Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Tips wintersport

Wintersporten met een beperking doe je zo

11-01-2018

Zoevend op de piste met de wind in je haren bereik je het ultieme gevoel van vrijheid. Jij bepaalt hoe hard je gaat, waarnaartoe en met wie. Onderaan de helling wacht een kop warme choco, afgetopt met een toef slagroom natuurlijk.

Droom je ervan op wintersport te gaan? Laat je niet tegenhouden door je beperking. Voor iedereen is er wel een oplossing om de sneeuwsport uit te oefenen. Bijvoorbeeld in de vorm van een zitski. Marilou Kornmann (26) zit in een rolstoel en geniet er ieder jaar weer van om de lange latten onder te binden. Ze deelt haar tips voor een perfecte aangepaste wintersportreis. 

Is het iets voor mij?

Kennismaken met de sport kan onder andere op de open dag van de Vereniging Gehandicapte Wintersporters. Deze wordt in september georganiseerd op de borstelbaan in Huizen. Maar ook op andere momenten zijn er clinics en lessen te volgen. De mogelijkheden staan vermeld op hun website 

Ook bij een van de andere verenigingen voor aangepast wintersporten, kun je je aanmelden voor een les, bijvoorbeeld bij Ski-Uniek, Stichting geHandicapten Op Ski’s of de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging. Maar ook sommige reguliere skiverenigingen bieden lessen aan voor sporters met een beperking. 

Tips

  • Neem in Nederland alvast les bij een vereniging voor aangepast wintersporten. De verenigingen bieden lessen aan op verschillende locaties door het hele land. Drie lessen zijn ongeveer het minimum om de basis onder de knie te krijgen (glijden en remmen). Dat scheelt je kostbare tijd op reis en je kunt ontdekken welk materiaal voor jou prettig is.
  • Als je een georganiseerde reis boekt bij één van de verenigingen voor aangepast skiën in Nederland, weet je zeker dat met alles rekening is gehouden. De gebieden zijn toegankelijk en er wordt met begeleider geskied. 
  • Bedenk van te voren wat voor reis je wilt. De ene stichting biedt bijvoorbeeld wintersportreizen voor gezinnen aan, terwijl een andere stichting vooral focust op jongeren. 
  • Houd er rekening mee dat een aantal stichtingen die reizen organiseren, verwachten dat je A.D.L. zelfstandig bent. Toch hulp nodig, bijvoorbeeld bij het aankleden? Dan moet je zelf zorgen dat je iemand meeneemt.
  • Boek je een reis op eigen houtje, kijk dan goed of er bij de berghutten in het gebied rolstoelen aanwezig zijn. Anders kun je je tijdens een pauze misschien niet verplaatsen.
  • Informeer, als je buiten een groepsreis op wintersport gaat, van te voren of de accommodatie waarin je verblijft rolstoelvriendelijk is, kijk of er op de pistes aangepast materiaal te huur is en vraag of het personeel ervaring heeft met aangepast wintersporten.
  • Buiten de schoolvakanties is het rustiger op de pistes. Dat is prettig, omdat instappen in de skilift wat meer tijd in beslag kan nemen met een zitski. 
  • Snel zien welke skigebieden toegankelijk zijn? De Vereniging van Gehandicapte Wintersporters houdt een lijst bij van rolstoelvriendelijke locaties met een gedetailleerde beschrijving van de voorzieningen in een gebied.