Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Winkelen in de Koopgoot

"Winkelen is vaak een heel avontuur"

03-10-2017

Lekker een dagje winkelen, het is vaak een uitdaging als je in een rolstoel zit. Een stoep bij de entree, smalle gangpaden, een krappe paskamer: je komt het helaas veel tegen. Lotte en Melissa shopten een middag in de Rotterdamse Koopgoot met een groepje deelnemers en vrijwilligers. “Je moet even wat overwinnen, maar leuk is het wel!” 

Het zonnetje schijnt en het is gezellig druk in de straten van Rotterdam. Ook in de Koopgoot. Een begrip in Rotterdam en omstreken. De winkelstraat heet niet voor niets zo, want deze ligt lager dan straatniveau en is dus letterlijk ‘een goot’. Voor rolstoelers is er een ruim tien meter lange, steile afrit. Melissa legt het laatste stuk achterwaarts af. “Het is te steil, waardoor het voelt alsof je naar voren valt.” Dan is het de beurt aan Lotte. Vrijwilliger Jo van Hees houdt de rolstoel beet en draait deze om voor het steilste stuk. Lotte bedankt hem eenmaal beneden. “Door jou voelde het een stuk veiliger Jo.” 

Avontuur

“Koopgoot here we come!” roepen de vriendinnen. Als ze even later horen dat er een lift is, schieten ze in de lach. “Hadden we dat geweten!” roept Lotte. “En dit avontuur missen?” grapt Melissa. “Ze hadden het wel wat duidelijker mogen communiceren”, reageert Lotte, “met een bordje aan het begin.” De winkels lonken. Esprit, Only, H&M, Zara, Expresso, Lush, Rituals, Bijenkorf, Hema en nog veel meer. Bovenaan de wensenlijst staat H&M. Melissa: “Hun winkels zijn meestal goed toegankelijk.”

Hoge balie

De vriendinnen houden van gezellig winkelen, een hapje eten of een terrasje pakken. Maar de toegankelijkheid laat vaak te wensen over. Lotte: “Als ik ga winkelen pas ik altijd thuis, omdat de paskamers vaak te klein zijn.” Melissa knikt: of de balie is zo hoog dat je geen wisselgeld kunt aannemen.” Eten doen de meiden liefst op een terras, omdat toegankelijkheid dan geen issue is.” Melissa vult aan: “Maar dan is er altijd weer de vraag of er een aangepast toilet is.” 

Erg gezellig

Daarom waarderen de meiden dat er vandaag een vrijwilliger mee is. Melissa licht toe: “Het is fijn dat iemand met je meedenkt, vooruit kan lopen om te kijken of een locatie toegankelijk is en iets aan kan pakken waar je niet bij kan.” Lotte vult aan: “Of zoals net met de steile helling, een handje kan helpen, zodat je je veilig voelt.” Melissa knikt instemmend. “Je bent samen op stap, maar je staat er niet alleen voor. En het is ook nog eens erg gezellig.” 

Proost

Na een paar uurtjes lekker struinen, is het tijd voor een drankje op een gezellig terras. “Proost”, zegt Lotte tegen haar vriendin. Melissa lacht: “Op een avontuurlijke, geslaagde shopmiddag!” 

Ook zin om eropuit te gaan? Er zijn bijna 1.200 lokale Zonnebloemafdelingen. Neem contact op met de afdeling bij jou in de buurt