Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Ervaring vakantiehuis Loenen

"Dit is pas écht je eigen plan trekken"

09-02-2016
Sinds kort verhuurt de Zonnebloem een compleet aangepaste vakantiewoning op de Veluwe, speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Zij kunnen er een paar dagen of een week heerlijk vertoeven met eigen vrienden of familie. 

Tinie Rakhorst-Kooistra, haar dochter Ria en kennissen Melie en Willem rijden een zandweggetje in vlak naast het dorp Loenen. Al snel worden ze omringd door de Veluwse natuur en verschijnt de mooie vakantiewoning: Het Hugenpothhuis. Het is hun thuis voor de komende week. Tinie en Ria kunnen niet wachten om het huis van binnen te bekijken. Zodra ze de auto uitstappen, valt er een last van hun schouders. Tijd voor even helemaal niets.

Mantelzorger

De nood was hoog bij Tinie. Vanwege haar slechte gezondheid – ze heeft onder meer reuma, neuropathie en suikerziekte – was het al zeker drie jaar lang niet mogelijk om op vakantie te gaan. Haar dochter Ria, vrijwilliger bij de Zonnebloem, is haar mantelzorger en woont bij haar in. “Mijn moeder is aangewezen op aanpassingen en verzorging in huis. Dat laatste doe ik, samen met de thuiszorg. We zijn dus elke dag bij elkaar. Maar echt leuke dingen doen samen, dat wordt lastig.”
 

Niets moet, alles mag

Tinie gaat als ze kan wel mee met uitstapjes van de lokale Zonnebloemafdeling. “Echt tot rust komen, dat kan pas als je een paar dagen weg bent. Liefst in een andere omgeving. Als niets moet en alles mag.” Ze was dan ook blij met de tip voor dit vakantiehuis. “Ik zei: meteen doen. We hebben twee kennissen meegevraagd en direct geboekt.”

Comfortabel

Het aangepaste vakantiehuis is twee jaar geleden gebouwd, speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Het is voorzien van allerlei faciliteiten en voorzieningen om het verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. De Zonnebloem mag het huis verhuren, maar organiseert zelf geen vakanties in de accommodatie. “Dat is wel even anders dan je gewend bent, natuurlijk”, aldus Ria. “Bij Zonnebloemvakanties is er medische begeleiding. Als je hierop bent aangewezen, moet je dit nu zelf regelen. Omdat ik het gewend ben, kan ik mijn moeder zelf verzorgen. En de aanpassingen in het huis zijn perfect.”

Eigen plan

Geen georganiseerde vakantie, betekent ook geen vooraf bepaald programma. “En juist daar waren we naar op zoek”, zegt Ria. “Even geen volgeplande agenda met afspraken van de thuiszorg. Maar ’s ochtends denken: Wat zullen we vandaag eens gaan doen? Zonder continu op de klok te hoeven kijken. We vinden het juist super om helemaal ons eigen plan te kunnen trekken.” 

Pannenkoeken

En dat doen ze dan ook. “We hebben de omgeving verkend en zijn lekker veel uit eten geweest”, blikt Tinie terug. “Pannenkoeken eten in Beekbergen, de kerstshow in de Apeldoornse Intratuin bekijken, uitgebreid naar de Makro. Simpele dingen, waar we anders niet aan toekomen. Die zijn voor ons al bijzonder. Dat geldt ook voor uitslapen. Dat heb ik in jaren niet meer kunnen doen en mijn dochter ook niet, omdat de thuiszorg vroeg op de stoep staat.” Alleen al het feit dat ze samen in een andere omgeving zijn is al heel erg fijn, voegt Ria toe. “Even weg uit de dagelijkse sleur.”

Koeien

Ook de bosrijke omgeving valt in de smaak: “Je moet hier echt heen voor de rust”, vertelt Tinie. “Het huis staat midden in een landelijk gebied met bos en weilanden. De koeien lopen letterlijk voor het huis langs. Over het kleine weggetje komt nauwelijks verkeer. Het is net alsof je door Duitsland rijdt! Bossen, weilanden, heuvels: elk seizoen biedt hier ongetwijfeld weer een prachtig gezicht.”

Met z’n viertjes

Een ander groot verschil met de regionale of nationale Zonnebloemvakanties, is de grootte van de groep. Er kunnen maximaal zes personen in het Hugenpothhuis verblijven. “Sommige mensen houden ervan om met een grote groep op vakantie te gaan, wij vinden het fijner met z’n viertjes. Mijn moeder loopt op het moment niet zo goed, dus drukte brengt risico’s met zich mee. Met alleen een paar goede bekenden om zich heen, heeft ze geen angst om te vallen.”

Samen

Moeder en dochter kijken aan het eind van de week terug op een geweldige vakantie. “We hebben allebei ontzettend kunnen bijtanken. Samen. Dat was lang geleden.”