Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Toegankelijk uit eten: uit en thuis

Een hapje eten in een leuk restaurant is vaak extra gezellig in de wintermaanden, met fonkelende kaarsjes en knusse decemberversiering. Maar als je een rolstoel gebruikt is het belangrijkste of het restaurant goed toegankelijk is. Wij maakten een handig stappenplan om een leuk restaurant te vinden. Zin om thuis te genieten van een lekker dinertje? Met deze tips zet je in een handomdraai een winters menu (met feestelijk tintje) op tafel. 

Stap 1 - Waar wil je eten?

Als je googelt op toegankelijk uit eten, kom je meteen toegankelijkuiteten.nl tegen. Op deze sympathieke site staan nog niet veel restaurants, maar wat er staat is grondig en geschreven door ervaringsdeskundigen. Een andere handige site om een toegankelijk restaurant te vinden is Ongehinderd.nl. Aandachtspunt: ze beoordelen alleen restaurants in gemeentes die bij Ongehinderd aangesloten zijn, maar zelfs al is dat niet het geval vind je hier toch diverse restaurants op basis van beoordelingen van bezoekers (met handicap). Op (bekende) sites zoals eet.nu en thefork.nl (voorheen IENS) kun je ook zoeken op toegankelijke restaurants. Helaas ontbreekt de toelichting en zijn de recensies erg algemeen. Daarom geven wij de voorkeur aan de twee eerstgenoemde. Al is eet.nu wel bezig met toegankelijkheid. Door samen te werken met Ongehinderd en bij sommige restaurants keuringsrapporten van Ongehinderd te delen. 

Stap 2 - Wat is er precies aangepast?

Want als je een leuk restaurant hebt gevonden, wil je ongetwijfeld graag weten wat er precies is aangepast en hoe. Op toegankelijkuiteten.nl staat een toelichting, plus een beschrijving van de sfeer, het menu en de bediening. Bij gemeentes die aangesloten zijn bij Ongehinderd.nl is de informatie over de toegankelijkheid van restaurants zeer uitgebreid. Van de breedte van de entree tot de breedte en bediening van tussendeuren en de exacte afmetingen van een lift. De icoontjes bovenaan geven in één oogopslag overzicht van allerlei aspecten van toegankelijkheid. Handig als je meerdere restaurants wilt vergelijken of een specifiek criterium hebt. Bijvoorbeeld of een hulphond mee mag, of dat er een invalidenparkeerplaats is. 

Stap 3 - Reserveren en eten maar

Als je alle informatie hebt gevonden die je zoekt, is het een kwestie van reserveren maar. Als je belt om de reservering te maken kan het slim zijn om nog even te dubbelchecken of alle informatie die je hebt gevonden nog steeds ‘actueel’ is. En dan vooral lekker gaan genieten. Veel plezier!

Tip: help toegankelijkuiteten.nl uitbreiden en recenseer mee. Lees meer op hun website.

 

Thuismenu

Heb je na al dat gepraat over restaurants trek gekregen, maar eet je liever thuis? Gezellig met vrienden, familie of andere dierbaren? Wij verzamelden recepten voor een simpel en smakelijk thuismenu. Waarvoor je geen uren in de keuken hoeft te staan, niet hoeft te snijden (voor wie dat door beperkingen niet of moeilijk kan) en dat er toch mooi en feestelijk uitziet. Eet smakelijk!

Altijd-goed-voorgerecht

Met goeie carpaccio sla je de plank eigenlijk nooit mis. En wat zo fijn is: alles is meteen klaar om te gebruiken, van de carpaccio tot de rucola en de Parmezaanse kaas. Je hoeft alleen de pijnboompitjes even te roosteren en alles mooi op een bordje te leggen. Een originele carpaccio maken? Wat dacht je van een kleurrijk bordje kipcarpaccio met mango? Heerlijke combi van fris en kruidig.

Hoofdgerecht: simpel maar speciaal

Een hoofdgerecht dat origineel is en eenvoudig te bereiden? Dat geldt zeker voor ‘schnitzelrolletjes gevuld met brie en cranberry’s’. Voor de zalmliefhebbers is deze zalige combinatie van zalm, pesto en roomkaas een goed idee. Snijden is niet nodig, je moet de zalm alleen even in zijn bladerdeegjasje helpen. Houd je niet van vis of wil je graag wat langer tafelen? Denk dan eens aan een kaasfondue. Eenvoudig en te combineren met alles wat jij (en je gezelschap) maar lekker vindt. Denk aan snoeptomaatjes, -komkommers en -paprika’s, bloemkoolroosjes of bleekselderijstengels. En natuurlijk een vers stokbrood om lekker mee te dopen. Eigenlijk kan alles, als je het maar lekker vindt! Wat dacht je van een (gedroogd) worstje, of partjes peer of tortillachips? Je kunt aan de slag met drank en kruiden of je houdt het heerlijk simpel zoals in dit recept.

Simpel en feestelijk dessert

Voor toe is dit lekkere dessert echt een aanrader. Snel gemaakt en super feestelijk. Het is een kwestie van de chocola smelten en slagroom kloppen, maar je kunt slagroom ook geklopt kopen. Dan hoef je alleen de eiwitten te kloppen en voila: je feestelijke chocolademousse is klaar. Voor een extra feestelijk tintje: garneer met gekleurde chocoladeballetjes in bijv. goud, wit en bruin (zie strooibusjes bij de bakproducten). 

Nog een toetje om indruk mee te maken: vanilleijs met gedroogde aardbeien. Ziet er schitterend uit en het is zo gecheft! 

Op zoek naar meer inspiratie? Hier vind je veel inspiratie voor winterse kost. Ben je meer van de kleinere hapjes dan is zelf tapas maken ook een goed idee.