Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
VN-verdrag toegankelijkheid

Mooie reacties op aanname wetsvoorstel

02-02-2016

Een belangrijke stap is gezet: het wetsvoorstel ten behoeve van mensen met een lichamelijke beperking is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Reden voor champagne! Hoe werd dit nieuws ontvangen voor politiek, media, belangenorganisaties en mensen met een lichamelijke beperking?

“Wij zijn ontzettend blij. Hier hebben we het hele jaar naartoe gewerkt.” Dat zeggen Pauline Gransier en Amber Bindels van organisatie Wij Staan Op!, die hard gestreden hebben voor het voorstel. “Te horen dat het wetsvoorstel werd goedgekeurd was fantastisch. Natuurlijk hebben dat eerst gevierd met champagne en taart. Maar we kijken ook vooruit. Iedereen denkt nu dat het werk erop zit, maar het begint nu pas. We moeten er namelijk voor zorgen dat het VN-verdrag goed wordt uitgevoerd. En dat het overeenkomt met wat de ervaringsdeskundigen in de praktijk ervaren.”

"Historische dag"

PvdA’er Otwin van Dijk, die zich langere tijd hard maakte voor het verdrag én het wetsvoorstel indiende, noemt de dag waarop het voorstel werd aangenomen “een historische dag”. “Toegankelijkheid wordt de norm, ontoegankelijkheid een uitzondering”, liet hij in een reactie aan de NOS weten. Op zijn blog vertelt hij: “Na jarenlang praten wordt eindelijk het VN-verdrag voor mensen met een handicap geratificeerd.” Daarnaast beseft ook hij dat er werk aan de winkel is. “Samen met GroenLinks en de ChristenUnie willen we toegankelijkheid wettelijk laten vastleggen, net zoals dat in bijvoorbeeld de Verenigde Staten al jaren het geval is.”

Taart

Ook op sociale media wordt positief gereageerd. Een kleine rondgang laat ons zien dat bij Rolstoelplein, een community voor iedereen met een rolstoel, de vlag uitgaat: “Vanaf 1 januari 2017 gaat Nederland algemeen toegankelijk worden. En ook na die datum zullen we om dingen moeten blijven strijden”. Bij Ieder(in), een netwerk voor chronisch zieken en mensen met een beperking, werd er taart uitgedeeld om het te vieren. Jan Troost, zelf in een rolstoel, strijdt al sinds 1972 voor meer toegankelijkheid. Bij Jinek vertelde hij dat Nederland ‘een ontwikkelingsland’ is op dit gebied. In zijn blog zegt hij dat hij na de goedkeuring van het wetsvoorstel “tranen in zijn ogen” kreeg. Iets wat hem eerder alleen bij de geboorte van zijn kinderen overkwam.

Proficiat

En ook op onze facebook-pagina en via Twitter stroomden de opgetogen reacties binnen. Ongehinderd, ook een samenwerkingspartner van de Zonnebloem, laat weten: “Proficiat met het behalen van dit resultaat. Fantastisch! @ongehinderd staat klaar voor alle #bedrijven om hen te #adviseren!" Onderzoeker Marc de Hond houdt nog even een slag om de arm: “Dat het straks wettelijk verplicht is, zegt niet dat in de praktijk alles meteen perfect is; maar het is een begin!” 

Bekijk alle reacties op dit bericht op onze facebook-pagina

toegankelijkheid vn-verdrag

Toegankelijk maken

Dit jaar zet ook de Zonnebloem zich meer dan ooit in voor de verbetering van toegankelijkheid bij vrijetijdslocaties in Nederland, zoals dierentuinen, pretparken en musea. In 2016 werken naar verwachting vijf locaties mee, waaronder Paleis Het Loo. We bieden hen de mogelijkheid hun locatie te laten testen op toegankelijkheid, we bieden trainingen aan en stimuleren structurele verbeteringen met een financiële bijdrage. Daarnaast werken we sinds kort samen met Ongehinderd, die een speciale app ontwikkeld heeft.