Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

Al bijna 50 jaar lang organiseert Zonnebloemafdeling Rijssen elke maandag een gezellige én creatieve handwerkactiviteit. En de handwerkclub is still going strong, want momenteel bestaat de groep uit achttien deelnemers en drie vrijwilligers. Berthy Nijeboer en Diny Nijland zetten zich als vrijwilligers al heel wat jaren vol enthousiasme in voor de club. “Het is altijd zo gezellig!” 

Persoonlijk contact

Als de deelnemers binnen komen liggen de wol en garens al verspreid over de tafel. Klaar om veranderd te worden in allerlei creaties. Rood, blauw, wit, paars, noem een kleur en hij ligt erbij. Tijdens de handwerkclub haken en breien de deelnemers en vrijwilligers onder meer dekens, sokken en zogenoemde granny squares (vierkante, kleurrijke lapjes). De handwerkclub is dé plek voor de echte creatieveling, zoals deelnemer Jenny van de Houten (72). Zij is al ruim tien jaar lid bij de Zonnebloem en is er sindsdien elke maandag bij. “Ik had vroeger een winkel in Rijssen, waardoor ik veel contact had met plaatsgenoten. Nu ik die niet meer heb, vind ik het fijn dat ik via de Zonnebloem toch nog met een hoop mensen contact heb. En weet je wat ook leuk is? De meeste deelnemers bij het handwerken kwamen vroeger bij me in de winkel.” Jenny breit en haakt niet alleen – ‘ik hou ervan!’ - als het nodig is helpt ze de vrijwilligers een handje mee. “Als Berthy en de andere vrijwilligers hulp nodig hebben, dan draag ik graag mijn steentje bij.”   

Deelnemers verwennen

Het handwerken is een activiteit van (bijna) het eerste uur. De Zonnebloemafdeling Rijssen werd in 1970 opgericht en drie jaar later was daar de handwerkclub. Het bleef niet bij één groep. Nee, deze activiteit was zo populair in Rijssen, dat in de jaren daarna nog twee groepen werden opgericht. Een van de toenmalige vrijwilligers hield zelfs wekelijks de handwerkclub bij haar thuis. Berthy: “De drie groepen zijn in 1995 als één verder gegaan.”

Dat de club na al die jaren nog succesvol is, is te danken aan de inzet van de vrijwilligers en het enthousiasme van de deelnemers. Ze hielpen zichzelf door de jaren heen ook financieel, want elk jaar worden de handwerkjes verkocht op de plaatselijke Winterfair, de Fancy Fair en tijdens Koningsdag. Tijdens de allereerste editie van de Fancy Fair haalden de hakers en breiers een bedrag op van 1.000 gulden. “Van het geld dat we ophalen, kopen we nieuwe garen en wol van. Dan kunnen we weer vooruit. Maar we zetten het geld ook apart voor andere leuke activiteiten”, vertelt Berthy. “Het is echt niet zo dat we alleen maar bij de handwerkclub samenkomen. We gaan ook naar een high tea of koken voor de deelnemers.” Jenny: “Met kerst krijgen we ook altijd een verwenpakket met koekjes, snoepjes, advocaat, slagroom en andere lekkere dingen.”

Een goed humeur

Het einde van deze haak- en breimiddag is in zicht. Het ‘gereedschap’ en de garen worden opgeruimd. Jenny bergt de bollen wol op. Ze heeft respect voor de vrijwilligers, vertelt ze. “Ze slaan geen enkele maandag over en regelen alles tot in de puntjes. We kunnen hier niet alleen handwerken, maar kunt ook ons verhaal kwijt. Het enige wat je mee hoeft te nemen is een goed humeur!” Berthy vult aan: “Doordat iedereen in alle openheid zijn verhaal kan doen, voelt het hier als familie. We zien elkaar dan ook niet alleen bij activiteiten, maar zijn er ook voor elkaar als iemand ziek is of met verlies van een dierbare te maken krijgt. Ook dan zoeken we elkaar op.”