Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Gezichten van de Zonnebloem

Ab zorgt voor een vrolijke stemming in de Zonnebloemauto

In ‘Gezichten van de Zonnebloem’ maak je kennis met mensen die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem. Vrijwilligers, deelnemers, donateurs en medewerkers: zij dragen allemaal bij aan het belangrijke werk voor mensen met een lichamelijke beperking. In deze aflevering vrijwilliger Ab Heij, die nu een van de chauffeurs van de Zonnebloemauto is en daarvoor jarenlang Hoofd Vakantie was. “De Zonnebloem helpt mensen met een lichamelijke beperking bij dingen die ze normaal niet eenvoudig zelf kunnen doen. Ik vind het mooi dat ik daaraan kan bijdragen.” 

Het is dat in 2020 veel activiteiten door corona op pauze gingen, anders was Ab Heij uit Muiderberg het grootste deel van zijn tijd op pad geweest. De 75-jarige vrijwilliger is namelijk heel actief. Vooral in het helpen van anderen, want dat is een van zijn grootste passies. “Dat had ik al toen ik nog hoofd van de Verkeerspolitie Gooi en Vechtstreek was. Ik heb altijd opengestaan en me willen inzetten voor mijn medemensen, vooral zij die hulp nodig hebben en het zelf niet goed kunnen”, zegt Ab.

Ga maar na. Ab was onbezoldigd actief in de Dorpsraad Muiderberg, hij was penningmeester bij de kerk in het dorp, waar hij ook de begraafplaats onderhield, hij was bestuurslid bij de International Police Association afdeling Gooi- en Vechtstreek en gastheer op Paleis Soestdijk. Nu is Ab nog actief als chauffeur voor een lokale zorginstelling, koster, hij helpt CNV-leden bij het invullen van hun belastingformulieren, is stembureauvrijwilliger én dus chauffeur voor de Zonnebloemauto.

Kennismaking met de Zonnebloem

Nu zit hij voor dus vooral achter het stuur, maar Ab begon bij de Zonnebloem als algemeen vrijwilliger op ons vakantieschip. De manier waarop hij kennismaakte met de Zonnebloem was tragisch en mooi tegelijk. Zijn eerste vrouw overleed in 2005 en Ab leerde in de periode erna zijn huidige partner Yvonne kennen. Yvonne was op dat moment al zo’n 20 jaar Hoofd Verpleging bij de Zonnebloem. “Zij heeft mij aangestoken met haar passie voor het Zonnebloemwerk”, blikt Ab terug. “Daar wilde ik ook aan bijdragen. Ik had de juiste kennis en ervaring door de mantelzorg voor mijn vrouw en ik zag dat ik bij de Zonnebloem kon doen wat ik graag doe: er voor anderen zijn. Dat sprak me enorm aan.” Sinds die tijd delen ze niet alleen hun liefde voor elkáár, maar ook voor de Zonnebloem.

Na een aantal jaar werd Ab Hoofd Vakantie. In die functie bereidde hij regelmatig in nauw overleg met het Hoofd Verpleging diverse landelijke vlieg- en busreizen voor en was hij tijdens die reizen het aanspreekpunt. “Mijn uitgangspunt bij dat werk was altijd dat de reis voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers als een echte moest vakantie voelen. Daar deed ik veel voor. Van een kaartje vooraf, tot leuke uitjes tijdens de reis, ook in de avond, en een kaartje en cadeautje na afloop. Zulke details en die aandacht vind ik belangrijk.”

Veel op de weg

Nu is Ab dus een van de chauffeurs van de Zonnebloemauto en zit hij veel op de weg, net als tijdens zijn werkzame leven bij de verkeerspolitie. “Tijdens de coronacrisis mis ik de Zonnebloemritjes zeker. Met name de sfeer van het met elkaar op pad zijn en een ander kunnen helpen, zoals bij een bezoek aan het ziekenhuis of aan familie die wat verder weg woont. Dat we die hulp met de Zonnebloem kunnen bieden en dat ik daar op mijn 75ste nog aan kan bijdragen, doet me goed.” Als Zonnebloem-chauffeur rijdt Ab ook de Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, rond.

Tijdens zijn ritjes zorgt Ab altijd voor een praatje. “Dat vinden mensen fijn, al hoor ik ook weleens dat ik te veel praat”, lacht hij hardop. “Ik benader mensen altijd op een vrolijke manier. Tuurlijk zit ik ook weleens niet lekker in mijn vel, maar er zijn al genoeg nare dingen in de wereld. Daarom ben ik naar anderen toe altijd opgewekt. Dat hoort ook bij de Zonnebloem vind ik. In het logo van de Zonnebloem zit niet voor niets een Zonnebloem, een plant die altijd naar de zon is gekeerd. En van de zon worden mensen vrolijk.”

Belangrijke zaken

In zijn functie als chauffeur ziet Ab welk geluk de Zonnebloem mensen met een lichamelijke beperking kan brengen. “Het gaat voor mensen die wel goed ter been zijn vaak om kleine, alledaagse dingen, maar voor mensen met een lichamelijke beperking zijn dat juist belangrijke zaken. Dat merkte ik ook tijdens de vakanties. Dankzij de Zonnebloem konden mensen tripjes maken die ze anders niet of nauwelijks maken. En daarbij genieten ze van kleine dingen. En daar wordt ik dan weer vrolijk van. Na afloop waren de deelnemers ook altijd heel dankbaar en kwam er vaak veel emotie los. Dat doet wat met je. Ik zal die emoties ook niet snel vergeten."