Lezen en luisteren

Luisterboeken, magazines en meer

Lees jij graag boeken of ben je juist meer van de luisterboeken of podcasts? Voor alle type lezers zetten we onze tips voor leuke abonnementen op een rijtje. 

Archief van kranten-, boeken- en tijdschriftenarchief 

Vind jij het heerlijk om te struinen door oude artikelen, boeken en tijdschriften? Dan is de website Delpher vast iets voor jou. Hier heb je toegang tot meer dan 100 miljoen pagina's! Via de zoekmachine kun je bijvoorbeeld de krant terugvinden die uitkwam op jouw geboortedag. Ontzettend verslavend! 

Podcast Stap voor Stap

Podcasts zijn enorm in trek. Maar waar te beginnen als je hier nog niet bekend mee bent? Ter inspiratie is er een lijst met de populairste podcasts van dit moment. Bekijk ook de site van Support Magazine, waar een aantal interessante podcasts op een rijtje zijn gezet rondom het thema lichamelijke beperking.

Niet op deze lijst, maar wel een aanrader, is de podcast van Maartje (19) en haar vader Harrie. Maartje liep in oktober 2022 een dwarslaesie op bij een auto-ongeluk. Samen met haar vader maakt ze nu de podcast Stap voor Stap waarin ze de 'struggles' van het leven na het ongeval bespreekt, met flink wat humor.

Een andere aanrader die niet op de lijst staat is de dagelijkse BNNVARA-podcast 'Alledaagse Vragen' waarin prangende vragen worden beantwoord. Zoals: maakt de overheid winst op jouw paspoort? Wordt er minder cash geld gedrukt, nu er meer gepind wordt? En hebben blinde mensen toch een idee bij kleur? Makers Elif Kan, Merel Wielaert, Aron de Jong en Ilan Hoekstra bespreken elke werkdag vragen die de luisteraar wil weten, die relevant zijn en niet eerder in de media zijn behandeld. Je kunt de podcast luisteren via een podcast-app zoals Spotify of via nporadio1.nl/podcasts.

Luisterboeken in de Online Luisterbieb

Als je liever boeken luistert dan leest is een abonnement op de Online Luisterbieb een goed idee. Je hebt toegang tot talloze mooie, inspirerende en originele boeken. Ga naar de Online Luisterbieb, download de app, maak een account aan, download een boek, leun achterover en luisteren maar. 

Proefabonnement tijdschrift

Wil je je graag abonneren op een tijdschrift maar twijfel je voor welk magazine je moet kiezen? Dan is een proefabonnement een heel goede optie. Je krijgt voor een vast bedrag 3 of 4 nummers van je tijdschrift naar keuze en na deze periode stopt het abonnement automatisch. Een leuke en laagdrempelige manier om kennis te maken met een nieuw magazine. 

Verhalen van vroeger bij Het Danspaleis

Het Danspaleis is een podcast begonnen waarbij ze ouderen interviewen over muziek van vroeger. Een podcast is een radioprogramma wat je op elk moment van de dag kunt luisteren, precies wanneer het voor jou uitkomt. De geïnterviewden halen herinneringen op aan vroeger en vertellen hoe het op dit moment met ze gaat. Fijn om eens met een kop koffie lekker voor te gaan zitten. Je luistert de podcasts hier.

14 dagen gratis luisteren bij Storytel

Bij Storytel heb je voor €11,99 per maand toegang tot meer dan 150.000 e-books en luisterboeken. Voor 3 euro meer kun je met 3 verschillende mensen inloggen en een eigen digitale boekenplank samenstellen. Wil je nou eerst kijken of Storytel iets voor je is én of het aanbod bij je past? Neem dan een gratis proefabonnement van 14 dagen. Je maakt hier een account aan.

8 verrassingsboeken per maand via Bookchoice

Heb jij moeite met het kiezen van je volgende boek? Dan is Bookchoice het ideale boekabonnement voor jou. Voor €3,99 per maand krijg je elke maand toegang tot 8 e-books en luisterboeken. Het leuke hieraan is dat het altijd nieuwe titels zijn en dat er elke maand een goede variatie aan boeken is. Thrillers, romans, waargebeurde verhalen, romantische comedy's en meer. De eerste maand Bookchoice is gratis zodat je kunt kijken of je het iets vindt. Neem hier een proefabonnement.

400.000 boeken via het Bol.com en Kobo abonnement

Het duurste abonnement in dit overzicht geeft je toegang tot veruit de meeste boeken. Bij Bol.com kost een maandabonnement €12,99 en dit geeft je toegang tot 400.000 Nederlandse en Engelstalige e-books. Als je het eerst eens uit wilt proberen is de eerste maand gratis. Toch niks voor jou of vind je het te duur? Dan zeg je na die maand kosteloos je abonnement weer op. Kijk hier voor meer informatie. Lees een maand gratis.

Tienduizenden luisterboeken via het Bol.com en Kobo abonnement

Bol.com heeft ook een passend abonnement voor iedereen die liever gaat voor luisterboeken. Ook bij dit abonnement zijn de eerste 30 dagen gratis. Daarna betaal je €9,99 per maand. Voor dit bedrag krijg je toegang tot meer dan 30.000 Nederlandse en Engelstalige luisterboeken. Meer informatie vind je op Bol.com.

Proefabonnement op een krant

Bijna elke krant heeft wel de optie om een goedkoop proefabonnement af te sluiten. Op www.krant.nl kun je naast een proefabonnement op diverse regionale dagbladen ook landelijke kranten (Volkskrant, Trouw, het Parool) aanvragen. Je betaalt 4 euro voor 4 weken en je zit nergens aan vast. 

Blogs van de Zonnebloem

Voor persoonlijke verhalen van mensen met een lichamelijke beperking kun je een kijkje nemen op onze Blog-pagina. Op dit moment schrijven Sanne en Max regelmatig een blog over hun leven en wat ze bezighoudt. Lees alle blogs van Max en Sanne.