Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Rijksmuseum plaquettes

Voor de Nachtwacht

01-10-2018

Na een paar plezierige voorgesprekken in mijn kantoor (Café Anneke in Wijchen) met o.a. Matthijs de Bruin van de Zonnebloem, de organisatie die ik nog ken uit de tijd dat ik voorzitter van de CG Raad was. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik dacht dat de Zonnebloem voornamelijk vakantiereizen organiseerde, maar niets bleek minder waar.

Onbeperkt er op uit was dan ook voor mij nieuw. Maar de spirit en het feit dat vrijwilligers met en zonder beperking samen bezig zijn om de wereld toegankelijker te maken deed mijn hart sneller kloppen. De museumwereld, sport, evenementen en cultuur hebben echt nog wel wat nodig om daadwerkelijk te voldoen aan toegankelijkheidseisen voor iedereen. Ook de vriendelijke wijze waarop de Zonnebloem hier vorm aan geeft, sprak me aan. Ik moet toegeven dat ik mijn beeld van de Zonnebloem wel wat heb bij moeten stellen. Ik dacht dat de Zonnebloem er vooral voor ouderen was en een beetje een stoffige organisatie. Toen Matthijs me vroeg om moderator te zijn in het Rijksmuseum hoefde ik dan ook niet lang na te denken en zei meteen 'ja'!

Op pad met de Zonnebloemauto

Ik gaf wel aan dat Amsterdam, zeker het Museumplein, echt een ramp is voor mijn aangepaste en verlengde bus om te parkeren. 
Geen probleem regelen we toch een Zonnebloemauto met een chauffeur die je haalt en je terug brengt. Ik werd inderdaad keurig op tijd opgehaald door Nelleke en samen met Co van het ministerie die de auto ook wel een keer wilde zien, reden we naar het Museumplein. 

Prachtige locatie

Het was een bijzondere klus om te doen, alle vrijwillige mystery guests die onderzoek hebben gedaan naar de toegankelijkheid van musea en pretparken werden  in het zonnetje gezet. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en de directeur van o.a.  het Rijksmuseum werden door mij aan de tand gevoeld over wat ze van plan zijn te gaan doen met al die mooie adviezen van de Zonnebloem. De directeuren van het Concertgebouw, Stedelijk Museum, van Gogh museum en het Rijksmuseum kregen uit handen van een mysterie guests een plaquette als aanmoediging om daadwerkelijk iets met de aanbevelingen te doen. De Minister heeft ook de toezegging gedaan om een keer mee te gaan met een mystery bezoek. Mooie toezegging en daar gaan we ze aan houden! 

Toegankelijk Nederland

Dit zijn activiteiten waar ik energie van krijg. Onder de mystery guests kwam ik nog al wat bekenden tegen, waarvan ik niet wist dat ze actief waren voor de Zonnebloem. Dat hadden ze goed verborgen gehouden ;-) Of dat met de foto hierboven ze nog een keer gaat lukken betwijfel ik! Maar ik kom jullie vast weer tegen. Op naar een toegankelijk Nederland!

Meer lezen over alle acties van Jan Troost

Jan Troost

Jan Troost

Jan Troost is al 41 jaar betrokken bij de emancipatiebeweging van mensen met een handicap. Hij gelooft in het leven, en dat humor een belangrijk wapen is om uiteindelijk iedereen zijn weg te laten vinden in onze samenleving. Jan heeft vanaf zijn geboorte Osteogenesis Imperfecta. Deze zeldzame botweefsel aandoening heeft geleid tot een groot aantal botbreuken. Jan is ruim 8 jaar voorzitter geweest van de gehandicaptenraad (CG Raad).