Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Werelddansfestival Schagen

Zwierende rokken, schapenvachten en steltlopers

13-07-2017

De Argentijnse tango, Amerikaanse rock & roll of de polonez uit Polen. Ze kwamen allemaal voorbij op het podium van het Werelddansfestival in Schagen. Een optreden speciaal voor maar liefst 1.400 deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloem.

Tijdens het Werelddansfestival in Schagen laten dansgroepen uit de hele wereld hun kunsten zien. Inmiddels een begrip in de regio én elk jaar drukbezocht door deelnemers van de Zonnebloem. Daarom besloot het festival dit jaar twee besloten matinees te organiseren, speciaal voor afdelingen.

Dat bleek een succes. In totaal komen 48 Noord-Hollandse afdelingen met 1.400 deelnemers en vrijwilligers naar de voorstelling, verspreid over twee dagen. Afdelingen Haarlem-Bavo/Zuid-West en Haarlem-Oost kwamen met een bus vol. “We hebben er een compleet daguitje van gemaakt, met lunch in de Rijp vooraf”, vertelt vrijwilliger Jeannette Groskamp.

Vooraan zitten

Speciaal voor de Zonnebloem-voorstellingen heeft de organisatie een aantal voorzieningen aangepast. “Er zijn meer wc’s en we hebben een opbergsysteem voor alle rollators en eventueel rolstoelen”, vertelt Henk Huijser, voorzitter van het festival. “En er is veel bespreekbaar. Zo kunnen bezoekers met een visuele beperking vooraan zitten als ze het daardoor beter kunnen zien.”

Wapperende rokken

Zo zat ook Rikie Lerch (93) vooraan in de zaal. Omdat ze slecht ziet, kan ze zo toch genieten van de show. “De wapperende rokken en de mannen in het zwart, dat kan ik wel goed zien. Ik heb zelf een modevakschool gehad, dus ik let altijd op kleding. Als de danseressen in het rond draaiden, kwamen de kleurige rokken bijna helemaal horizontaal. Prachtig!”

Werelddansfestival Schagen

Bus vol

Voor Jeannette en haar afdeling is het de eerste keer dat zij op deze manier naar het festival gaan. “We zijn door de organisatie uitgenodigd en het programma was veelbelovend. Zeker als we er een dagje uit van maken, is er veel animo. Door samen op te trekken met onze buurafdeling in Haarlem hebben we een bus vol.”

Op stelten

En zo kan ook Rikie weer eens een dagje weg. “Dat gebeurt niet zo vaak meer”, vertelt ze. “Ik heb weinig mensen om me heen. Geen kinderen, geen man. Lopen gaat slecht en ik zie amper nog. Dus dan ben je echt afhankelijk van hulp om nog iets leuks te kunnen doen. Bij de Zonnebloem vind ik die.” En zo geniet ze vandaag van het wereldse dansspektakel. Als de Franse dansers in schapenvachten en op stelten het podium opkomen, moet ze lachen. “Dat deed ik vroeger als kind ook! Maar dan niet met losse handen…”