Jacob zag zijn geliefde vliegtuigen eindelijk weer van dichtbij

Met de boot naar Aviodrome dankzij de Zonnebloem

Op heel Ameland is niemand te vinden die zó van vliegtuigen houdt als Jacob van der Laag. Maar van dichtbij zag hij ze voor het laatst toen hij nog zelf naar Aviodrome kon. Tot vrijwilligers Anneke Polet en Tineke Kooiker hem meenamen voor de grote oversteek. “Ik was zo blij, het was één grote glunderboel.” 

Deelnemer Jacob en vrijwilligers Anneke en Tineke zijn echte eilanders. Jacob was altijd buiten te vinden, op de fiets of aan het werk in de plantsoenen. Maar de laatste jaren komt hij amper verder dan het woonzorgcentrum waar hij woont. De Zonnebloem bracht daar verandering in. “Vorig jaar de Orchideeënhoeve, nu Aviodrome: ik vind het leuk dat ik zo toch ook eens buiten Ameland kom.”

Uitkijken naar het weerzien

In het woonzorgcentrum waar Jacob woont, is de Zonnebloem een bekend begrip. Daardoor neemt hij regelmatig deel aan activiteiten. Verder is hij vooral druk met zijn gevleugelde hobby. “Ik volg vanachter mijn computer alle passagiersvliegtuigen die Nederland uit vliegen.” Anneke en Tineke, die vaak in het woonzorgcentrum te vinden zijn en Jacob ook kennen ‘van het eiland’, weten van die vliegtuigliefde. Daarom besloten ze hem te verrassen met een dag Aviodrome. Voor hem een weerzien na vele jaren, waar hij zich ontzettend op verheugde.

Tekst gaat verder onder de foto.Kantje boord

Toch bracht de hereniging ook een vervelend gevoel bij Jacob naar boven. “Het was nog precies zoals ik me het herinnerde, maar zelf ben ik niet meer de oude.“ Toen Jacob in 2016 op de IC belandde met een dubbele longontsteking en een bacterie was het kantje boord, zo omschrijft hij het zelf. Complicaties bij de operatie zorgden ervoor dat hij in een rolstoel belandde. “Dat hoort nu bij me, maar ik heb het er liever niet over.” 

Onder de indruk

De grote Jumbo en Cityhopper die bij Aviodrome direct de aandacht trekken, zijn voor Jacob absoluut de paradepaardjes van het museum. Helaas kan hij door zijn rolstoel niet die prachtige Jumbo betreden. “De rijplaten zijn zo smal, ik was bang dat ik zou omkiepen.” Maar hij blijft goed gehumeurd. “Ze zouden mooi staan in mijn voortuin”, grapt hij, onder de indruk. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Reuring mee naar huis

Van die opvallende keuze zou het hele woonzorgcentrum dan kunnen meegenieten. Maar opvallen doet Jacob toch al. Hij haalt de gemiddelde leeftijd op zijn woonplek flink omlaag met zijn 56 jaar. Voor hem is dat geen punt. “Ik kan het goed met de mensen vinden. Ik breng de post rond en als ik dat bij iedereen persoonlijk afgeef, ben ik de hele dag aan de praat”, zegt hij met een vrolijke ondertoon. De post gaat daarom veilig in het postvak. 

Toch is zijn wereld heel wat kleiner dan vóór zijn ziekenhuisopname. “Ik had bij Aviodrome veel meer indrukken dan rond mijn kamerdeur.” Die neemt hij niet alleen in gedachten mee terug, maar ook als souvenir. “Natuurlijk kocht ik een modelvliegtuigje voor mijn collectie, als aandenken.” 

Volop gespreksstof

De dag Aviodrome geeft Jacob thuis weer voldoende gespreksstof voor bij het vaste clubje aan de koffietafel in het woonzorgcentrum. “Ik ben nu bezig met een fotoboek, zodat ik de vliegtuigen aan hen kan laten zien. Maar ook om zelf na te genieten. Aan deze dag ga ik nog vaak terugdenken.”