Mijlpaal bij de Nachtwacht

Rijksmuseum plaquettes
Een belangrijk moment gisteren in het Rijksmuseum. Onder toeziend oog van 25 mystery guest van de Zonnebloem kregen directeuren van het Concertgebouw, het Stedelijk Museum, het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum daar de toegankelijkheidsplaquette van de Zonnebloem overhandigd.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) reikte de plaquettes samen met de mystery guests uit in naam van de Zonnebloem. Sinds 2017 werken de vier vrijetijdslocaties aan het Museumplein in Amsterdam met de Zonnebloem aan hun toegankelijkheid. Met de plaquettes wil de Zonnebloem alle vrijetijdslocaties aanmoedigen zich voortdurend in te zetten voor hun toegankelijkheid.

Nachtwacht

Annemarie Verbunt was erbij. Zij reikte samen met de minister een plaquette uit. Een dag later is ze nog aan het nagenieten van de geweldige dag. “Dat je op zo’n plek, met zo’n sfeer, dit mag doen, is echt geweldig”, glundert Annemarie. “Het gevoel dat je krijgt als je voor de Nachtwacht staat, is onbeschrijflijk.” Tegen dat prachtige decor overhandigde Annemarie de directeur van het Stedelijk Museum een plaquette. Als mystery guest onderwierp ze het museum al aan een toegankelijkheidstest. Annemarie: “Het is super tof dat er op deze positieve manier aandacht wordt besteed aan toegankelijkheid en dat ik zo’n mooie rol mocht vervullen. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor de rest van Nederland!”

Toegankelijke juweeltjes

“Voor mij is toegankelijkheid super belangrijk”, benadrukt Annemarie het belang van de inzet van de vrijetijdslocaties. “Ik houd heel veel van kunst en in veel – vaak ook kleine – musea vind je prachtige juweeltjes. Maar die mis ik nu nog vaak, omdat ik er met mijn elektrische rolstoel niet naar binnen kan. Dat dé belangrijkste musea van Nederland nu zo’n plaquette krijgen en de toegankelijkheid verbeteren, is super. Zo wordt het voor mensen in een rolstoel in de toekomst een stuk comfortabeler om veel meer musea te bezoeken!”

Bekijk de vlog van Manon van den Heuvel over deze dag:

Deze content bekijken?Accepteer dan de marketingcookies om verder te gaan.Accepteren

Project Onbeperkt Eropuit

De drie musea en het Concertgebouw ontvingen de plaquette, omdat ze samen met de Zonnebloem hard werken om de drempels en obstakels voor mensen met een beperking op hun locatie weg te nemen. Initiator van het project, Matthijs de Bruin van de Zonnebloem, legt uit dat de vier locaties onderdeel zijn van het project Onbeperkt Eropuit: “Er zijn mystery guests bij de locaties langs geweest die aan de hand van een vragenlijst een test hebben uitgevoerd. De Zonnebloem heeft hun bevindingen gebundeld in een rapport en we hebben onze adviezen gepresenteerd aan de verschillende partijen. Zij zijn hard aan de slag gegaan met de aanbevelingen om de toegankelijkheid wezenlijk te verbeteren.”

Vriendenloterij 

De Zonnebloem kreeg van de VriendenLoterij een bijdrage van 574.000 euro om dit project te realiseren. Met dit project zetten we onze kennis en ervaring in om vóór 2020 ruim zestig attractieparken, bioscopen, concertzalen, dierentuinen musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken. Inmiddels zijn al achttien veel bezochte vrijetijdslocaties aan een toegankelijkheidstest onderworpen. En er staan er nog veel meer op de planning!

Onbezorgd eropuit

Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem onderstreept nog eens het belang van een goede toegankelijkheid van vrijetijdslocaties. “Nederland loopt achter op de ons omringende landen waar het gaat over toegankelijkheid. Maar juist de toegankelijkheid is voor iedereen een voorwaarde om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. Alle vrijetijdslocaties geven aan dat zij graag voor iedereen toegankelijk willen zijn. Hierdoor kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking mee doen aan de maatschappij. Dat is zoals het hoort."