Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Rina en Lieke stippelen rolstoelwandelingen uit in Twente

Rina Steenstra en Lieke van der Lee weten uit eigen ervaring hoe belangrijk goede wandelroutes met een rolstoel zijn. En dus besloten ze er samen een boek over te schrijven. “Ook voor degene die duwt is het belangrijk om vooraf de details van een wandeling te kennen.” 

Rina als Lieke ondervonden zelf hoe waardevol het is om eropuit te gaan, zeker wanneer je in een rolstoel zit. Lieke’s man leed aan ALS, en in de periode voor zijn overlijden was hij gebonden aan een rolstoel. “Je bent daardoor erg beperkt in wat je kunt doen. Kan ik met die rolstoel een restaurant binnengaan, welke faciliteiten biedt het invalidentoilet en wat kan ik allemaal doen in een museum? Soms staat er op de website van een locatie dat er een aangepast toilet is, maar dan blijken er in de praktijk alleen twee beugels te hangen. Dat was voor ons niet voldoende.”

Zetje in de goede richting

Ook bij het wandelen met een rolstoel komen dergelijke vragen naar boven. Passen we overal doorheen met de rolstoel? Hoe is de ondergrond? Zijn er smalle paadjes waar we overheen moeten en valt in de omgeving ook nog iets leuks te zien? Allemaal vragen die je graag beantwoord wilt hebben vóórdat je op pad gaat.

Rina ervoer zelf hoe het is om in een rolstoel te zitten, als gevolg van een ongeluk. “Met dit boek willen we mensen een zetje in de goede richting geven, zodat ze er weer op uit gaan.”

Goed voorbereid op pad

De dames leerden elkaar kennen toen Lieke voor de plaatselijke krant een interview afnam bij Rina. Het interview ging over een boek dat Rina destijds had geschreven. “Als je hulp nodig hebt met je boeken, dan geef je maar een gil”, zei Lieke na het interview. Toch duurde het nog bijna twee jaar voordat Rina op het aanbod van Lieke inging. Sindsdien werken de twee veel met elkaar samen. Het idee voor het rolstoelwandelboekje ontstond in periode toen ze allebei, ieder op hun eigen manier, ervoeren hoe belangrijk het is om je goed voor te bereiden op een uitje met de rolstoel.

Lieke: “Mijn man was doodongelukkig als ik hem over een pad met kinderkopjes moest duwen. Of als we een restaurantje binnenkwamen waar geen invalidentoilet was. Daar moesten we ons echt beter op voorbereiden. Bijvoorbeeld door de desbetreffende horecagelegenheid vooraf te bellen en goed uit te vragen welke faciliteiten zij boden. En ik zat veel op internet om de omgeving af te speuren.”

Vanuit twee invalshoeken

De Twentse dames besloten samen wandelingen uit te stippelen die geschikt én leuk zijn voor mensen in een rolstoel. Elke route hebben ze met z’n tweeën gewandeld en nog eens gecontroleerd. Rina in de rolstoel en Lieke erachter. Zo konden ze vanuit beide invalshoeken hun ervaringen delen. Het was een heel avontuur. Soms verdwaalden ze of liepen ze vast in een zandpad. Of werd Rina alle kanten op geschud door de hobbelige ondergrond en was Lieke bekaf van het duwen. Die routes vielen af, want de wandeling moet zowel voor degene die duwt als voor degene die zit een leuke ervaring zijn.

Rolstoelwandelboekje

Het uitgangspunt van elke route is een leuk restaurant of café met een geschikt invalidentoilet én ruime parkeermogelijkheden. Vervolgens gaat de wandeling over een goed te berijden pad waarbij in de omgeving van alles te zien is. Het boekje bevat daar ook allerlei interessante weetjes over. De lengte van de 16 wandelingen in het boekje variëren van 0,6 tot 2,8 kilometer en gaan van Boekelo tot Hellendoorn en van Ootmarsum tot Rijssen. 

Op naar de volgende editie

Rina: “Het was een enorme klus om alle wandelingen te onderzoeken en te beschrijven, maar we hebben er veel plezier aan beleefd. En er wordt enthousiast op gereageerd. Genoeg redenen om een volgende editie te maken. We zijn nu aan het wandelen in Overvecht en uiteindelijk willen we in heel Overijssel rolstoeltoegankelijke wandelingen uitzetten. We hebben er zin in!”

Het rolstoelwandelboekje van Rina en Lieke is voor 15 euro te bestellen via rinasteenstra@hotmail.com