Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Toegankelijkheidsplaquettes voor vier Brabantse vrijetijdslocaties

05-03-2019

De Efteling, NAC Breda, PSV en Safaripark Beekse Bergen ontvangen vandaag uit handen van mystery guests van de Zonnebloem de eerste Brabantse toegankelijkheidsplaquettes. De Zonnebloem maakt vóór 2020 de 60 meest bezochte vrijetijdslocaties in Nederland toegankelijker voor mensen met een lichamelijke beperking. Sinds enige tijd werken de vier Brabantse organisaties met de Zonnebloem aan hun toegankelijkheid. Met de plaquettes worden zij aangemoedigd om zich voortdurend in te zetten voor dit thema.

Kennis en inzicht

Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking. Het overgrote deel ervan blijft vaker thuis dan hen lief is. Een dagje naar de dierentuin of het museum is voor hen minder vanzelfsprekend. Vaak is de informatie op de website onvolledig. Ook zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten of rolstoelpaden, onvoldoende aanwezig of voldoen ze niet aan de juiste afmetingen. Of de kaartjesautomaten zijn te hoog voor rolstoelgebruikers. De vrijetijdsector wil hier juist graag wat aan doen en heeft zelf niet altijd alle specifieke inzichten en kennis in huis.

Onbeperkt Eropuit

De Zonnebloem kreeg van de VriendenLoterij een bijdrage van 574.000 euro om het project ‘Onbeperkt Eropuit’ te realiseren. Met dit project zet de vereniging haar kennis en ervaring in om vóór 2020 ruim 60 attractieparken, bioscopen, concertzalen, dierentuinen, musea en voetbalstadions beter toegankelijk te maken. Inmiddels testte de Zonnebloem al 27 locaties.

Onderzoeken

De Zonnebloem doet bij vrijetijdslocaties locatie-onderzoeken. Er vinden technische keuringen plaats van faciliteiten. Daarnaast testen 750 ‘mystery guests’ (rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers) en Zonnebloemvrijwilligers de locaties in de praktijk. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de vrijetijdslocaties over wat beter kan. Ook biedt de organisatie workshops aan medewerkers met een publieksfunctie. Daarin staat kennis over de doelgroep centraal.

Tamara van Laarhoven, rolstoelgebruiker uit Tilburg en één van de 750 mystery guests:
“Hoe meer vrijetijdslocaties zich laten testen door de Zonnebloem, des te beter. Dan wordt eropuit gaan een stuk gemakkelijker én leuker. Vaak zijn kleine aanpassingen al grote verbeteringen, waardoor ik er wél op uit kan.”

Ed Wallinga, bestuurslid Nationale Vereniging de Zonnebloem:
“Qua toegankelijkheid maken we in Nederland stappen, maar is er ook nog wel een weg te gaan. Mooi om te zien dat er in Brabant zo’n vooruitgang is geboekt. Toegankelijkheid is voor iedereen een voorwaarde om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. Alle vrijetijdslocaties die wij spreken geven aan dat zij graag voor iedereen toegankelijk willen zijn. Hierdoor kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking mee doen aan de maatschappij.”