Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Strandrups

Een strandwandeling, maar dan op rupsbanden

03-07-2017

Misschien heb je hem wel eens zien rijden op het strand aan de Westlandse kust: strandrups ‘De Vrijheid’. Een groot voertuig met rupsbanden die met 5 kilometer per uur door de branding rijdt. De perfecte manier om als groep rolstoelers samen een strandwandeling te maken.

Ze hebben er tien jaar geleden hard voor gestreden, en dat was het waard. Volgens Platform Gehandicapten Westland moest en zou er een strandrups komen op hun stranden. “Wij hadden het ergens anders gezien en vonden het de perfecte oplossing voor mensen die in een rolstoel zitten en die toch het strand op wilden”, vertelt Annemiek Koremans, voorzitter van het platform. ”We hebben met een wervingsactie geld opgehaald voor de rups, een loods en een aangepast strandtoilet.”

200 ritten

Inmiddels maakt het voertuig zo’n 200 ritten per seizoen. “We rijden meestal vanuit Ter Heijde naar Hoek van Holland of naar Kijkduin. Een mooie tocht van een uurtje, met halverwege een kop koffie.”

Strandrups

Rupsbanden

Maar hoe werkt de strandrups precies? Het is eigenlijk een grote metalen bak op rupsbanden. In die bak is plek voor acht rolstoelen, die er met een lift in getild kunnen worden. Er kunnen ook gewone zitstoelen in, waar familie of vrienden op kunnen zitten als er geen acht rolstoelen meegaan. “We zien ook veel dat familie meeloopt naast de rups, want je zit bijna op dezelfde ooghoogte. En de rups gaat op looptempo. Dus ideaal voor een strandwandeling met een groep.”

Het water in

Annemiek zit zelf ook in een rolstoel. “De vloedlijn is onbereikbaar voor mij in een rolstoel, maar met de rups kom je een heel eind met het strandgevoel. De rupsbanden kunnen over mul zand, nat zand en zelfs een klein stukje het water in. Je ruikt de zee, je voelt de wind door je haren. Dat is echt geweldig.”

Geweldige belevenis

Verschillende Zonnebloemafdelingen in de omgeving hebben de strandrups al ontdekt. Zo ging afdeling Maassluis deze zomer met een aantal rolstoelgebruikers het strand op. Zo ook Liesbeth van der Caay (86). “Wat een geweldige belevenis!”, vertelt ze. “Je overziet het hele strand. Je ziet de zee en kinderen die aan het spelen zijn. Je maakt er echt onderdeel van uit.”

“Het strand is heerlijk”

Lopend is de branding onbereikbaar voor Liesbeth. “Ik heb nog wel een stafunctie, maar op het zand verlies ik mijn balans. Ik kan me er niet verplaatsen, ook niet met wat hulp. Ik kom oorspronkelijk uit Vlissingen, dus als jong meisje speelde ik al met mijn schepje in het zand. Nu krijg ik dankzij de strandrups dat gevoel weer een beetje terug. Het strand is heerlijk.”

Strandrups