Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Veel gemeenten hebben tijdelijke oplossingen bedacht om de stembureaus in hun regio toegankelijk te maken voor kiezers in een rolstoel. Zo waren bijvoorbeeld de drempels bij de ingangen te hoog.

Stemmen zonder drempels

19-03-2019

Op 20 maart mogen we weer naar de stembus. Ga jij ook stemmen en zit je in een rolstoel? Dan is het belangrijk dat je ongehinderd het stembureau in kunt. Als Zonnebloem vinden we het van belang dat iedereen kan meedoen, óók met het uitbrengen van je stem. Daarom zetten we vijf gemeenten in het zonnetje die de drempel om te stemmen verlagen.

 1.  

  Steenwijkerland: bakfiets doet dienst als stembureau-shuttle

   
  In het dorp Eesveen in de Overijsselse gemeente Steenwijkerland kunnen kiezers in een rolstoel zich per bakfiets naar een stembus laten vervoeren. Burgemeester Rob Bats brengt hen hoogstpersoonlijk naar een stembureau een paar kilometer verderop. De deur van het enige stemlokaal in Eesveen is namelijk net te smal voor een rolstoel. Het vervangen van de deur vindt de gemeente te kostbaar. Hopelijk is er bij een volgende verkiezing een definitieve oplossing. 

 2. Den Haag: met het ov naar het stembureau


  Haagse kiezers met een lichamelijke beperking kunnen de stembureaus in de hofstad gemakkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Bijna 1/3 van de stemlokalen ligt op maximaal 100 meter afstand van een rolstoelvriendelijke halte. 

 3. Middelburg: portieren bij de stembureaus


  In de Zeeuwse provincie Middelburg staan de deuren van stemlokalen letterlijk en figuurlijk open voor stemmers met een lichamelijke beperking. Bij zeven stembureaus zijn op 20 maart de hele dag assistenten aanwezig om de deuren te openen. Die bleken namelijk te zwaar om te bedienen vanuit een rolstoel of scootmobiel. Ook legt de gemeente tijdelijke parkeerplaatsen aan bij zes stemlokalen zonder invalidenparkeerplaatsen. 

   

 4. Leeuwarden: tijdelijke deurbellen


  Het zou natuurlijk beter zijn als stemmers in een rolstoel zelfstandig kunnen binnenkomen, maar nood breekt wet. In Leeuwarden krijgen veertien stemlokalen een speciale deurbel. Wie de zware deur niet open krijgt, kan aanbellen voor hulp. 

 5. Culemborg: stembureau verplaatst


  In de Gelderse gemeente Culemborg willen ze dat álle stemlokalen toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Om dat voor elkaar te krijgen, verplaatste de gemeente een stembureau van het stadhuis naar het stadskantoor.

Zelfstandig stemmen

Uiteindelijk zou het natuurlijk het allermooist zijn als iedereen zelfstandig een stembureau kan betreden en een stem kan uitbrengen. Zonder afhankelijk te zijn van een portier of deurbel. De oplossingen hierboven zijn in ieder geval een eerste stap in de goede richting om stembureaus voor iedereen toegankelijk te maken.

Laat je horen

Zit jij in een rolstoel en heb je een positieve ervaring met stembureaus? Of heb je juist tips hoe jouw gemeente de toegankelijkheid van de stembureaus kan verbeteren? Geef het door aan het College voor de Rechten van de Mens. Het College ziet erop toe dat het VN-verdrag voor mensen met een beperking wordt nageleefd. Daarin is onder andere bepaald dat iedereen zonder obstakels moet kunnen stemmen.