Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
aangepaste vakantie Lemele

“Ik moet straks helemaal afkicken!”

29-05-2018
De vakanties nieuwe stijl zijn Jong Amsterdam op het lijf geschreven. De vrijwilligers zijn blij met de vrijheid van het nieuwe vakantieconcept en deelnemers kiezen zelf hun activiteiten. Onlangs organiseerden ze voor het eerst zelf een vakantie: met een kleine groep naar de Imminkhoeve in Lemele. De uitdaging? Ieders wensen kwijt kunnen in een programma van vijf dagen. Volgens vakantieganger Roland Wartena (44) zijn ze daar dik in geslaagd!

Op dag 5, de laatste dag, kunnen de deelnemers kiezen uit een rolstoelwandeltocht of een siësta. Roland zit lekker te relaxen voor het Hallehuis en luistert muziek. "Dit maakt deze toch al geweldige vakantie helemaal af!" zegt hij en wijst naar de strakblauwe hemel waar de zon aan staat te stralen. "Alle dagen mooi weer, hoeveel geluk kan je hebben?" Ook de accommodatie valt in de smaak. "Het is ruim opgezet waardoor je je makkelijk even kunt afzonderen. De kamers zijn mooi en de mensen aardig en behulpzaam.” 

Handjes

De groep bestaat uit 10 deelnemers, in de leeftijd van 30 tot 54 jaar, en 13 vrijwilligers. "We wilden vooral geen handjes te kort komen", legt Denise Brune uit. Zij is zowel vrijwilliger als deelnemer én heeft de vakantie mede georganiseerd. "Je hebt vrijwilligers nodig die rijden, helpen in de keuken, alles regelen. Omdat we niet willen dat dit ten koste gaat van de zorg, zijn er meer vrijwilligers mee dan deelnemers. Er zijn heel wat mensen mee die hulp nodig hebben met eten, drinken, de zonnebril op en af zetten, insmeren; noem maar op. Dat mag er niet bij in schieten." 

Makkelijk aanspraak

Roland is enthousiast over de opzet. "Met een kleine groep op vakantie gaan is ideaal. Je kent na een dag iedereen en hebt makkelijk aanspraak. De zorg is ook super. De vrijwilligers improviseren heel soepel in zo'n nieuwe situatie en nemen echt de tijd voor je. Er stonden 's ochtends twee mensen aan mijn bed. Wat een luxe!" 

Gezellige muziek

Vooraf kon iedereen zijn of haar vakantiewensen invullen. Dat resulteerde in een heel divers palet: van een terrasje pikken in een leuke stad tot een dagje Dolfinarium en barbecueën met gezellige muziek. De organisatie deed haar uiterste best om alle wensen in een programma te passen. Denise: “Waarbij je overigens altijd vrij bent om niet mee te gaan en met een vrijwilliger samen bij de accommodatie te blijven.” 

Kleine groepjes

Wat Roland betreft is de aanpak een succes. "De activiteiten zijn heel gevarieerd en de vrijwilligers ontzettend flexibel. Tijdens het dagje Ommen had ieder zo zijn eigen wensen. Winkelen, een terrasje pakken. Dan splitsen we op in kleine groepjes, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Ik heb heerlijk met een paar anderen op het terras gezeten. Het was mooi weer en gezellig druk in de stad, dus konden we lekker mensen kijken."

Biggetje knuffelen

De volgende dag stond er een heel aaibare activiteit op het programma: biggetje knuffelen! Roland lacht. "Het biggetje paste helaas niet op mijn schoot, omdat mijn rolstoelblad met stuurknuppel in de weg zat. Maar ik heb er wel eentje kunnen aaien. En er was een caviababy die ik wél  kon vasthouden. Een leuke ervaring en weer eens heel wat anders." 's Middags was het tijd voor een vaartocht door de waterweggetjes van Giethoorn. Roland tuurt met een glimlach naar de bruggetjes, de bootjes en het water. "Lekker op een bootje zitten, dat verhoogt het vakantiegevoel."  

Steun

Ook al geniet hij volop, toch zijn er ook momenten dat Roland even moet slikken. "Het is de eerste keer dat ik op vakantie ben zonder mijn vriendin, Mirjam, met wie ik 18,5 jaar een relatie heb gehad en ook samenwoonde. Twee jaar geleden is ze onverwacht overleden. Soms word ik opeens overvallen door herinneringen en voel ik me verdrietig, ook tijdens de vakantie. Gelukkig heb ik veel steun aan de groep. Er is altijd iemand met wie ik kan praten. Omdat Mirjam ook bij deze afdeling zat, kennen de meesten haar ook. Het is fijn om mijn verdriet te delen en me gesteund te voelen."

Roland sluit zijn ogen en vangt de zonnestralen op. "Morgen alweer naar huis", zucht hij. "De vakantie is omgevlogen. Maar dat krijg je als het zo leuk is. Als ik straks thuis ben, moet ik helemaal afkicken!"