Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Samen werken aan toegankelijkheid

Openluchtmuseum

De Zonnebloem kan dankzij Erfgoed Gelderland vijf Gelderse vrijetijdslocaties beter toegankelijk maken. De coöperatie van Gelderse erfgoedaanbieders draagt 25.000 euro bij aan hun Onbeperkt Eropuit-project. Ben Bregman van Erfgoed Gelderland vertelt over zijn organisatie en de samenwerking met de Zonnebloem.

“We zijn heel blij met deze samenwerking. Bij het Openluchtmuseum in Arnhem is een belevingsonderzoek gestart en ook Slot Loevestein kreeg bezoek van mystery guests. Het belevingsonderzoek is een echte eyeopener en leverde een reeks aan simpele verbeterpunten op waar we zelf nooit aan hebben gedacht. Een helling die te stijl is, te krappe draaicirkels, te korte pinsnoeren, het is een greep uit de verbeterpunten. Maar de belangrijkste les die we hebben geleerd, is dat duidelijke communicatie heel belangrijk is. Mystery guest Tamara legde tijdens een workshop uit dat zij van te voren de websites van vrijetijdslocaties bekijkt. Staat daar onvoldoende of onduidelijke informatie op over de toegankelijkheid, dan kiest ze een ander uitje. Dat is voor ons belangrijke informatie.”

Musea bereikbaar maken

“Het toegankelijkheidsproject van de Zonnebloem raakt aan een van onze eigen projecten: ‘Ieders museum’. Erfgoed Gelderland is een coöperatie van ruim 170 erfgoedaanbieders -onder andere musea en forten- in Gelderland en wordt gesubsidieerd door Provincie Gelderland. Met het project ‘Ieders museum’ maken we musea bereikbaar en aantrekkelijk voor nieuwe doelgroepen. Musea worden namelijk overlopen door eenzelfde groep mensen, terwijl we juist willen dat iedereen het erfgoed in Gelderland komt bekijken.”

Maatschappelijke rol

“Wij richten ons daarvoor op drie verschillende doelgroepen: zorgvragers, zoals mensen met een audiovisuele of lichamelijke beperking, nieuwkomers, zoals statushouders, maar ook nieuwe inwoners van onze provincie, en onbekende buren. Musea kunnen bij ons een subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld het opzetten van een audiovisuele tour en andere inclusiviteitsprojecten, zoals wij dat noemen. Inclusiviteit is sowieso een groot thema in de museumwereld. Als niet iedereen naar binnen kan of wil, loop je je maatschappelijke rol mis.”

Toegankelijkheid

“Toen we de toegankelijkheid van ons erfgoed wilden verbeteren, zette dat ons aan het denken: ‘welke partij zou hiervoor een logische partner zijn?’ We kwamen uit bij Onbeperkt Eropuit, omdat de Zonnebloem, net als veel musea in Gelderland, werkt met lokale vrijwilligers. Het leuke is dat die vrijwilligersgroep regelmatig overlapt. Het is de bedoeling dat vijf grote publiekstrekkers in onze provincie worden getest door de Zonnebloem. Bij Het Openluchtmuseum en Slot Loevestein zijn die onderzoeken al in gang gezet. Kasteel Doorwerth staat ook nog op de lijst om te testen.”

Streekmusea

“Met mystery guest Tamara zijn we daarnaast langs een aantal kleine streekmusea gegaan. Om te onderzoeken hoe we het daar nóg beter kunnen doen. Ook die bezoeken leidden tot een reeks tips en tricks waar de musea mee aan de slag kunnen.”

Creatief nadenken

“De samenwerking is leerzaam voor ons, maar óók voor de Zonnebloem. Zij doen dit project niet vanuit museaal aspect, maar voor de deelnemers. Wij bekijken het van de andere kant en willen juist graag een nieuwe doelgroep naar het museum trekken en ons erfgoed voor hen toegankelijk maken. We leren van elkaar! Zeker omdat we samen nadenken wat we wel en niet kunnen aanpassen en hoe. In een fort bouw je niet zomaar een lift. En wil je grove aanpassingen doen, dan heb je te maken met regels rondom monumentenzorg. Het is een kwestie van creatief nadenken met elkaar!”

 

Ben Bregman

Ben Bregman

Als adviseur erfgoed en onderwijs van Erfgoed Gelderland is Ben Bregman betrokken bij het verbeteren van de toegankelijkheid van vijf Gelderse vrijetijdslocaties, waaronder het Openluchtmuseum en Slot Loevestein. Hij werkt hierin samen met de Zonnebloem binnen het project Onbeperkt Eropuit.