Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
beweegpark Erik Wallenburg

Rolstoelvaardigheid oefen je straks in Zeewolde

02-03-2018

Aan ideeën geen gebrek bij de creatieve Erik Wallenburg (62). En zijn geweldige nieuwe idee kan zomaar een uitkomst zijn voor veel Zonnebloemdeelnemers! De Zeewoldenaar bedacht een oefenpark voor gebruikers van een rolstoel, rollator of scootmobiel. En het ziet ernaar uit dat het obstakelparcours er echt gaat komen. Een uitkomst! “Veel ongelukken gebeuren door onervarenheid”.

Het beweegpark

“Het wordt een parcours met verschillende soorten ondergronden en obstakels. Denk bijvoorbeeld aan grindpaden, een stuk met kinderkopjes, hekken en stoepranden. In deze veilige omgeving kunnen rolstoelgebruikers, of ouderen die met een rollator lopen, oefenen met deze hindernissen. Daarnaast komt er een beweegplein met toestellen waarmee je bijvoorbeeld je armen en benen kunt trainen, ook vanuit een rolstoel. Dat helpt weer bij de rolstoelvaardigheid. Het oefenparcours moet in Zeewolde gerealiseerd worden. Op een locatie vlakbij seniorenwoningen. Omdat het tussen de bomen ligt, krijg je direct het idee van een park. Daarmee fungeert het beweegpark ook als een ontmoetingsplaats. Hopelijk kunnen we senioren die angstig zijn om naar buiten te gaan zo uit hun isolement halen. Met speciale banken met rug- en armleuningen, maken we er een comfortabele plek van.”

 

De plattegrond van het beweegpark

Uit ervaring weet Erik dat manoeuvreren in een rolstoel helemaal niet zo makkelijk is. Hij verbrijzelde in 2004 zijn enkel toen zijn been klem kwam te zitten tussen twee boomstammen. Met een tractor moest de pechvogel uit zijn benarde positie worden bevrijd. Helaas bleef Erik last houden van pijn en volgde negen jaar later een amputatie van zijn been.

Inspiratie uit eigen ervaring

“Toen ik in een rolstoel terecht kwam, merkte ik dat je best handig moet zijn. Stoepranden, aflopende drempels, je komt het allemaal tegen onderweg. Ik had op mijn zestigste die vaardigheid niet echt. Ik zag filmpjes van iemand in een rolstoel die met gemak op één wiel balanceerde en dacht ‘dat wil ik ook!’. Ik volgde een cursus rolstoelvaardigheid en oefende om op mijn achterwielen te balanceren. Steeds zocht ik hogere drempels op. Dan kun je namelijk de stoeprand op en af. Uiteindelijk is het idee voor een oefenparcours ontstaan toen ik fotografeerde bij een instructiecursus voor scootmobielen. Ik wilde die ervaringen combineren!”

Noodzaak

“Er gebeuren veel ongelukken met scootmobielen, rolstoelen en rollators. Veelal door onervarenheid. Als je met een scootmobiel over een wildrooster gaat bijvoorbeeld, schud je helemaal door elkaar. Doe je dat voor het eerst, dan kun je daar erg van schrikken. Senioren worden bang en durven misschien niet meer de straat op. En dat terwijl het na een paar keer oefenen vaak beter gaat. Dan weet je wat te verwachten. Rolstoelgebruikers krijgen ervaring en meer zelfvertrouwen door te oefenen. Er bijvoorbeeld komt ook een doodlopende gang in het park waar je moet keren met je rollator. Bij het opstellen van de plannen, werkte ik samen met fysiotherapeuten en ouderenbonden en iedereen was direct heel enthousiast. Zij zien ook zeker de noodzaak in van een oefenparcours.”

Lessen

“Iedereen mag op eigen gelegenheid komen oefenen. Maar ik kan me voorstellen dat ook lessen worden verzorgd. Bijvoorbeeld onder begeleiding van Veilig Verkeer Nederland of van vrijwilligers die we werven in Zeewolde.”

Groen licht

“De plaatselijke politiek is heel enthousiast. Van de gemeenteraad van Zeewolde heb ik groen licht om mijn plannen verder uit te werken. Het idee moet dan nog door de raad, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. De afdeling Welzijn van de gemeente heeft zelfs al aangekondigd beweegochtenden te willen organiseren.”

Erik Wallenburg

Erik Wallenburg

De creatieve Erik Wallenburg (62) bedacht een oefenpark voor gebruikers van een rolstoel, rollator of scootmobiel.