan, die vanuit de afdeling het “Waarderingsbeeldje” had ontvangen.

Carnaval op 7 februari: optocht bekijken vanuit De Stroming; met warme chocolademelk en hapjes. Er waren ongeveer 10 gasten op uit gekomen. Voor ons als vrijwilligers was er geen begeleiding nodig.

12 februari: Film over Waspik in Den Bolder: Aantal gasten wat hier op uit is gekomen is bij benadering 20.

Zondag 28 februari was wederom ingericht voorde toneelvereniging Strik .

Het blijspel was deze keer getiteld “ Het geheim van Reijkesteijn”.                                                           Als stoere zeekapitein Doorman een kasteel koopt om met zijn mondaine vrouw en dappere dochter te gaan rentenieren, kan hij nog niet weten wat zijn familie allemaal te wachten staat.                                                                                                                 Het slot, eerder eigendom van een excentrieke maar eenzame baron, blijkt nogal mysterieus te zijn.                    Een oude, geheimzinnige bewoner van het poorthuis, vreemde geluiden en een vallend schilderij stellen het geduld van de kapitein aardig op de proef. Eigenaardige bezoekers, stelende spoken en raadselachtig klokgelui monden uit in een aantal misdadige gebeurtenissen die de kapitein tot het uiterste drijven om zijn gezin te beschermen.

Gelukkig is niet alles kommer en kwel op Reijkesteijn en wordt er ook nog stevig gelachen. Want zeg nou zelf: sinds wanneer gelooft u in spoken??

Het stuk was erg vermakelijk en onze buiken werden flink doorheen geschud van het lachen.               40 gasten en 8 vrijwilligers waren hierbij aanwezig.

Op 14 maart was het weer NL Doet op de Overlaat in Waalwijk. De 20 gasten uit Waspik lieten het prachtige menu niet aan zich voorbijgaan. De leerlingen van de horecaopleiding hadden er weer  werk van gemaakt, resulterend in een prachtig diner, met daarbij tevens een heerlijk drankje.

Dit alles muzikaal omlijst door het accordeon duo Markossa. Hierbij waren ook 4 vrijwilligers aanwezig. Door ziekte van, én een vrijwilliger én een gast, hebben 2 vrijwilligers als gast gefungeerd  (o.a. reserve Jan Smits). Daarnaast hebben ook nog 2 vrijwilligers zich ingezet als chauffeur.

Saillant detail is dat de secretaris tijdens de kascontrole van de Regio opmerkte dat een factuur van De Overlaat nog altijd niet is aangeboden om te voldoen. Zodat er nog een voordelig saldo kan ontstaan.

Op 21 maart werden door de kinderen, van het meegebrachte fruit, 75 fruitmandjes gemaakt en vervolgens bij 65 zieke mensen door geheel Waspik thuis bezorgd. Hier waren  11 vrijwilligers actief bij betrokken. Nog 7 fruitmandjes werden op de loterij vergeven tijdens de Paasviering.

24 maart Paasviering in Den Bolder. Voor 81 gasten begon de middag met de eucharistieviering waarin kapelaan Minh voorging. Met enkele vrijwilligers was weer een net boekje in elkaar gezet dat tijdens de mis dienst deed. Daarna een gezellige middag met hulp van 16 vrijwilligers. Helaas hadden zich 6 gasten ziek afgemeld.  De loten vonden gretig aftrek, mede door de mooie prijzen. De ruim 100 gekookte eieren liet men zich heerlijk smaken.  De laatste 20 vielen bij de vrijwilligers van Den Bolder zeer in de smaak, zodat ook deze een goede bestemming kregen..

Ook dit jaar ontbrak het advocaatje met slagroom niet, getuige de rode konen bij sommige vrouwen maar ook bij sommige mannen.

 

Donderdag 14 april: De workshop “Open Huis” vanaf 19.00 uur tot 21.45 uur.

De workshop werd gegeven door Dieuke Joosten van het Nationaal Bureau. Zij moest als jonge moeder vanuit midden Nederland naar Waspik komen in de spits, wat leidde tot het nodige oponthoud. Kernwoorden: warm-huiselijk; gast centraal; iedereen welkom: afspraken nakomen en samenwerking. Opvallend vond mevr. Joosten de warme sfeer onderling. Uiteindelijk werd het een leerzame avond in ’t Schooltje. Er namen 13 vrijwilligers aan deel.

Van zondag 24 april tot vrijdag 29 april was de Regionale Vakantieweek in Buitenhuis Fredeshiem   te Steenwijk.

