Met behulp van de Zonnebloemauto gaat Louis naar zijn favoriete band

Bij een hard leven hoort een hard concert

‘Van het concert des levens heeft niemand het program.’ Daarom haalt  Louis van de Weijden alles uit het leven. Onlangs bezocht hij met behulp van een Zonnebloemauto het afscheidsconcert van zijn favoriete band KISS. Samen met zijn vrouw en een goede vriend werd het een rock-'n-roll ritje om nooit meer te vergeten. 

Zeg je Louis, dan zeg je KISS. Als veertienjarig jochie raakte hij helemaal in de ban van deze Amerikaanse rockband. Of zoals zijn vrouw Ingrid het omschrijft: “Toen is de obsessie voor KISS ontstaan en die is nooit meer weggegaan.”

Louis is drie keer getroffen door darmkanker en heeft momenteel twee stoma’s. Door de bestraling kreeg hij een dwarslaesie. De 58-jarige KISS-fan zit in een rolstoel en zijn vrouw ondersteunt hem waar nodig, zo ook tijdens dit interview. “Ik ben net z’n secretaresse”, knipoogt ze.

Kiss is wat de klok slaat

Voor wie de band KISS niet kent: dit was een ware rocksensatie die in de jaren ‘70 de wereld opschudde met kostuums, schmink en sensationele liveshows. Wat hem zo aantrekt aan KISS? Ingrid: “De muziek natuurlijk, maar ook het hele gebeuren eromheen. Thuis gaat dan ook regelmatig de volumeknop op standje maximaal.”

Louis heeft veel herinneringen aan de band. De concerten, KISS-fandagen en natuurlijk de merchandise. Hij verzamelde in de loop der jaren veel platen, poppen, truien en ander moois. “Louis zit vol tattoos, waaronder natuurlijk een aantal van zijn favoriete band. Ik ben zelf niet per se fan, maar ik ga altijd met hem mee om te ondersteunen.” 

Slecht nieuws in de wittebroodsweken

Louis en Ingrid gaven elkaar in 2009 het ja-woord. Een turbulente periode brak plots aan, want de wittebroodsweken waren bijna achter de rug en Louis kreeg nieuws dat zijn complete wereld op z’n kop zette: darmkanker. De ziekte kwam daarna twee keer terug. Een stoma volgde en door de bestraling aan het lichaam kreeg Louis een dwarslaesie. Alsof dat allemaal niet genoeg was, zorgde een bacterie ervoor dat vier tenen moesten worden afgezet.

Ziekte die een band schept

“We zijn erin gestapt met de gedachte: we zien wel hoe het gaat lopen”, vervolgt Ingrid. “De eerste keer dat we het nieuws hoorden, was het enorm schrikken. Hoe lang heeft hij nog? Hoe zal de ziekte verder verlopen? Het kon twee kanten opgaan, maar hij is er wonder boven wonder goed doorheen gekomen.”

De harde muziek van KISS biedt troost in het harde leven van Louis. De drummer van de band is tientallen jaren geleden overleden aan kanker. “Dat is iets wat bij Louis heel erg is blijven hangen. Daar vindt hij ook zijn rust in.”

2400 horrorfilms

Het leven gaat door in huize Van de Weijden. Ingrid is mantelzorger van Louis: stoma legen, wassen, aankleden, eten maken en dan ook nog eens twee banen in de thuiszorg en schoonmaak. Als zij aan het werk is, kan Louis zich overigens prima zelf vermaken. Met computeren en muziek luisteren. Naar ander zwaarder geschut, zoals Iron Maiden en AC/DC. Daarnaast heeft Louis een verzameling van 2.400 actie- en horrorfilms.

Rock ‘n roll uitstapje

Ingrid en Louis kijken vooral naar wat er wél kan in het leven. Een paar jaar geleden kondigde KISS zijn afscheidstour aan. Het echtpaar reserveerde vervoer bij De Zonnebloem en het uitje was een feit. “Fijn dat we een Zonnebloemauto konden huren. Dat geeft ons veel vrijheid”, vertelt Ingrid. “Het concert was helemaal te gek. We hebben er echt van genoten. Het is altijd een heel spektakel, want de band spuugt bloed op het podium en maakt gebruik van vuurwerk tijdens de show.”

Ze vervolgt: “We zijn ook weleens naar een KISS-concert geweest terwijl Louis doodziek was, dat was gelukkig nu niet het geval. Hij kreeg zelfs een paar keer van vreemden te horen: ‘Tof dat een kerel zoals jij dit toch gewoon doet!’”

Een paar biertjes, flink wat decibel en een tussenstop bij de McDonalds verder kropen de twee ‘s nachts onder de wol. De dag erna moest Louis wel bijkomen van het concert. Ingrid: “Dan draait hij natuurlijk KISS-muziek en bewondert hij wat hij gekocht heeft aan merchandise.”

Louis heeft drie jaar lang ziek op bed gelegen. "Hij zei op een gegeven moment tegen me: ‘Als ik nóg langer op bed lig, wil ik euthanasie.’ Gelukkig is het niet zo ver gekomen. We leven van dag tot dag en genieten van de kleine dingen. Zo’n concert is dan een heel mooi uitstapje.”

Ook de Zonnebloemauto huren?

Reserveren is een fluitje van een cent. Bekijk hiervoor de pagina van de Zonnebloemauto.