Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Met een beperkingenpak beleef je het Stedelijk Museum Schiedam heel anders

Meedoen aan het project Onbeperkt Eropuit betekent voor vrijetijdslocaties niet alleen dat er een technische keuring plaatsvindt en dat er mystery guests het museum bezochten om te testen wat er beter kan. Die mystery guests zijn allemaal rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers. Voor de medewerkers van Stedelijk Museum Schiedam staat vandaag de toegankelijkheidsworkshop van de Zonnebloem op de agenda. Daarin staan toegankelijkheid en gastvrijheid centraal. Bezoekers met een lichamelijke beperking willen zich net als ieder ander welkom voelen. “We hebben de grootste culturele publieksprijs van Nederland gewonnen: de BankGiro Loterij Museumprijs 2019. En daarmee zijn we het publieksvriendelijkste museum van Nederland,” zegt museumdirecteur Deirdre Carasso. “En toch kan het altijd beter en gaan we met de adviezen van het project Onbeperkt Eropuit aan de slag.”

Workshop

Een dag lang doen medewerkers kennis op over de doelgroep. “We maken de theorie over rolstoeltoegankelijkheid voelbaar met persoonlijke verhalen van de mystery guests. Medewerkers van organisaties staan daar altijd echt versteld van. Dat er bijvoorbeeld vaak over het hoofd van iemand in een rolstoel heen wordt gepraat, of dat aan een begeleider wordt gevraagd af te rekenen. Zo blijft de kernboodschap goed hangen: dat iemand met een beperking gelijkwaardig behandeld wil worden”, vertelt Natalie de Neef. Speciaal voor het Zonnebloemproject ontwikkelde ze de workshop. Ze leidt die met Tamara van Laarhoven, die een dwarslaesie heeft en in een rolstoel zit. Van Laarhoven: “Toegankelijkheid zit vaak in kleine dingen. Zoals duidelijke informatie over bereikbaarheid, het gebouw en ook of het draadje van het pinapparaat lang genoeg is, zodat je kunt zien welke bedrag je pint en hoe je door de medewerkers behandeld wordt.” De Neef vult aan: “Natuurlijk is het belangrijk dat in Stedelijk Museum Schiedam geen drempels of obstakels zijn. Maar de manier waarop medewerkers een bezoeker met een lichamelijke beperking benaderen, doet ook enorm veel. We merken dat er doorgaans bij medewerkers veel vragen leven. In de workshop kunnen Tamara en ik die in alle rust uitleggen.” 

Beperkingenpak

Hoogtepunt van de workshop is het moment dat medewerkers hun eigen locatie gaan ervaren met verschillende beperkingen. Daarvoor nemen ze plaats in een rolstoel en trekken ze onderdelen van het beperkingenpak aan. Dat pak bestaat bijvoorbeeld uit zichtbeperkende brillen en een aantal braces met verzwaringselementen. Als medewerkers die omdoen, worden ze in hun beweging beperkt. Daardoor ervaren ze voor even hoe het is om een lichamelijke beperking te hebben. Ook Van Laarhoven vindt dit een waardevol onderdeel. “Dan ga ik in mijn rolstoel op pad met een stoere man van de beveiliging, bijvoorbeeld. Hij zit dan met dat beperkingenpak in een andere rolstoel. Hem zie ik in eerste instantie denken: ‘Dat fix ik wel even’. Maar een deur blijkt dan toch wel heel zwaar om te openen vanuit een rolstoel. Of het drempeltje bij het invalidentoilet blijkt op wielen ineens een onoverkomelijke berg. We kunnen het vertellen, maar het werkt het beste om medewerkers het zelf te laten ervaren.”

Luister hier het interview terug dat Natalie de Neef vanmorgen gaf bij Omroep Vlaardingen.