Regina Catsburg op MPS de Zonnebloem

Dagboek van Regina

Zorgvrijwilliger MPS de Zonnebloem

Regina Catsburg (foto, rechts) vaart al heel wat jaren mee als zorgvrijwilliger aan boord van MPS de Zonnebloem. Zij verleent zorg aan de gasten en stuurt de verpleegkundigen en verzorgenden aan. Ondanks haar zorgtaken en verantwoordelijkheden geniet Regina intens van de heerlijke vakantiesfeer aan boord. Hoe het eraan toegaat op de bekende riviercruiser van Nationale Vereniging de Zonnebloem beschrijft ze in haar dagboek. 

"Geniet, maar nooit met mate!"

Maandag 8 augustus - ’n bijzonder fenomeen

Voor velen wat onwennig nog, maar na de nodige kennismakingen en instructies door de bemanning staan alle neuzen dezelfde kant op: we gaan onze gasten een prachtige vakantie geven. Ons motto deze week is: geniet, maar nooit met mate!

De eerste gasten druppelen binnen, koffers worden naar de hutten gebracht en de gasten krijgen een kopje koffie of thee in de salon, waar het team coördinatoren met zijn verzorgenden/verplegenden kennis gaat maken met de gasten en de nodige informatie ophaalt voor een goede verzorging deze week. 

Als iedereen aan boord is, zet het schip koers naar de eerste stopplaats, Lelystad. Het was de bedoeling dat we deze week de Rijn op zouden gaan, maar gezien de lage waterstanden lukt dit niet. Het is prachtig weer, iedereen is vrolijk en heeft het goede humeur meegenomen van huis.
Op onze mooie tocht door de Neder-Rijn naar het Amsterdam-Rijnkanaal moeten we enkele sluizen door. De dikke muren en deuren in de sluis zijn erg imposant en het is heel bijzonder om omhoog of omlaag te gaan met dit grote schip.

Om half vijf stellen de bemanning en staf zich voor aan de gasten en proosten we met elkaar op een plezierige vakantieweek. We nemen het programma voor de komende week door en dan gaan we aan tafel voor het eerste diner. De sfeer onderling is heel gezellig en de eerste mooie verhalen worden al uitgewisseld. Er klinken al geluiden als: “wat zijn we in een warm bad terecht gekomen” en “wat zijn jullie geweldig lief voor ons”. Het blijft toch een bijzonder fenomeen dat je op maandagochtend met 130 onbekende mensen aan boord stapt en het in de avond lijkt het alsof je elkaar al jaren kent. En dit is nog maar de eerste dag van de vakantie.

Dinsdag 9 augustus – vaargeluiden en muzikale klanken

Zo’n eerste nacht aan boord is behoorlijk onwennig. Een ander bed, andere omgeving, andere geluiden. Het schip is tot 03.00 uur in de nacht doorgevaren, het aanleggen brengt nogal wat teweeg, waardoor flink wat mensen wakker bleven of werden. 

De ochtend begint met een prachtig uitzicht over het IJsselmeer, er is een zonnige dag in het vooruitzicht. Na een heerlijk ontbijt genieten alle gasten op het zonnedek met een kopje koffie of thee. Ook hier ontstaan mooie vriendschappen, twee echtparen raken met elkaar aan de praat, blijken vlak bij elkaar te wonen, de zoon van het ene echtpaar komt over de vloer bij de buren van het andere echtpaar, dus zo is er gespreksstof genoeg.

Na de lunch is het tijd om te gaan passagieren. We liggen naast de outlet Bataviastad, dus het schip ligt in de namiddag een stuk lager dan ’s morgens vanwege alle aankopen die daar zijn gedaan. Hele tassen worden mee aan boord genomen, echt leuk om te zien dat onze gasten weer eens zelf kunnen gaan winkelen en hoe blij ze daarmee zijn. 

Na het diner gaan de beentjes van de vloer. DJ Ferry brengt ons een avond vol gezellige muziek. De dansvloer is goed gevuld, onze gasten - maar zeker ook de vrijwilligers - genieten volop, en zeker niet met mate. Het wordt een echt feestje, waarna iedereen voldaan de hut opzoekt.

