Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Remia Kapel vertelt op Support, de beurs voor mensen met een bewegingsbeperking, over haar ervaringen als mystery guest

“Laat je uitje niet verpesten door obstakels!”

19-06-2018

Remia Kapel (59) is mystery guest voor de Zonnebloem en maakte op Support, de beurs voor mensen met een bewegingsbeperking, een heleboel bezoekers enthousiast om óók vrijetijdslocaties te testen op toegankelijkheid voor het project Onbeperkt eropuit. Wat motiveert haar om zich tot het uiterste in te spannen voor een drempelvrije vrijetijdssector?

Waarom zet jij je in als mystery guest voor de Zonnebloem?

“Zelf loop ik met een rollator. Ik vind het belangrijk dat iedereen met een beperking kan genieten van een dagje uit, zonder obstakels. Zonder dat je hoeft te twijfelen: ‘Kan ik daar wel naartoe met mijn rollator? Lukt me dat?’ Je kunt zeuren of klagen over de dingen die mis gaan, maar je kunt er ook een positieve draai aan geven. Door feedback te geven, maak je het mogelijk dat een ander die na jou komt wél zorgeloos kan genieten. Als je net als ik positief bent ingesteld, moet je ook mystery guest worden!”

Hoe maakte je de beursbezoekers warm om zich ook als mystery guest in te schrijven?

“Ik vertelde dat ik als mystery guest gewapend met een vragenformulier en gratis toegangskaartjes naar een locatie ga en gaf hen voorbeelden van wat ik zoal tegenkom. Toen ik begon over te hoge kassa’s, pinautomaten en drempels, zag ik de ogen van de luisteraars oplichten. Allemaal herkenden ze die situaties. Ik vroeg hen wat het met hen doet als ze tijdens een uitje zo’n obstakel tegenkomen. Is de dag dan vergald? Voor sommigen wel, maar de meesten kijken er niet eens meer van op. Als je een beperking hebt, verwacht je al dat je voor verrassingen komt te staan. Gek eigenlijk, waarom zou je niet zorgeloos kunnen genieten net als ieder ander? Door je in te zetten als mystery guest creëer je daar bewustwording voor bij het personeel van vrijetijdslocaties. Ik weet zeker dat mijn boodschap overkwam, want bijna iedereen die ik heb gesproken, schreef zich in als mystery guest.”

Waar ga je zelf graag naartoe?

“Als ik maar kan genieten, vind ik alles geweldig! Een museumbezoek is leuk en ook creatieve workshops volg ik graag, bijvoorbeeld kaarten maken. Het contact dat je buitenshuis met mensen hebt, is gewoon heerlijk. Daarom was het ook extra leuk dat ik tijdens de beurs zoveel mensen kon spreken.”

Hoe is het om als mystery guest een vrijetijdslocatie te bezoeken?

“Je hebt in ieder geval een toffe dag en je komt nog eens ergens. Ik ben net Sherlock Holmes, want niemand mag weten dat ik met een geheim onderzoek bezig ben, spannend! Soms moest ik een beetje toneelspelen. Zo was ik bij een locatie waar door de hevige regenval het hele toilet onder water stond. Alles was afgezet met linten. Ik heb toen gedaan alsof ik écht heel nodig naar het toilet moest, want ja, ik moest toch het invalidentoilet testen!”

Zijn er dingen die je speciaal opvallen tijdens je mystery-bezoeken?

“Vaak zijn het kleine dingen die aangepast moeten worden. Drempels bij de ingang van het restaurant bijvoorbeeld, een paniekkoord dat ontbreekt op het invalidentoilet, of een wastafel of spiegels die te hoog hangen. Met z’n allen kunnen we helpen om Nederland een stukje toegankelijker te maken. En er zijn nog meer dan genoeg interessante locaties om te testen.”

Een portretfoto van mystery guest Remia Kapel

Remia Kapel

Remia Kapel (59) uit Ede is mystery guest voor de Zonnebloem en vertelt over haar ervaringen. Ze loopt met een rollator en test de toegankelijkheid van vrijtijdslocaties in Nederland.