Krans maken

Creatief aan de slag

Schilderen, foto's bewerken en meer

Als je graag met je handen bezig bent, zijn er talloze creatieve dingen te doen in en rondom huis. Op deze pagina een aantal tips waarmee je vaak al direct aan de slag kunt, zonder veel materialen in huis te hoeven halen. 

Maak je eigen (herfst)dromenvanger

Op een eenvoudige manier de herfstsfeer in huis halen? Maak bijvoorbeeld een dromenvanger in herfstsfeer. Verzamel buiten wat bladeren, laat ze drogen en bindt ze met een touwtje vast aan een ring. Kijk bijvoorbeeld hier voor inspiratie of bekijk hier een instructiefilmpje.

Krans voor het hele jaar door

Kransen zijn prachtig, sfeervol en tijdloos. Maar ook erg leuk om zelf te maken. Op YouTube zijn er volop instructievideo's te vinden. Bijvoorbeeld om een simpele, maar mooie eucalyptuskrans te maken. Of ga aan de slag met droogbloemen. Op Pinterest vind je nog veel meer inspiratie. 

 

Zelfgemaakte kaarten

Een echt kaartje blijft voor velen toch een stuk leuker dan een berichtje via WhatsApp. Maar nóg leuker is het als je die kaart zelf hebt gemaakt. Soms zijn het juist de simpelste ontwerpen die die mooiste kaarten opleveren. De materialen heb je vaak al in huis. Zo kan een verzameling knopen en een zwarte stift al een leuk resultaat opleveren. 

Toch niet zo'n zin om ze zelf te maken? Neem dan eens een kijkje in de webshop van de Zonnebloem voor mooie kaarten. 

Je eigen receptenboek

Misschien herken je het: je recepten die je overal en nergens hebt liggen. Uitgescheurde pagina's, memo's in kookboeken of opgeslagen in je telefoon. Ga dan eens aan de slag met een eigen receptenboek. Je kunt het simpel aanpakken door je recepten in een map te bundelen, en te categoriseren op voor- hoofd- en nagerechten.

Ook leuk is je eigen, handgeschreven kookboek. Daarvoor kun je een basisboek kiezen met pagina's die je zelf kunt invullen. Op internet vind je tal van voorbeelden, zoals dit receptenboek dat je kunt personaliseren met je eigen foto's.

Servies versieren

Misschien heb je servies in de kast dat toch maar ligt te verstoffen. Of ben je gewoon uitgekeken op je witte mokken en borden. Met speciale porseleinstiften en -verf kun je ze weer opfrissen. Een stijlvolle, zwarte tekening of gezellige kleuren. Hier vind je volop voorbeelden. De stiften en verf zijn voor een paar euro te koop, zoals bij Xenos. Ook leuk als cadeau! 

Tuinslingers maken

Het enige wat je nodig hebt zijn een paar oude lakens, een schaar en een touw. Het resultaat: een leuke slinger voor aan je balkon of in de tuin.

Gedichten schrijven

Gedichten kunnen je raken. Een gedicht zit in de kleinste dingen: van een geheime liefde tot een vogeltje op het balkon. Er zijn allerlei online cursussen voor te vinden, maar je kunt ook eens beginnen met tips door te nemen op internet, zoals deze.

Bloggen

Wanneer je een lichamelijke beperking hebt, maak je dagelijks situaties mee waar veel mensen geen idee van hebben. Dat kunnen lastige situaties zijn, maar ook bijzondere en interessante momenten. Overweeg eens een blog te beginnen en deze toch unieke situaties met anderen te delen. Hier kun je op een laagdrempelige manier jouw gedachten en ervaringen delen met je lezers.

Je kunt natuurlijk een website hiervoor maken, maar je kunt ook laagdrempelig beginnen met af en toe een bijdrage op bijvoorbeeld LinkedIn, Facebook of Instagram. Om je blogs zo leeswaardig mogelijk te maken, kun je je alvast een beetje inlezen.

Modelbouw

Sinds de corona-uitbraak hebben veel mensen de modelbouw (her)ontdekt. Een hobby waar je helemaal in kunt opgaan. We kennen natuurlijk de treinen, vliegtuigen en auto’s, maar er valt veel meer te kiezen. Zo zijn er ook bouwpakketten voor prachtige houten, mechanische modellen te koop, of bijzondere miniatuur kashuisjes.

3D-puzzels

Je kunt ook kiezen voor 3D-puzzels, bijvoorbeeld van het beroemde Duitse kasteel Neuschwanstein, de Rialtobrug in Venetië of misschien een stadion van een favoriete voetbalclub.

Handlettering

Een trend die een jaar of twee geleden begon en nog steeds mateloos populair is. Handlettering is een kunst waarbij je de mooiste, creatiefste letters tekent. Het vergt wat oefening, maar als je het eenmaal in de vingers hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. Op deze blog leer je stap voor stap de basis van handlettering.

Op het Youtube-kanaal van Craftmama staan 4 video's die je op een laagdrempelige manier op gang helpen. Handig dat je meteen ziet wat de bedoeling is.