Woensdag 10 augustus – superlatieven in ochtend- en avondverhalen

Zoals een bloem de zon nodig heeft om te bloeien, heeft de mens zorg, liefde, aandacht en respect nodig om te bloeien. Met deze quote startten we de dag en mooier kan het niet benoemd worden. Iedereen heeft gisterenavond de verbondenheid en saamhorigheid met elkaar beleefd en gevoeld.

De dag begint alweer prachtig, we varen vandaag over het IJsselmeer richting Enkhuizen, waar we uiteraard weer van boord kunnen. Er worden spelletjes gedaan, fijne gesprekken gevoerd en het zonnedek is the place to be! In de middag bezoeken we het knusse vissersdorp Enkhuizen. Velen genieten op de dijk van alle bootjes die langsvaren, het is een drukte van belang.

De tekst gaat verder onder de foto

MPS de Zonnebloem op het IJsselmeer

Het diner vanavond is heel speciaal: het restaurant, de bediening en het eten zijn helemaal in Indische stijl. Ook kapitein Jolle Wietse Visser eet mee, wat zeer gewaardeerd wordt door de gasten. Na het diner vertelt Jolle Wietse over het schip en wat er allemaal komt kijken voor en tijdens een vaarvakantie. Wat een boeiend verhaal!

Donderdag 11 augustus – shoppen en terras

Het schip brengt ons vandaag naar de voormalige VOC-stad Hoorn, een oude handelsstad. In de binnenstad staan veel prachtige monumentale panden met verschillende soorten gevels. Helaas is daar vandaag niet alles van te zien, omdat er door de hele binnenstad kermis is. Ondanks de warmte gaat bijna iedereen weer passagieren en geniet van terrasjes, ijsjes en biertjes.

Een aantal vrijwilligers heeft het plan opgevat om in de avond een bingo te organiseren. Zij gaan de stad in om leuke prijsjes te scoren en het liefst gratis natuurlijk. Dat lukt goed bij verschillende zaken, waaronder de HEMA en een souvenirwinkeltje. Als hoofdprijzen zijn er heerlijke pakketten van Rituals gekocht. Bijna alle gasten doen gezellig mee en het geschuif op de bingobordjes is niet van de lucht. 

Vrijdag 12 augustus – kers op de taart

De laatste volle dag van de vakantie varen we vanuit Hoorn door de Afsluitdijk de Waddenzee op. Hiervoor varen we door de Lorentzsluis. Deze is bijzonder omdat het water hierin niet hoger of lager gaat. In de ochtend staat het water in de Waddenzee nog hoog, later op de dag is het eb en zien we de zandbanken naast ons liggen. Het is een hele kunst voor de kapitein om ons door de smalle vaargeul te loodsen richting Harlingen, onze aanlegplaats voor vandaag. 

Het galadiner bestaat deze avond uit vijf gangen en het dessert wordt met vuurwerk en muziek binnengebracht door de restaurantmedewerkers. Iedereen krijgt een drankje van de Zonnebloem aangeboden tijdens dit laatste diner en gezamenlijk proosten op de geweldige week die achter ons ligt. Ondertussen varen we door de Afsluitdijk en het IJsselmeer weer terug naar Lelystad.

Zaterdag 13 augustus – afscheid met een lach en een traan

Een hectische ochtend, waarop de vrijwilligers vroeg opstaan om alles weer klaar te maken voor de volgende gasten die graag mee willen varen. Iedereen is op tijd boven om te ontbijten, de bussen zijn geregeld, familie is gebeld en na knuffels, omhelzingen en hier en daar een traantje zijn we allemaal op tijd van boord.

Het was een bijzonder mooie week met allerlei verrassingen, prachtige zonsopkomsten en -ondergangen, fijne ontmoetingen, mooie gesprekken en dit alles in een hele prettige sfeer met elkaar. We zijn wel wat kilootjes aangekomen, maar we gaan met een voldaan en dankbaar gevoel naar huis.

Trek gekregen in zo’n heerlijke vaarweek op MPS de Zonnebloem? Meld je aan als zorgvrijwilliger! We kunnen je hulp goed gebruiken. Samen met zo'n 60 andere (zorg)vrijwilligers maak je mooie momenten mogelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Lees meer over het vrijwilligerswerk.