Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Kamperen met de Zonnebloemauto - Ik wil de wereld ontdekken

Reizen op de bonnefooi en wildkamperen in de uitgestrekte bossen van Zweden. Hoe avontuurlijker, hoe beter: is het motto van Kris Switser. Met reisgenoot Sofie reed ze in de Zonnebloemauto haar dromen tegemoet.

Op reis gaan zonder concreet plan en wel zien waar je uitkomt. Voor sommigen klinkt dat wellicht iets té avontuurlijk. Kris Switser droomde er juist van. Ze zocht op internet een reisgenoot met dezelfde interesses. Al googelend kwam ze een oproep tegen van Sofie. “Zij zocht ook een reisgenoot. Ook schreef ze dat ze van natuur houdt, net als ik en dat ze graag naar Scandinavië wilde.”

Op vakantie

Scandinavië leek Kris ook wel wat. “Het is er niet zo warm en het zijn moderne landen, die zijn vaak beter toegankelijk.” Al was voor Kris het allerbelangrijkste om de wereld te ontdekken. “Ik heb zes jaar lang niet zelfstandig het huis uit gekund. Ik was veertien jaar oud toen ik pijn kreeg en steeds meer krachtverlies in mijn benen. Tot die tijd had ik eigenlijk een onbezorgde jeugd gehad. Het duurde zes jaar voor er een diagnose werd gesteld. Toen ik eindelijk wist wat ik had en mijn elektrische rolstoel kreeg, wist ik meteen: ik wil de wijde wereld in.”

Zonnebloemauto

Bij de eerste kennismaking voelden Kris en Sofie direct een klik. “We zijn beiden jong, natuurliefhebbers en optimisten. Ook trok het ons allebei om spontaan ergens te kamperen.” Het plan was dus snel gevormd, maar nu nog er zien te komen! Op internet vond Kris de Zonnebloemauto. “Het was de eerste auto die ik zag en ik dacht direct: die is goed én betaalbaar. Ook is de website overzichtelijk en duidelijk.”

Mascotte

Op 14 juli is het zover: met een tot de nok toe volgepropte Zonnebloemauto – met een Hawaïaans Huladanseresje als mascotte voor het raam – vertrekt het tweetal. Sofie rijdt, want dat kan Kris, die het Ehlers Dahnlos Syndroom heeft, zelf niet. “De auto rijdt heel lekker. En al onze proviand past erin”, aldus de enthousiaste meiden.  

Kamperen in Denemarken

Eenmaal in Scandinavië is ze verrast hoeveel rolstoeltoiletten er langs de weg te vinden zijn. “Ze worden goed aangegeven op de borden en zijn brandschoon. Echt top!” Na een overnachting bij een boerderij in Duitsland hebben ze in Denemarken hun eerste kampeerervaring. “En meteen een hele goeie. Op een camping met een superschoon rolstoeltoilet en -douche. Echt een aanrader”, zegt Kris. De volgende dag stappen de meiden op de boot naar Zweden. Het avontuur komt dichterbij!

Boottocht

Na een boottocht van slechts tien minuten zoeven ze door de ongerepte natuur van Zweden. “Het is zo mooi als we hoopten”, zijn ze het eens. Als ze in de bossen een camper zien staan, kloppen ze aan en vragen of ze hun tent in de buurt mogen opzetten. “Dat voelt wel zo veilig,” zegt Kris “als er wat gebeurt, kun je elkaar helpen.” Sofie zet de tent op en Kris zet spullen klaar die ze direct nodig hebben.

Prachtig meer

Even later wandelen ze samen door het bos en ontdekken een prachtig meer. Bewonderend kijken ze rond. Het water wordt omringd door hoge bomen. “Wat een idyllische plek. Wij weten wel waar we gaan ‘douchen’! Echt schitterend dit.”

Kringloopwinkels in Zweden

Behalve de interesse voor natuur, delen de meiden nog meer passies. Koken én rommelmarkten en kringloopwinkels afstruinen! “In Zweden heten ze Loppis en het stikt ervan. De leukste zijn die bij mensen in de achtertuin, dan kom je echt bij locals thuis. Op de gekste plekken kan je een bordje tegenkomen. Dat betekent dus veel stoppen onderweg”, lacht Kris. “We hebben veel tweedehands kleding gescoord en nog wat andere hebbedingen.”

Nieuwe reis

De meiden die elkaar leerden kennen via een oproep op internet zijn intussen echt vriendinnen geworden. En nieuwe reisplannen, hebben ze ook al! “In september gaan we terug naar de boerderij in Duitsland waar we de eerste nacht verbleven. De eigenaars zijn dan weg voor een bruiloft en hebben ons gevraagd of we er een week kosteloos willen verblijven en voor hun veestapel willen zorgen. Die bestaat uit een stuk of 25 stieren, een stel paarden en ezels en nog wat kippen en katten. Weer een heel ander soort avontuur dus. We verheugen ons er nu al op!”

Ook de Zonnebloemauto huren?

De Zonnebloemauto is een rolstoelauto die voor iedereen met een lichamelijke beperking te huur is. Er staan meer dan vijftig auto's verspreid over Nederland. Ook is het mogelijk om een vrijwillig chauffeur aan te vragen. Lees hier meer over de Zonnebloemauto en hoe het huren in zijn werk gaat.