Natuur en ontspanning

Van wildcamera's tot ontspanningsoefeningen

Je kunt natuurlijk een goed boek lezen of een mooie film kijken, maar er zijn meer manieren om tot rust te komen. Ga virtueel de natuur in of doe speciale oefeningen zodat je even los komt van de waan van de dag.

Vogels voeren

Hoe groot of klein je buitenruimte ook is, voor het voeren van vogels is bijna altijd wel een plekje te vinden. De Vogelbescherming geeft advies over wat je de beestjes het beste kunt geven (en wat niet). Denk ook eens aan een ondiep waterbakje in je tuin of op het balkon en geniet van wassende en drinkende vogels.

Help de egel

De egel kan onze hulp goed gebruiken. In 10 jaar tijd is de helft van alle egels in Nederland verdwenen. Onze tuinen en parken zijn veel te netjes en bieden te weinig natuurlijke schuilplaatsen en voedsel. Heb je een tuin? Zet dan een bakje water en voer (dat geschikt is voor egels) voor ze klaar. Maak wat rommelhoekjes met bladeren of bouw een egelhuisje. Lees alle tips van Natuurmonumenten en wie weet geniet jij binnenkort van een stekelig diertje in je tuin.

Digitaal de natuur in

Weinig is zo ontspannend als een wandeling in de natuur. Omdat dit voor veel mensen niet zo makkelijk gaat, heeft Natuurmonumenten maar liefst 19 wandelingen online vastgelegd. Zo kun je ook vanuit huis al het moois van de Nederlandse natuur te bieden heeft bewonderen. Via deze pagina wandel je digitaal door de verschillende landschappen.

Toch liever écht de natuur in? Bekijk dan de rolstoelvriendelijke routes van bijvoorbeeld Natuurmonumenten of op de website Wandel.nl

Wilde dieren spotten

Er zijn volop webcams waarmee je live wilde dieren kunt spotten. Bekijk bijvoorbeeld die van Nationaal Park de Hoge Veluwe, of spot de Big Five in Afrika via de Africam. De website Explore.org is een soort Netflix van webcams; hier vind je een enorme verzameling wildlife-webcams, zelfs het noorderlicht kun je hier live bekijken.

Ontspanning bij je thuis

De website Ontspanningbijjethuis.nl staat vol met tips om thuis te ontspannen. Van tips voor een betere nachtrust tot lekker in de keuken bezig zijn en van bewegingsoefeningen tot verzorgingsproducten. 

Houd een dagboek bij

Het werkt ontspannend, helpt tegen piekeren en is ook nog eens leuk voor later: een dagboek bijhouden. Zet je gevoelens op papier, schrijf waar je dankbaar voor bent en waar je naar uitkijkt. Happinez legt uit waarom een dagboek een goed idee is.

Karaoke

Ontspanning door inspanning, dat bereik je met karaoke. Zing keihard mee met je favoriete nummers en vergeet even alle dagelijkse beslommeringen. Via dit Youtube-kanaal heb je duizenden karaokenummers tot je beschikking. Voorlopig kun je hier dus wel even mee vooruit.

Helemaal zen

Heb je iets nodig om even helemaal te ontspannen? Meditatie kan hierbij helpen. Nu kan het lastig zijn om te beginnen met mediteren. Gelukkig bieden websites zoals Happy With Yoga Nederlandstalige meditatieoefeningen aan voor beginners. Hiermee kan iedereen leren mediteren en helemaal relaxen. 

Ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen als je spanning of stress voelt. Het hoeft helemaal niet lang te duren, maar het is wel belangrijk om het goed te doen. In deze video zie je hoe je in 2 minuten een oefening kunt doen.