Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Gezichten van de Zonnebloem Mariëlle Yocarini

In ‘Gezichten van de Zonnebloem…’ maak je kennis met mensen die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem. Vrijwilligers, deelnemers, donateurs en medewerkers: zij dragen allemaal bij aan ons belangrijke werk voor mensen met een lichamelijke beperking. In deze aflevering Mariëlle Yocarini, die direct in actie kwam toen de coronacrisis uitbrak en deelnemers plotseling geen bezoek meer kregen. 

Wie Mariëlle Yocarini googelt, komt nieuwsberichten tegen over het mooie initiatief dat zij samen met een aantal bestuursleden van Zonnebloemafdeling Galder/Ulvenhout/Strijbeek bedacht tijdens de coronacrisis. Ze maakten een maandplanning om in contact te blijven met de deelnemers. Wekelijks werden de deelnemers verrast met een bezoekje én een cadeautje. En de maandplanning werd weer verlengd met nieuwe acties, omdat ze zagen hoe veel het voor de deelnemers betekende. Anderen helpen is Mariëlle met de paplepel ingegoten, evenals het vrijwilligerswerk. 

Generatie

Mariëlles moeder was en is nog steeds actief bij de Zonnebloemafdeling Galder/Ulvenhout/Strijbeek waar Mariëlle secretaris is. “Ook voor mijn moeder is het vanzelfsprekend om anderen te helpen. Als je tijd en ruimte hebt, dan doe je dat gewoon. Ik heb dat van mijn moeder meegekregen en ik het probeer het ook weer over te brengen aan mijn eigen kinderen. Zij zijn nu twaalf en vijftien jaar. Ik vind het belangrijk dat zij oog hebben voor wat er om hen heen gebeurt. Daarom moeten ze minimaal één keer per jaar mee tijdens het Zonnebloemwerk.”

Ons werk doet ertoe

“Natuurlijk schrikken ze als een deelnemer vertelt dat hij het niet meer zitten en het voor hem ‘allemaal niet meer zo nodig hoeft’. Of als iemand pas om vier uur ’s middags de gordijnen opent. Simpelweg omdat er nog niemand is langs geweest die dag. Dat is confronterend, maar het geeft ook aan hoe belangrijk het werk is dat wij doen.
In de media zien we vooral groot leed. De Zonnebloem richt zich op het kleine en onzichtbare. Maar daar mogen de schouders niet voor worden opgehaald. We weten niet wat zich bij mensen achter de voordeur afspeelt. Daar staat niet iedereen bij stil. Door het werk voor de Zonnebloem ben ik me daar veel meer bewust van. En zie je ook wat het voor iemand betekent om aandacht te krijgen. We ontvangen nu zelfs bedankjes van kinderen van deelnemers. Dat geeft mij de bevestiging: ons werk doet ertoe.”

Direct in actie

Anderzijds wil Mariëlle het vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem niet groter maken dan het is. Ze besteedt gemiddeld twee uur per week aan secretariële werkzaamheden. Alleen nu, tijdens de coronacrisis, neemt het werk meer tijd in beslag. Met een aantal bestuursleden kwam ze direct in actie toen de Zonnebloem alle activiteiten en huisbezoeken moest stopzetten. Ze maakten een planning, zodat er elke week contact was met de deelnemers. Zo hebben ze viooltjes en pioenrozen bezorgd, maar ook een bakje verse soep en een oranjepakket met Koningsdag. “Dat was een heel geregel, maar het is gelukt! Veel mensen kennen elkaar en ook ondernemers zijn welwillend om iets bij te dragen. Bovendien ontvangen we hulp van mensen uit ons eigen netwerk.” 

Voldoening

“Maar ik wil helemaal niet met de eer strijken, want normaal gesproken zijn er twee andere dames van het bestuur die dit soort activiteiten organiseren. Ik assisteer hen vooral met het maken van leuke uitnodigingen en andere communicatie. Sowieso wil ik niet in het middelpunt van de belangstelling staan. Mijn doel is om het anderen naar hun zin te maken. Daar haal ik mijn voldoening uit.”