Online spelletjes

Nieuwe en klassieke spelletjes

Het kan zo ontspannend zijn, een spelletje spelen om je gedachte te verzetten. Er zijn talloze online spellen te vinden die je zowel alleen als met iemand op afstand kunt spelen. Ook je favoriete klassiekers!

Gamen met beperking

Er wordt gelukkig steeds meer aandacht besteed aan games voor mensen met een lichamelijke handicap. Uniek Sporten heeft hier een speciale pagina aan gewijd met nieuws en tips rond het thema toegankelijke spellen. Bijvoorbeeld welke type controllers er zijn en welke games hiervoor geschikt zijn.

Klassiekers

Er bestaan veel websites waar je online klassieke spelletjes kunt spelen. Zo kun je op deze website (zonder reclame) Patience spelen.  Ook op Spele.nl is er veel te kiezen, met onder andere Lingo, Patience, Sudoku, Rummikub, Schaken, Tetris, Bingo of Klaverjassen. Zo zijn er nog veel meer sites met een ruim aanbod aan online games. 

Zonnebloem WoordDuel

De Zonnebloem presenteert WoordDuel. Een leuk woordspel, dat je met z’n tweeën kunt spelen, ook als je niet bij elkaar bent. Probeer het eens!

Zonnebloem WoordDuel zorgt ervoor dat je in deze contactarme coronatijd toch samen iets met je deelnemer kunt doen. Of met iemand anders die je kent. Gewoon allebei vanuit eigen huis vanachter de computer dus of met je mobieltje of laptop, ook als je ergens anders bent. En natuurlijk kunnen deelnemers het ook met hun dierbaren en met andere deelnemers spelen. Je hoeft mensen alleen maar uit te nodigen om mee te doen.

Zonnebloem Cryptoslang Breinbrekers

Speel mee met de speciaal voor de Zonnebloem ontwikkelde Cryptoslang Breinbrekers. Elke dinsdag en donderdag kun je een nieuwe breinbreker oplossen. Leuk om te doen en je maakt kans op het puzzelboekje ‘Braintraining’. Iedereen kan meedoen. Dus deel de Cryptoslang Breinbrekers ook met je familieleden, vrienden en kennissen. Ga hier naar de Zonnebloem Cryptoslang Breinbreker.

Woordzoeker over de Zonnebloem

Een woordzoeker die helemaal in het teken staat van de Zonnebloem, speciaal gemaakt door een toegewijde vrijwilliger. Download de puzzel als pdf via deze link, print 'm uit en puzzelen maar!

SamenSpelen

SamenSpelen is een nieuwe app waarmee (groot)ouders spelenderwijs contact kunnen houden met hun kinderen of kleinkinderen. Het spel is voortgekomen uit een samenwerking tussen Games for Health, DELA en Radboudumc, die hiermee eenzaamheid onder ouderen tegen willen gaan.

De SamenSpelen app lijkt op WhatsApp, maar in plaats van chats zit de app vol met spelletjes. Deze zijn speciaal bedacht voor (groot)ouders en (klein)kinderen. De app kent een aantal oude bekenden, zoals galgje en zeeslag, maar er zijn ook nieuwe spelletjes. Wanneer je meespeelt, help je mee aan een wetenschappelijk onderzoek over eenzaamheid.

Denksport online

Het populaire puzzelboek Denksport heeft ook een online variant. Elke dag verschijnen er 4 verschillende, nieuwe puzzels: een Sudoku, een woordzoeker, een Kruiswoord en een Zweedse puzzel. Het is dus zeker een aanrader om hier dagelijks een kijkje te nemen. Ga naar de Denksport online puzzels.

De Nationale Thuisbingo

Iedereen met een laptop of tablet kan meedoen met de Nationale Thuisbingo, een initiatief van FocusCura. Na het aanmaken van een account kun je van maandag tot en met vrijdag deelnemen aan de bingo. Op het scherm is een bingokaart en video-uitzending te zien. De uitzending duurt ongeveer een uur. Wie een rij vol heeft, drukt op de knop 'Bingo'. Na elke uitzending worden de winnaars gebeld. Deelname is gratis en je maakt kans op leuke prijzen!

MAX Geheugentrainer

Het televisieprogramma Max Geheugentrainer heeft een gelijknamige app. Onder andere het boodschappenspel, het zoekplaatje en de letterregen komen voorbij. Ook kun je dagelijks een test doen om aan de conditie van je geheugen te werken. De app houdt bovendien je voortgang bij, zodat je kunt zien of je resultaten verbeteren. 

De Slimste Mens: ook spraakgestuurd

Het populaire televisiespel De Slimste Mens heeft een app waarmee je zelfde kennisquiz kunt spelen. Je kunt tegen een vriend spelen, maar ook tegen een onbekende speler of alleen. Hier vind je de uitleg en de link om het spel te downloaden op je telefoon. Er is ook een variant ontwikkeld waarmee je het spel spraakgestuurd kunt spelen. Meer informatie is hier te vinden.

Games op jouw beperking afgestemd

Het Nederlandse Cloudwhale maakt online spellen voor mensen met een lichamelijke beperking. Het bijzondere hieraan is dat elke game volledig aangepast kan worden op de spelers beperking. Bij start geef je aan welke functionaliteiten je nodig hebt en vervolgens wordt de besturing hierop aangepast. Alles over dit bijzondere platform lees je in dit artikel.

Puzzels leggen van achter je pc

Wist je dat je ook van achter je pc of tablet een legpuzzel kunt leggen? Via Jigsawplanet en Legpuzzels.nl heb je toegang tot talloze uitdagende puzzels.

'Klassiekers' en nieuwe spellen via Steam

Via Steam heb je toegang tot talloze pc-games. Oudere spellen zoals Rollercoaster Tycoon en The Sims zijn er tegen betaling te downloaden. Daarnaast bestaat het aanbod ook uit flink wat nieuwe spellen. Echte gamefans kunnen hier in ieder geval hun hart ophalen.

Pubquiz vanaf je eigen bank

Vind jij het leuk om je kennis te testen aan de hand van leuke quizvragen? Dan is de online pubquiz vast iets voor jou. Hier download je gratis een pubquiz die je vervolgens op afstand met vrienden of familie kunt spelen.