Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Jan is deelnemer én vrijwilliger. “Ik haal er zóveel plezier uit”

Jan van der Heijden (64) is deelnemer én vrijwilliger bij de Zonnebloemafdeling Ravenstein. Hij heeft er zijn oude professie weer opgepakt: nieuwsbrieven opmaken. Een unieke positie. Wat betekent dat voor Jan?

Hoe ben jij in aanraking gekomen met de Zonnebloem?

“Twintig jaar geleden kwam er zo nu en dan al een bezoekvrijwilliger bij mij langs. Toen ging ik nog niet mee met de uitjes, omdat ik vond dat ik daarvoor nog te veel zelf deed. Op dat moment werkte ik via de dagbesteding bij een drukkerij. Ik ben daarvoor dertig jaar goudsmid geweest, maar moest daarmee stoppen door mijn beperking. Ondertussen lukt het werken in de drukkerij me ook niet meer, maar ben ik wel heel actief bij de Zonnebloem. Niet alleen als deelnemer, maar óók als vrijwilliger. En dat is hartstikke mooi!”

Wat leuk! Vanwaar die omslag?

“Een poos geleden vertelde een vrijwilliger van de afdeling me dat het opmaken van de nieuwsbrief niet echt wilde lukken. Ik heb ervaring met dat soort dingen door mijn baan in de drukkerij: nabewerken, nieten, snijden. Ik zat overal bovenop en weet dus van de hoed en de rand. Ik bood aan te helpen met die nieuwsbrief en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van. Er zijn nu zo’n achttien exemplaren van mijn hand en ik heb er veel lol in. Het is fijn om mijn oude professie bij de Zonnebloem weer te kunnen oppakken. Vooral omdat het zo enorm gewaardeerd wordt. Maar dat mogen de vrijwilligers niet te veel benadrukken, anders ga ik nog naast mijn wielen rijden.”

Wat is het voordeel van deelnemer én vrijwilliger zijn?

“Het mooie is dat ik ervaring heb aan beide kanten. Ik kan me goed inleven in de deelnemers omdat ik zelf een beperking heb en in een scootmobiel rijd. De route voor de scootmobieltocht die we onlangs organiseerden, heb ik bijvoorbeeld uitgezet en een aantal keer nagereden. Zo weten we als afdeling precies welke paden toegankelijk zijn en welke niet.

Ik haal zoveel plezier uit dit vrijwilligerswerk. Dat is voor mij het belangrijkste. Met de vrijwilligers onderling hebben we veel lol. Mooi dat ik dat nu ook kan meemaken. En mijn takenpakket breidt zich steeds verder uit. Door de Zonnebloem heb ik er een nieuwe hobby bij: fotograferen. Tijdens de uitjes leg ik alles vast op de gevoelige plaat, zodat we de nieuwsbrieven mooi kunnen illustreren met onze eigen foto’s.”

Wat wordt je volgende project?

“Er is nog zoveel te doen! Ik ben net terug van vakantie, maar ga snel weer aan de bak. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en de volgende editie komt er alweer aan. Die staat toevallig bomvol met artikelen. En ik heb nog meer ideeën. Het valt me bijvoorbeeld op dat veel scootmobielrijders heel beroerd rijden. Het lijkt me wel wat om daar wat aan te doen, door een soort behendigheidsparcours uit te zetten om te oefenen bijvoorbeeld. De scootmobieltocht die we organiseerden, was ook zeer geslaagd. Wat mij betreft maken we daar een vierdaagse van. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel!”