Koken en bakken

Handige sites en leuke apps

Tips voor koken als je in een rolstoel zit

Koken als je in een rolstoel zit kan natuurlijk prima, zolang je de juiste aanpassingen en hulpmiddelen hebt. Op de site Invacare.nl staan flink wat tips en handigheidjes om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Koken met restjes 

Lukt het even niet om boodschappen te doen? Misschien heb je nog genoeg ingrediënten in de koelkast en voorraadkast om er een lekkere maaltijd van te maken. Zo heb je meteen weer wat meer kastruimte gecreëerd! Er zijn verschillende websites en apps die je advies geven over het combineren van restjes en ingrediënten uit de voorraadkast. 

Het Voedingscentrum geeft advies over hoe je met restjes om moet gaan en geeft zelf ook suggesties voor recepten, waarbij je kunt zoeken op de ingrediënten die jij wilt gebruiken. Lees hun tips voor restjes en zoek een recept om met jouw restjes te maken.

Daisy Scholte noemt zichzelf ook wel de kliekjeskoningin en dat is met reden: in haar boek Lekker koken met restjes staan maar liefst 54 lekkere recepten waarin je al je restjes en overgebleven ingrediënten kwijt kunt. Altijd handig om in huis te hebben. 

Er zijn nog veel meer websites die tips geven over dit onderwerp. Zo geeft Brenda op haar website Brenda Kookt 5 handige recepten voor het koken met restjes groenten.

Koken uit de voorraadkast

Heb je geen restjes over maar wil je juist wat lekkers maken met ingrediënten uit je voorraadkast? Op Culy.nl staan verschillende lekkere recepten die je maakt van producten die je hoogstwaarschijnlijk wel in huis hebt.

Kruidentuintje

Heb je groene vingers en ben je gek op koken? Ga dan eens aan de slag met het kweken van je eigen kruiden! Hiervoor hoef je niet per se een tuin te hebben. Ook binnen kun je kruiden kweken. Op de site DeZaden.nl staan instructies en tips om van jouw kruidentuintje een succes te maken. Je kunt er ook meteen zakjes zaad bestellen.

Duurzaam koken

Wanneer je groente en fruit van het seizoen kiest, belast je het milieu minder dan groentesoorten die zijn geïmporteerd of gekweekt in een verwarmde kas. Op internet vind je volop informatie over wat je wanneer het beste kunt eten, bijvoorbeeld op de websites van Libelle en Natuur & Milieu.

Het Voedingscentrum geeft ook informatie en tips over duurzamer eten. Duurzaam eten is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je gezondheid! Zo kun je beter minder vlees eten en vaker kiezen voor plantaardige producten zoals bonen, linzen en kikkererwten, of ongezouten noten. Ook tijdens lunch en ontbijt kun je eens wat anders kiezen dan vlees. Beleg je brood met bijvoorbeeld 100% pindakaas of notenspread.  

Wil je uitproberen hoe het is om veganistisch te eten? Doe dan mee met de VeganChallenge van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Je kunt natuurlijk ook anderen uitdagen om de challenge samen met jou te doen!  

Doe de Schijf van Vijf-check

Je hebt ongetwijfeld een aantal favoriete gerechten. Maar staan deze ingrediënten eigenlijk in de Schijf van Vijf? Via de website van het Voedingscentrum kun je dat gemakkelijk checken. En als het er niet in staat, krijg je meteen een gezonder alternatief aangeboden. 

Wil je nog een stapje verder gaan en precies weten of je wel voldoende vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt? Vul dan je online eetdagboek op Mijn Eetmeter in. Leuk en leerzaam om te doen! 

Kies ik gezond?

Nog zo’n handige app van het Voedingscentrum: Kies ik Gezond? Met je smartphone scan je de streepjescode van een voedingsproduct. Vervolgens zie je of het in de Schijf van Vijf past. Bij voedingsmiddelen die minder gezond zijn, bijvoorbeeld omdat er te veel vet, zout of suiker in zit, krijg je gezondere alternatieven aangeboden. Je kunt de app op je gemakje thuis gebruiken, of scan je boodschappen meteen in de supermarkt. 

Maak je eigen receptenboek

Misschien herken je het: je recepten die je overal en nergens hebt liggen: uitgescheurde pagina's, in kookboeken of opgeslagen in je telefoon. Ga dan eens aan de slag met een eigen receptenboek. Je kunt het simpel aanpakken door gewoon een mapje aan te schaffen en daarin je recepten bundelen, en categoriseren op voor- hoofd- en nagerechten. Ook leuk is je eigen, handgeschreven kookboek. Op internet vind je tal van voorbeelden, zoals dit receptenboek dat je kunt personaliseren met je eigen foto's