tv

Film en tv

Docu's, films en series

Je hebt ongetwijfeld je eigen favoriete tv-programma's en series die je volgt. Maar wist je dat er ook heel veel interessante documentaires online te vinden zijn, die je gratis kunt bekijken? Prettig tijdverdrijf en je steekt er vaak ook nog veel van op. We zetten een aantal tips op een rij voor het vinden van de beste docu’s, series en tv-programma's.

NPO: films, series en documentaires

Op de website van NPO Start kun je documentaires, films en series terugkijken die zijn uitgezonden op de publieke omroep. Je kunt bovendien selecteren op genre, zoals film, natuur of reizen. Een aantal tips:

 De mini documentaire- De ideale rolstoel: Voor mensen die niet kunnen lopen is een goede rolstoel van levensbelang. Maar veel mensen in Nederland zitten niet in een goede rolstoel. Daardoor lopen ze blessures op en komen ze nauwelijks buiten. Maar liefst 70% van de mensen met een dwarslaesie krijgt last van schouderklachten. In deze documentaire volg je de wetenschap die hard werkt aan een betere rolstoel.  Vaak voor topparasporters, maar ook voor dagelijks gebruik. De documentaire is terug te kijken via: https://ntr.nl/Focus/287/detail/De-ideale-rolstoel/VPWON_1344843

De best bekeken docu's van de NPO: er zijn verschillende prachtige en indrukwekkende documentaires terug te kijken. Weet je niet waar je moet beginnen, dan is de pagina met best bekeken docu's een handige tip.

Elin: Elin is intelligent, avontuurlijk en wil dolgraag met de buitenwereld communiceren. Maar door haar hersenbeschadiging is ze nauwelijks verstaanbaar. Het is vaak alleen haar moeder Marie-José die begrijpt wat ze zegt. Als er een spraakcomputer in haar leven komt, wordt het leven voor Elin en haar gezin spannend. Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgden het gezin gedurende vier jaar. Elin bekijk je via 2Doc.nl 

Sexual Healing: Evelien is is sinds haar geboort spastisch, zit in een rolstoel, en de weinige seksuele ervaringen in haar leven waren teleurstellend. Maar gesprekken met haar hulpverlener Brigitte wakkeren bij Evelien het verlangen naar intimiteit aan. En dus waagt ze de sprong in het diepe. De uitzending is terug te kijkenvia 2Doc.nl.

Beperkt toegang: in 2016 ondertekende Nederland het VN-verdrag Handicap. Maar de positie van mensen met een beperking is op veel vlakken verslechterd. Hoe inclusief is Nederland voor mensen met een handicap? Pointer zocht het uit. De uitzending is terug te kijken via de website van het tv-programma.

Heimwee TV

Tijdens de eerste lockdown heeft AVROTROS Heimwee TV geïntroduceerd, met legendarische nostalgische programma’s die het (terug)kijken waard zijn zoals Showroom, Floris en Zeg 'ns AAA. De programma's zijn niet meer op tv te zien, maar wel online terug te kijken.

Pathé Thuis

Bij Pathé Thuis kun je zowel nieuwe films als klassiekers terugkijken. Je betaalt per film en je zit niet vast aan een abonnement. Je moet wel even een account aanmaken. Een aantal tips ter inspiratie:

Presque (2020): Deze film doet qua sfeer een beetje denken aan de Intouchables. Twee mannen raken ongepland met elkaar opgezadeld tijdens een roadtrip. Igor heeft een lichamelijke beperking; Louis is begrafenisondernemer en wil in eerste instantie niet veel met Igor te maken hebben. De mannen leren elkaar steeds beter kennen en er ontstaat een bijzondere band.

Me Before You (2016): De jonge Louise (Emilia Clarke) wordt de zorgverlener van Will Traynor (Sam Claflin), een rijke, jonge bankier die twee jaar geleden door een ongeluk verlamd is geraakt. Will’s cynische kijk op het leven begint te veranderen wanneer Louisa hem laat zien dat het leven de moeite waard is.

Born on the Fourth of July (1989): Ron Kovic (Tom Cruise) wordt naar Vietnam gestuurd om mee te vechten in de oorlog. Hij raakt zwaargewond en zal niet meer kunnen lopen volgens de artsen. Hij aanvaardt het oordeel niet. Ook begint hij vragen te stellen over de zin van de oorlog.

The Theory of Everything (2014): Stephen Hawking studeert in de jaren '60 natuurkunde aan de Universiteit van Cambridge. De wereld van Stephen stort in wanneer hij hoort dat hij ALS heeft. Desondanks trouwt hij met Jane en samen gaan ze de strijd aan met de ongeneeslijke ziekte.

Online aanbod van filmhuizen

Films gemaakt door kleinere producenten die thuishoren in filmhuizen kijk je onder andere via Cinetree. Elke maand krijg je een unieke selectie films en documentaires, gekozen door filmmakers, liefhebbers en experts. Ook is er extra verdieping via de filmclub, artikelen en inleidingen van experts. Meer informatie staat op de website van Cinetree.

Een vergelijkbaar platform is Picl. In samenwerking met veertig Nederlandse filmtheaters bieden ze premièrefilms en documentaires aan. Films die nu in het filmhuis draaien, stream je op Picl..

Netflix

Heb je een Netflix-abonnement? Dan ben je ongetwijfeld bekend met het overweldigende aanbod van series, documentaires en films. In het bijzonder willen we een paar uitlichten: 

De documentaire Crip Camp. Dit bijzondere verhaal gaat over Amerikaanse tieners met een lichamelijke beperking in de jaren 70 en hoe zij vochten voor acceptatie en gelijke behandeling. Bekijk de trailer.

De comedy Special gaat over Ryan, een homoseksuele jongen met een lichte hersenafwijking. Deze originele, bijzondere miniserie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De serie staat al op Netflix. Hier vind je de trailer.

De Healing Power of Dude. Deze serie gaat over een jongen met een angststoornis die zich laat leiden door zijn hulphond, Duke. Ook zijn beste vriendin Amara, die in een elektrische rolstoel zit, is een grote steun. Geen stereotypes maar echte mensen van vlees en bloed en hun worstelingen met een handicap. Bekijk hier de trailer.