Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Intiem kerstdiner met 170 gasten

Zestien enthousiaste hobbykoks, een gratis ter beschikking gestelde personeelskantine en vier gangen heerlijk (gesponsord) eten. Genoeg ingrediënten om bijna 200 personen kosteloos te laten genieten van een heerlijk kerstdiner. “Dit had niet misstaan in een sterrenrestaurant.” 

De personeelskantine van het ziekenhuis ZGT in Hengelo is vandaag omgetoverd tot gezellig kerstrestaurant. De ruimte, inclusief de grote keuken, mag vandaag kosteloos gebruikt worden voor een waar kerstdiner. Bij binnenkomst worden de ruim 160 gasten ontvangen met een glaasje bubbels en naar hun stoel gewezen. 

Kookclub

Bijzonder vandaag is dat alles, van het vervoer tot aan de (medische) begeleiding en van de ruimte tot aan de bediening: alles wordt gedaan door vrijwilligers of is kosteloos ter beschikking gesteld. Het initiatief voor de avond komt van Kookclub Proefverlof, die via een eigen stichting elk jaar een gratis kerstdiner organiseert voor mensen die zelf niet zo vaak in een restaurant komen. Dit jaar kozen ze voor deelnemers van de Zonnebloem uit de regio Hengelo. 

Lokale sponsors

Dankzij meer dan veertig externe sponsors kan de stichting ervoor zorgen dat deze mensen kosteloos kunnen aanschuiven. “Veel lokale bedrijven dragen hun steentje bij”, aldus Ad Boot van de Zonnebloem in Hengelo. “Zo trakteert een bakkerij op iets lekkers bij de koffie, een textielfabrikant uit Enschede schenkt kussens als bingoprijsjes, en een videoproductiebureau en bureau voor webdesign maken samen kosteloos een videoverslag. Daarnaast leveren bedrijven vrijwillig personeel voor in de bediening en afwas en treedt het koor ook gratis op. Dat is toch geweldig?” 

Klapstuk

Op de mooi aangeklede tafels ligt het menu al klaar. Tine Keizer (88) inspecteert de gangen. “Beginnen met een hors-d'oeuvre, dat klinkt al goed. Ik kijk ook erg uit naar het hoofdgerecht, klapstuk: runderborst met hete bliksem en verse groenten. En een saus van rode wijn.” Alleen maar genieten De sfeer is goed en tussen de gangen zorgt een mannenkoor voor de nodige muziek. Marion Wevers (61) zit aan tafel met een aantal bekenden. “Ik ken ze van de dagbesteding. Heel toevallig dat ze bij mij aan tafel zitten. En supergezellig.” 

Genieten

Marion heeft een progressieve ziekte en gaat vaak met uitjes van de Zonnebloem mee. “Als het me lukt om iets leuks te gaan doen, dan wil ik alleen maar genieten. Ik ben blij dat er mensen zijn die me daarbij een handje willen helpen. Niet klagen, dat kost je alleen maar energie. Vandaag is dat natuurlijk makkelijk praten. Alles hier is top geregeld! Lekker eten, gezellige mensen om je heen en fijne vrijwilligers.”

Soep in een glas

Een tafel verderop serveert de bediening het voorgerecht uit: groentebouillon. Els Hofsté (80) kijkt vol bewondering naar haar bord. “Soep in een glas, wat chique!”, roept ze. De andere tafelgasten moeten lachen. “Het lijkt hier wel een sterrenrestaurant. Die heerlijke geur!” Ze is duidelijk onder de indruk van de gerechten die ze voorgeschoteld krijgt. “Ik heb nooit eerder in mijn leven met zoveel mensen tegelijk zo lekker gegeten”, vertelt ze. 

Beter leren kennen

Voor Tine is het lang geleden dat ze uit eten ging. “De Zonnebloem is erg belangrijk voor mij, want zonder de vrijwilligers kan ik er niet uit. Al mijn vriendinnen zijn inmiddels overleden en ik ben alleen over. En op je 88e loop je niet zo snel tegen een nieuwe vriendin aan.” Des te enthousiaster kletst ze erop los met andere mensen aan haar tafel. “Ik kende eerste alleen van gezicht, maar nu leer ik ze wat beter kennen. Dat gebeurt anders niet zo snel.” 

Kerstdiner Hengelo

Applaus

Na het diner komen de helden van de avond zich voorstellen: de koks van stichting Hét Kerstdiner in Hengelo. Onder luid applaus maken ze een rondje door de zaal. Ook Ad staat dankbaar te klappen. “Deze avond was geweldig. Dankzij deze koks en heel veel andere behulpzame mensen hebben we onze deelnemers kosteloos iets geweldigs kunnen aanbieden. Dat is bijzonder, want veel mensen kunnen zelf niet zo makkelijk naar een restaurant of kunnen het zich simpelweg niet veroorloven. Ik heb heel wat genietende gezichten gezien. Hopelijk is het iets waar ze nog de hele decembermaand met een warm gevoel aan zullen terugdenken.”