Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Gezichten van de Zonnebloem

‘Hallo, waar kan ik u mee helpen?’

In ‘Gezichten van de Zonnebloem…’ maak je kennis met mensen die op een bijzondere manier betrokken zijn bij de Zonnebloem. Vrijwilligers, deelnemers, donateurs en medewerkers: zij dragen allemaal bij aan ons belangrijke werk voor mensen met een lichamelijke beperking. In deze aflevering maken we kennis met Chiara Claux (21). Als medewerker Klantcontactcenter beantwoordt zij telefoontjes en mailtjes van deelnemers, vrijwilligers en donateurs.

Welke vragen ontvang je zoal op een dag?

“Dat is heel divers. Van vrijwilligers krijg ik veel vragen over de website en Mijn Zonnebloem. Bijvoorbeeld omdat ze willen weten waar ze bepaalde informatie kunnen vinden. Donateurs bellen meestal met praktische vragen over het aanpassen van hun donateurschap. Van deelnemers ontvangen we veelal bedankjes, bijvoorbeeld als ze een attentie hebben ontvangen. In veel gevallen vloeit daar een persoonlijk gesprek uit voort. Veel deelnemers kampen met een sociaal isolement en vinden het fijn om met iemand te praten. Ik bied dan een luisterend oor.”

Goed luisteren is niet gemakkelijk. Hoe heb jij dat geleerd?

“Ik heb eind vorig jaar mijn diploma Sociaal werk behaald. Daar wordt veel aandacht besteed aan luisteren. De kern is om oprecht aandacht te hebben voor een ander. Dat laat je merken door actief aanwezig te zijn tijdens een gesprek zonder zelf veel te zeggen. Ja of nee zeggen, herhalen wat de ander zegt of juist een vraag stellen: dat zijn eenvoudige manieren om een deelnemer uit te nodigen zijn of haar verhaal te delen. Zeker in de coronaperiode zien we dat deelnemers vaker eenzaam zijn en het prettig vinden om even te praten. Natuurlijk kan ik niet te lang met iemand bellen, zeker als er wachtenden zijn, dus dan rond ik het gesprek netjes af. Meestal leg ik dan uit dat er meer bellers in de wacht staan. Dat begrijpen de meeste mensen wel.”

Wat doen die gesprekken met jou als persoon?

“Ik heb oprecht het gevoel dat ik iets kan bijdragen door een luisterend oor te bieden. Uit de gesprekken komt vaak duidelijk naar voren dat iemand zich eenzaam voelt of behoefte heeft aan een praatje. Door er voor iemand te kunnen zijn, al is het soms maar een paar minuten, krijg ik het gevoel dat ik zinvol werk doe. En daar haal ik voldoening uit.”

Hoe ben je bij de Zonnebloem terechtgekomen?

“Ik zocht een baan die aansloot op mijn studie. Tijdens die zoektocht kwam de Zonnebloem op mijn pad. Ik vind het heel mooi om voor een organisatie te werken die zich inzet voor mensen met een lichamelijke beperking. In de praktijk merk ik nu ook – gewoon door met deelnemers te bellen - dat ik hen kan helpen. Zij voelen zich minder eenzaam als ze even hun verhaal kunnen vertellen. Dat vind ik heel waardevol.”

Bestaat je functie alleen uit het beantwoorden van telefoontjes en mailtjes?

“Grotendeels wel, maar ik word ook betrokken bij andere projecten. Die hebben vaak te maken met social media en de website van de Zonnebloem. Ik ben opgevoed met de digitale wereld en heb daardoor een frisse kijk op dat soort zaken. Gelukkig wordt dat ook gezien door mijn collega’s. Zij waarderen mijn voorstellen en ideeën en dat geeft me een heel welkom gevoel.”