Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Strandtip Borkum

Strandtip: Borkum, ‘drempelvrij’ waddeneiland

31-07-2015
Bakken in de zomerzon of juist uitwaaien in de herfstwind: iedereen heeft wel wat met het strand. Daarom moet je er ook vanuit een rolstoel van kunnen genieten! Hoe? We geven je tips. Deze keer: Borkum, drempelvrij waddeneiland!

Onze Nederlandse Waddeneilanden kennen we allemaal. Dat er in ten oosten daarvan nog een ‘sliert’ Duitse eilanden ligt, is minder bekend. Het meest westelijke Duitse waddeneiland is Borkum. Ten noorden van Groningen ligt het eiland, dat iets kleiner is dan Schiermonnikoog. Het toeristische eiland is gemakkelijk te bereiken via een veerboot vanaf de Nederlandse Eemshaven.

Borkum is een wat minder bekend vakantie-eiland, dat toch dichtbij ligt. En: het maakt zich sterk voor ‘drempelloze’ vakanties! “Hier is vakantie voor mensen met een handicap vanzelfsprekend”, schrijft de gemeente Borkum op haar website. “Mensen met een handicap kunnen een plek innemen middenin de samenleving, wanneer ze ook midden in het leven vakantie kunnen vieren. Op Borkum is dat mogelijk.”

Drempelvrij

Op het eiland wordt alles in het werk gesteld om rolstoelgebruikers zoveel mogelijk van het eiland te laten bezoeken. Trottoirs werden verlaagd en toegangswegen naar stranden en de promenade zijn zoveel mogelijk drempelvrij gemaakt.

Strandrolstoelen

Zodra het zwemseizoen geopend is, zijn er gratis strandrolstoelen beschikbaar. Zowel aan het noord- als aan het zuid-strand als op het naaktstrand. De rolstoelen zijn niet alleen geschikt om op het zand te rijden, ze mogen óók in zeewater.

Speciale faciliteiten

Ook de strandopgangen op diverse plekken bij de verschillende stranden zijn probleemloos in een rolstoel te nemen, dankzij de speciaal aangelegde hellingen. Er zijn voldoende parkeergelegenheden voor mensen met een beperking, speciale strandstoelen én er zijn zowel op het strand als in het stadje zelf op veel plaatsen aangepaste, openbare toiletten. Veel vakantiehuizen en hotels zijn ingericht op rolstoelgebruikers. Het sauna-, wellness- en zwemparadijs Gezeitenland op het eiland beschikt over speciale badrolstoelen. Even pinnen? Ook geen probleem: alle banken op het eiland zijn drempelloos te bereiken.

Heen- en terugreis

De heen- en terugreis naar het eiland verloopt uiteraard via een veerboot. Rederij Ems verzorgt overtocht, zowel vanaf de Duitse stad Emden als vanuit de Groningse Eemshaven. De rederij maakt gebruik van zowel catamarans als veerboten. Wie met de auto reist en/of in een rolstoel zit, kan het beste de veerboot nemen. Er is een loopbrug beschikbaar voor rolstoelgebruikers. De rederij vraagt rolstoelgebruikers om 48 uur vóór de reis contact op te nemen, zodat er hulp geregeld kan worden. Naast handbaggage mogen rolstoelen en andere hulpmiddelen gratis worden meegenomen.

Vanaf de veerpont brengt een treintje van de Borkumer Kleinbahn vakantiegangers naar het stadje. Uiteraard is er een mobiele hellingbaan voor rolstoelers en helpt het personeel bij in- en uitstappen.

Nieuwsgierig geworden?

Meer informatie lees je (in het Nederlands) op Borkum.de. Daar vind je zelfs al een overzicht van vakantiehuizen en hotels en pensions die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.