Aanvankelijk waren er nogal problemen om een staf te vormen, na het stoppen van de vorige staf met Maria Maas en Anton van der Steen. Maar in Jelske Faber, Gonnie Verhoeven en Ria de Rooij heeft de Regio bekwame en doortastende personen weten te vinden. Vanuit Waspik waren dhr. en mevr. vd Hoven, mevr. Krooshoop, dhr. en mevr. Mureau, mevr. Verschuren-Huijben, mevr. Treffers-Okkers opgegeven. Helaas werd mevr. Krooshoop afgewezen. Dhr. en mevr. vd Hoven trokken zich terug. Mevr. Treffers werd ernstig ziek en verbleef inmiddels in het hospice, waar zij enige tijd later helaas is overleden. Voor mevr. Verschuren werd het nog spannend daar zij herstellende was van een herseninfarct, tegenwoordig STROKE genoemd. Maar uiteindelijk kon ze toch mee. Later bleek dit haar laatste uitje geweest te zijn van De Zonnebloem, want ze overleed korte tijd na thuiskomst. Namens de afdeling was Louis Schoenmakers als vrijwilliger de gehele week actief.

Het weekprogramma was goed gevuld, hoewel door de nieuwe staf duidelijk werd afgeweken van vaste activiteiten in eerdere jaren. Dit heeft wel tot enige wrijving geleid tussen de staf en enkele vrijwilligers. Vorig jaar sprak ik de wens nog uit dat deze opzet voortgang zou vinden.  Het Nationale bureau wil steeds meer naar een hotelfunctie. Uiteindelijk is beslist dat 2017 het laatste jaar is van de regionale vakantieweken. Het is te duur geworden om te kunnen voortbestaan. Met name de kostenpost van de vrijwilligers, die de gehele week “gratis kost en inwoning genieten”, is te duur gebleken. Voeg daarbij de gestegen zorgkosten, de prijzige locaties, waar een complete keuken met personeel de maaltijden verzorgd. Daar hangt een prijskaartje aan, terwijl dit vroeger verzorgd werd door eigen vrijwilligers.

Door het hele jaar heen bezoeken ook nog 8 vrijwilligers regelmatig een gast voor een praatje een spelletje of nemen ze mee voor een boodschap of een uitje. Dit in het kader van Bezoekwerk.

Maar ook zijn er vrijwilligers die alleen loten verkopen of stand by zijn voor zwaardere fysieke dagtochten, zoals bijvoorbeeld met de Dorpswandeling. Weer anderen gaan mee met boottochten van MRS De Zonnebloem.

In 2016 hebben een aantal vrijwilligers de wensen van de gasten uit de Wensboom ingelost. Niet alle wensen zijn vervuld.

18 mei Meersel-Dreef: Om 9.00 uur vertrokken 46 gasten richting de bekende bedevaartplaats in de Noorderkempen in België . Hieronder 4 bewoners uit De Stroming.  Daarnaast 11 vrijwilligers en nog eens 7 vrijwilligers van De Stroming.

Natuurlijk ging pastor Ad Smits voor in de dienst in de Kapucijnerkerk. Voor veel mensen uit Waspik is dit nog steeds een activiteit waar men graag aan deelneemt. Ook zijn er steeds meer Waspikkers die gewoon even de mis bij komen wonen.

Natuurlijk ontbreekt de wandeling rondom de Mariagrot niet.

Dit jaar werd het wel heel speciaal. Rien Mureau kwam met de wensambulance vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis om deze dag mee te maken. Voor Rien, de pelgrim, voor Betsy, maar ook voor de gasten en de vrijwilligers kreeg deze dag iets speciaals. Ook de naaste familie van Rien en Betsy waren in de kerk aanwezig. De dag kreeg een deken van warmte en passie om zich heen, welk gevoel allen in de ziel trof. Enkele dagen later zou Rien naar het hospice Francinus de Wind in Waalwijk verhuizen, waar hij nog maanden fijn heeft kunnen doorbrengen. Uiteindelijk overleed hij op 6 september.

2016 zal ook de geschiedenis ingaan als het jaar van het 45 jarig Jubileum van de afdeling.

Voor woensdag 22 juni had de Jubileumcommissie o.l.v. Kees en Riet van Dongen een geweldig program in elkaar gezet. Het werd uiteindelijk een galafeest, een galavoorstelling met een galadiner. Met alles erop en eraan.

In de middag werden de dames met behulp van Brigit Linders en vriendinnen in de beauty salon op hun wenken bediend. Het uiterlijk werd geheel onder de loep genomen. De heren vermaakten zich met het maken van vogelhuisjes in de Timmerwerkplaats. Samen Top had gezorgd voor gebak, balonnenbogen en helpende handen.

Via de “rode” loper werden de gasten en vrijwilligers begeleid naar ’t Carmelietje, waar zij door 2 heuse lakeien werden ontvangen. ’t Carmelietje was omgetoverd tot een balzaal, waar aan oneindig lange tafels het galadiner werd opgediend. Het diner kon niet beginnen alvorens een toast was uitgebracht op de afdeling Waspik van De Zonnebloem.

