Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Eerste tien restaurants ontvangen Keurmerk Toegankelijkheid

Week van de Toegankelijkheid: Gerard blikt terug

10-10-2016

Een week lang stond Nederland in het teken van toegankelijkheid. Hoe beleefde gastblogger Gerard de Nooij de week? “De tijd van praten is voorbij.”

“De Week van de Toegankelijkheid is een hoogtepunt op de kalender voor ons bij Ongehinderd. Nederland toegankelijker maken voor mensen met een beperking is immers exact waar wij ons sterk voor maken. En tijdens zo’n week merk je dat steeds meer mensen en bedrijven actie ondernemen.

Lunch bij Jamie

Dat begon al maandag, tijdens een lunch in Rotterdam bij Jamie’s Italian restaurant. Dat is inmiddels genomineerd voor het Nederlandse Keurmerk voor Toegankelijkheid, dat we samen met andere partijen hebben ontwikkeld. Die nominatie vierden we in het gezelschap van een hele groep visueel beperkten, inclusief hun geleidehond.

Het was om twee redenen een toepasselijke kick-off. Het thema van deze week was ‘Aan tafel’. Echt gastvrije restaurants en cafés hebben een drempelvrije entree. Tafels waar je met een rolstoel makkelijk onder kunt aanschuiven. Ruimte voor hulp- en geleidehonden. En zetten graag de muziek wat zachter als iemand met een gehoorapparaat er last van heeft.

Appen met visuele beperking

Daarnaast ging het deze week meer dan ooit over mensen met alle soorten beperkingen. Wij sloten bijvoorbeeld een overeenkomst met de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. Die zet zich in voor mensen met een visuele beperking. Eerste wapenfeit: we hebben onze Ongehinderd-app met hun hulp nóg beter toegankelijk gemaakt voor blinde en slechtziende mensen.

Die app wordt ondertussen door steeds meer partijen omarmd. Deze week konden we van wéér een gemeente (Emmen) bekendmaken dat alle openbare gebouwen in de app staan. En op woensdag sloot de gemeente Wijde Meren zich aan. Daar gaat onze keurmeester binnenkort de toegankelijkheid van alle gemeentelijke gebouwen testen.

Het mooie vind ik zelf: gemeenten wachten niet tot ze het zelf op orde denken te hebben. Ze melden zich aan omdat ze juist willen weten wat er beter kan.

Keurmerk voor 10 restaurants

De week werd bekroond met de uitreiking van het keurmerk aan de eerste tien restaurants van Nederland. Die kregen als cadeau een menukaart van ons, in braille en in extra grote letters. Als aanmoediging, zeg maar. Het zijn koplopers in horecaland, die zich oprecht inzetten voor toegankelijkheid. Die weten dat ze er met het keurmerk nog niet zijn, want er blijft altijd ruimte voor verbetering.

Maar ze hebben iets gedáán, stappen gezet. Net als steeds meer andere bedrijven, overheden en andere organisaties. En dat maakte de afsluiting van de week voor mij extra speciaal. Het praten over toegankelijkheid is voorbij, we zijn gewoon aan de slag gegaan. En de resultaten zijn prachtig!”

Gerard de Nooij

Gerard de Nooij

Gerard de Nooij is oprichter van Ongehinderd. Een organisatie die met testteams en een gratis app de toegankelijkheid van gemeenten en bedrijven in kaart brengt en over verbeteringen adviseert.