Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Toegankelijkheidsplaquettes voor vier Brabantse vrijetijdslocaties

05-03-2019

De Efteling, NAC Breda, PSV en Safaripark Beekse Bergen ontvangen vandaag uit handen van mystery guests van de Zonnebloem de eerste Brabantse toegankelijkheidsplaquettes. De Zonnebloem maakt vóór 2020 de 60 meest bezochte vrijetijdslocaties in Nederland toegankelijker voor mensen met een lichamelijke beperking. Sinds enige tijd werken de vier Brabantse organisaties met de Zonnebloem aan hun toegankelijkheid. Met de plaquettes worden zij aangemoedigd om zich voortdurend in te zetten voor dit thema.

Kennis en inzicht

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking. Het overgrote deel ervan blijft vaker thuis dan hen lief is. Een dagje naar de dierentuin of het museum is voor hen minder vanzelfsprekend. Vaak is de informatie op de website onvolledig. Ook zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten of rolstoelpaden, onvoldoende aanwezig of voldoen ze niet aan de juiste afmetingen. Of de kaartjesautomaten zijn te hoog voor rolstoelgebruikers. De vrijetijdsector wil hier juist graag wat aan doen en heeft zelf niet altijd alle specifieke inzichten en kennis in huis.

Onbeperkt Eropuit

De Zonnebloem kreeg van de VriendenLoterij een bijdrage van 574.000 euro om het project ‘Onbeperkt Eropuit’ te realiseren. Met dit project zet de vereniging haar kennis en ervaring in om vóór 2020 ruim 60 attractieparken, bioscopen, concertzalen, dierentuinen, musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken. Inmiddels testte de Zonnebloem al 27 locaties.

Onderzoeken

De Zonnebloem doet bij vrijetijdslocaties locatie-onderzoeken. Er vinden technische keuringen plaats van faciliteiten. Daarnaast testen 750 ‘mystery guests’ (rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers) en Zonnebloemvrijwilligers de locaties in de praktijk. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de vrijetijdslocaties over wat beter kan. Ook biedt de organisatie workshops aan medewerkers met een publieksfunctie. Daarin staat kennis over de doelgroep centraal.

Tamara van Laarhoven, rolstoelgebruiker uit Tilburg en één van de 750 mystery guests:
“Hoe meer vrijetijdslocaties zich laten testen door de Zonnebloem, des te beter. Dan wordt eropuit gaan een stuk gemakkelijker én leuker. Vaak zijn kleine aanpassingen al grote verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan.”

Ed Wallinga, bestuurslid Nationale Vereniging de Zonnebloem:
“Qua toegankelijkheid maken we in Nederland stappen, maar is er ook nog wel een weg te gaan. Mooi om te zien dat er in Brabant zo’n vooruitgang is geboekt. Toegankelijkheid is voor iedereen een voorwaarde om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. Alle vrijetijdslocaties die wij spreken geven aan dat zij graag voor iedereen toegankelijk willen zijn. Hierdoor kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking mee doen aan de maatschappij.”