Met hulp van Marieke en Snels slagerijen was een galadiner in elkaar gezet. Wat dacht u van Zonnebloemsoep als voorgerecht; Jubileumvlees, Appelmoes met kers, Seizoengroentes en Franse Frietjes met mayo als hoofdgerecht. Als nagerecht: Feestelijk Feesttoetje en als afsluiter een slaapmutsje. Tijdens het galadiner werden de oren gekoesterd door de muzikale opluistering van Piet van Eersel, alsmede door de vele gedichten en jubileumwensen.

Als klap op de vuurpijl werden vrijwilligers gehuldigd: allereerst kregen Sjan van Seters, Corrie Zijlmans en Riet van Dongen-Kuipers een prachtig boeket voor achtereenvolgens 30 – 35 – en 45 jaar inzet voor onze afdeling. Han Kamp kreeg de zilveren speld met oorkonde uitgereikt voor het 10 jarig jubileum.

Corrie Gennesen, 89 lentes jong, kreeg uit handen van de heer Frans van Emstede, lid van het provinciaal bestuur en vertegenwoordiger van de Nationale Vereniging De Zonnebloem de gouden speld met oorkonde uitgereikt, alsmede een mooie vaas.  Van de afdeling kreeg zij het bronzen beeldje “Waardering” uitgereikt.

Corrie werd pas op haar 67ste actief voor De Zonnebloem in Waspik.  Inmiddels  is ze al 23 jaar VW-er. Hoewel het de laatste jaren moeilijker wordt is ze nog steeds actief.  

26 vrijwilligers waren de gehele dag actief om deze dag in goede banen te leiden.

82 gasten en 4 extra genodigden namen aan deze middag en avond deel.

Het is een onvergetelijke dag geworden, waar nog lang over gesproken zal worden in het Waspikse, maar ook ver daarbuiten.

Op 13 juli was de musical voor schoolverlaters. Hier zijn slechts enkele mensen naar toe geweest.

De Dorpswandeling op woensdag 31 augustus kreeg met een heuse picknick op de speelweide aan de Havendijk een speciaal en zomers tintje. De wandeling liep deze keer via St. Jozefhof, de Dorpsboerderij, de nieuwe brandweerkazerne aan het Halve Zolenpad naar het kunstwerk “Ode aan de Zandrug” in de Vest. Vervolgens werd via de Binnenbijster en ’t Oude Ambacht,  de Havendijk bereikt.

Na de picknick en de high tea gingen we via de Waesgeerd, Bakker Apart, Julianastraat en het bruggetje terug naar de Stroming. Na afloop was er in De Stroming nog frites met een kroket en een drankje. Het was erg geslaagd, hoewel er door het warme meer behoefte was aan verfrissing.  De noodzakelijke sanitaire stop werd met hulp van Lidewij Merkx-de Wit passend opgelost.

32 gasten plus 4 mensen uit De Stroming,  waarvan 28 met een rolstoel en 30 vrijwilligers, waarvan ook 16 die niet van De Zonnebloem waren. Dit zijn reservisten, die we regelmatig kunnen inschakelen en 7 vrijwilligers uit De Stroming

Met een flink aantal vrijwilligers en reserves werd bij Hieriest geklonken op de goede afloop, het einde van de vakantie en de start van het 2e half jaar.

Van 6 tot 10 juni zijn een aantal gasten mee geweest met de extra verzorgde Krasvakantie naar Duitsland.

Op 10 september  werd in Den Bolder de Ziekendag georganiseerd. 70 gasten uit Waspik en 12 gasten uit Raamsdonk deden hier aan mee. 9 vrijwilligers waren die dag ter ondersteuning en nog eens 5 deden dienst als chauffeur. Na de eucharistieviering, waarvoor ook een eigen misboekje wordt gemaakt, werd genoten van de lunch in Den Bolder. ’s Middags was er een optreden van Linda en Fabian, waarbij het meerderen opviel dat ons hoofd Activiteiten wel erg familiair met Linda omging.

De loterij ontbrak natuurlijk niet. Door de gezelligheid en het samen vertoeven is zo’n dag zo voorbij, wat aangeeft dat men erg genoten heeft.

Ook zijn er rond de Ziekendag 75 attenties bij zieken thuis bezorgd. Dit keer een heuse (Op)Kikker.

20 september was de Regionale Ontspanningsavond in het Bondsgebouw in Sprang-Capelle. De avond werd opgeluisterd door het koor Levenslust. Er was gezorgd voor koffie en een hapje en een drankje. Alle gasten werden naar de Sprang gereden en ook weer thuis gebracht. Wederom een geslaagde avond voor 18 gasten en 2 vrijwilligers. Totaal waren er 85 gasten. Met vrijwilligers, mensen van de regio en vrijwilligers van het Bondsgebouw was het krap en moest er hard gewerkt worden.