 

Borduren

Borduren is misschien wel de meest ontspannende hobby die er is. Een muziekje aan, kop thee erbij en rustig aan de slag. In deze video van Splendith leer je in 16 minuten de basis van het borduren. Daarnaast staan er nog 3 handige video's over borduren online dus hiermee kun je wel even vooruit.

Wil je aan de slag met borduren maar weet je niet goed wat je moet maken, dan kun je op de site Melon & Me verschillende borduurpakketten bestellen met een patroon en al het materiaal wat je nodig hebt. Daarnaast staan er onder het kopje Blog nog allerlei gratis borduurpatronen. Ga naar Melon & Me voor de pakketten en patronen.

Aquarel

Om aquarel onder de knie te krijgen is het vooral een kwestie van de juiste materialen in huis halen en heel veel oefenen. Je moet natuurlijk wel weten hoe je moet beginnen en wát je dan precies aan materialen nodig hebt. Gelukkig zijn er genoeg video's te vinden waarin dit precies uitgelegd wordt. Deze duidelijke video van Jojan helpt je al een heel eind op weg: 

 

Breien zonder naalden

Ook al is de lente net begonnen, breien blijft een leuke bezigheid. Kun je door je lichamelijke beperking niet goed omgaan met breinaalden? Dan is een breiring of een breiraam misschien een oplossing. Dankzij deze hulpmiddelen vallen de steken er minder snel af. Je kunt er van alles mee maken, zoals mutsen, sjaals, sokken of dekens. De ringen zijn bij meerdere winkels te koop, zoals Bol.com. Er zijn veel instructievideo's te vinden op internet. In de onderstaande video wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je een breiring gebruikt. 

 

Schilderen op nummer

Wil je graag schilderen maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Schilderen op nummer is een laagdrempelige en leuke manier om te starten. Informeer eens bij je lokale hobbywinkel. Via Bol.com kun je ook kiezen uit verschillende pakketten voor volwassenen, van modern tot klassiek en van dieren tot landschappen en steden.

Aan de slag met je foto's

Heb je mappen vol (vakantie)foto's op je computer staan waar je eigenlijk niks meer mee doet? Ga daar eens mee aan de slag. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om je foto's op een creatieve manier af te laten drukken. Het uitzoeken van je foto's is een leuke activiteit waar je al gauw een paar uur zoet mee bent. Neem vooral ook de tijd om weer herinneringen op te halen. 

  • Ontwerp een strakke college met vierkante foto's via IXXI en hang deze met een kliksysteem op
  • Laat 9 van je mooiste foto's op hexagonvormige (6-hoekig) kunststof platen afdrukken
  • Druk je foto's eens af als ouderwetse polaroids. Vooral leuk om met snapshots op je telefoon te doen
  • Laat een mooie foto afdrukken op aluminium, canvas of linnen via bijvoorbeeld Herinneringenoplinnen.nl
  • Sla 2 vliegen in 1 klap: ga aan de slag met je foto's en ga er daarna mee puzzelen. Het kan met de fotopuzzels van HEMA.
  • Voor een mooie foto hoef je lang niet altijd een dure camera te gebruiken. Een goede bewerking van een foto doet soms wonderen! Er zitten vaak al standaard fotobewerkingsprogramma’s op je computer, laptop op telefoon waar je al veel kanten mee op kunt. Een handig fotobewerkingsprogramma is Pixlr. Het programma en informatie hierover vind je op deze website.  

Houtbranden

Houtbranden is een techniek waarbij je de mooiste patronen in hout maakt. Via deze website huur je een pakket met alle benodigdheden om zelf aan de slag te gaan. Uiteraard krijg je er ook een handleiding bij met uitleg en technieken. De huurprijs is afhankelijk van hoe lang je het pakket wilt huren en voor hoeveel mensen. Voor meer informatie kijk je op deze site. 

Kleurboek voor volwassenen

Net als schilderen op nummer, bestaan er ook kleurboeken voor volwassenen. Een fijne manier om je gedachten te verzetten en je houdt er meteen een leuk item aan over. Er bestaan ook kleurboeken waarbij jouw tekening kunt uitscheuren en als kaart kunt opsturen.

Origami

Origami is een Japanse vouwkunst die al eeuwen bestaat. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een vierkant stuk (gekleurd) papier en een beetje geduld. Op het YouTube-account van Jo Nakashima valt bijvoorbeeld van alles te kiezen. Per video wordt uitgelegd wat de afmeting van het papier is en wat de moeilijkheidsgraad is.

 

Brief schrijven

Bedenk eens hoe leuk het is om een brief te krijgen. Je kunt jezelf en een ander een groot plezier doen door er eentje te schrijven, aan een vriend(in) of familielid. Een brief hoeft niet aan eisen te voldoen of diepgaande inhoud te hebben. Vertel wat je bezighoudt, wat je meemaakt of graag zou willen doen. Het is een mooie en waardevolle manier om contact te houden met de ander en te laten weten dat je aan hem of haar denkt.