Spelletjesmiddag op 9 november

Naar aanleiding van de spelletjes gedurende de Jubileummiddag, is het idee opgevat om op het einde van de herfst, zo in de maand november een spelletjesmiddag te organiseren.

Van alles was mogelijk: van scrabble tot sjoelen, en van kaarten tot ganzenborden. Voor het jeu de boules was het duidelijk te koud en te slecht. Het sjoelen was erg in trek. Evenals rikken en jokeren.

Gezamenlijk kletsen tussendoor en een borreltje voor de gezelligheid.

34 gasten waren aanwezig en nog eens 15 vrijwilligers om de middag te begeleiden.

Op 19 november heeft Marja Meijs de cursus “Vertrouwenspersoon “ gevolgd en met succes afgerond.

Voor het maken van Kerststukjes op 19 december waren we met 10 vrijwilligers te gast in BS De Veste. De kinderen hebben prachtige stukjes gemaakt. Door de goede organisatie en voldoende materialen werden in een mum van tijd 65 exemplaren gemaakt.  De kerststukjes werden enthousiast ontvangen. Menig zieke is aangenaam verrast als blijkt dat De Zonnebloem hen niet vergeten is.

Als laatste activiteit van 2016 werd op 21 december de Kerstviering in ’t Schooltje gehouden.

Na de Eucharistieviering met ondersteuning van het Theresiakoor en zelf gemaakte misboekjes werd genoten van koffie en beschuit met muisjes. Er was een onverwacht optreden van ons huidige bestuur. Verrassend was het stemgeluid. Gelukkig werd er enthousiast meegezongen, wat natuurlijk de bedoeling was.

Na de terugblik op het jaar 2016 met vele foto’s was het tijd voor de kerstmaaltijd  

De 81 gasten lieten zich de vele broodjes en kerstbrood, ’s morgens door vele vrijwilligers klaargemaakt, goed smaken. 22 vrijwilligers waren door de dag heen actief. Er hing een zeer gemoedelijke sfeer. Verdrietig was dat we de morgen erop tijding kregen dat Jos Kamp die nacht       in zijn slaap was overleden.

In 2016 zijn 13 gasten overleden, waaronder Rien Mureau, echtgenoot van Betsy Mureau en Jan Gennesen, echtgenoot van Corrie Gennesen. Nadat Jan samen met Corrie nog hun 60-jarig huwelijk mocht meemaken, overleed hij slechts enkele dagen erna op 26 november. Ook Mark Kemmeren, zoon van Corrie Kemmeren is helaas veel te jong overleden op 5 oktober.

Een gast is verhuisd naar Sprang-Capelle. Er zijn 15 nieuwe gasten bijgekomen, tevens zijn 6 mensen gestopt als gast, meestal omdat ze opgenomen zijn op de PG afdeling van De Stroming.

Momenteel zijn er 136 gasten. Dit houdt gelijke tred met de laatste jaren. Jammer is dat we jongeren met een fysieke beperking niet bereiken. Uit de leeftijdscategorie van 18 tot 45 jaar hebben we geen gasten. Uit de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar hebben we slechts 5 gasten. Hetgeen inhoudt dat 97%  65 jaar of ouder is. Mochten jullie als vrijwilligers in je naaste omgeving of van andere mensen horen over personen die in aanmerking komen om gast te worden, laat het ons weten.

Het afgelopen jaar hebben aan activiteiten 558 personen deelgenomen. Hierbij reken ik nog niet het bezoekwerk en kleinere persoonlijk activiteiten.

Op 31 december zijn er 31 vrijwilligers.

Er zijn 3 vrijwilligers gestopt, te weten: Jannie Besseling, Mirjam Molleman en Randy van der Velden

Helaas is Joke de Hond- de Groot ernstig ziek. We hopen dat ze de kracht vindt om deze moeilijke tijd te doorstaan.

Gerry en Piet Verschuren beleefden hun 50-jarig huwelijk op 18 november, terwijl Noortje en Piet Boons op 25 november hun 40-jarig huwelijk bereikten.

In januari heeft Wim Montens, “de onderwijzer” te kennen gegeven onze afdeling te willen versterken en bij activiteiten de helpende handen te leveren.

In 2016 werden 1130 loten verkocht door een aantal vrijwilligers. Voor 2017 zijn er 1000 besteld.

Doen we zoveel mogelijk met allen mee aan de verkoop? We hopen het.

We kijken terug op een prachtig jaar voor de afdeling.

Piet Boons, secretaris                                                                      

1 februari 2017

 

                             “VERBONDEN ZIJN IN 2017”

           

Zonnebloem logo

De Zonnebloem loterij is weer gestart.

Koop een lot en steun rechtstreeks onze afdeling

Koop nu een lot

Piet Boons

0416-313224
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bioscoopbezoek
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken