Onbeperkt Luisteren door mensen met lichamelijke beperking

Op maandag 18 november hield de Luisterlijn samen met Nationale Vereniging de Zonnebloem een uniek luisterevent voor mensen met een lichamelijke beperking. Doel van het event was om deze mensen uit te nodigen om de opleiding te volgen tot Luisterlijnvrijwilliger. Zo kunnen zij meedoen in de samenleving en een ander helpen met een luisterend oor. Dat is dubbel winst!

De Zonnebloem bestaat dit jaar 70 jaar en is uitgegroeid tot een van de grootste vrijwilligersorganisaties van Nederland. Daarmee is het ook één van de belangrijkste organisaties die eenzaamheid/sociaal isolement van mensen met een lichamelijke beperking tegengaan. Door Zonnebloemdeelnemers te werven als vrijwilliger ben je hard nodig bij de Luisterlijn. Het aantal mensen dat een luisterend oor zoekt voor hun zorgen, verdriet en eenzaamheid stijgt. Daarbij blijven veel (circa 165.000) van de jaarlijks 500.000 oproepen onbeantwoord door een tekort aan vrijwilligers. 

Over ‘Onbeperkt Luisteren’

Monique van Bijsterveld, directeur - bestuurder van de Luisterlijn over het project Onbeperkt Luisteren: “Mensen met een lichamelijke beperking ervaren vaak een afstand tot de samenleving en raken daardoor sneller in een isolement. Wij zien heel graag dat mensen met een lichamelijke beperking bij ons aan de slag gaan. Dankzij het KPN Mooiste Contact Fonds zijn wij in staat om een oplossing te bieden voor praktische bezwaren en maatwerk te leveren, zodat deze doelgroep vanuit hun eigen huis een zinvolle invulling kan geven aan hun leven.” 

Minister aanwezig op luisterevent 

De minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink was gisteren ook aanwezig bij het luisterevent. “Je bent niet je beperking, maar je bent je talent.” Daarmee benadrukte Brink dat mensen met een lichamelijke beperking heel goed een luisterend oor kunnen bieden bij de Luisterlijn. Daarna maakten de Zonnebloemdeelnemers kennis met de kunst van het luisteren. Juist met hun levenservaring en geef-nooit-op-mentaliteit zijn zij zeer geschikt om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het programma werd gepresenteerd door Hans Kazan en Angela Groothuizen. 

Wel geïnteresseerd in het werk van de Luisterlijn, maar kon je er gisteren niet bij zijn? Kijk dan op www.deluisterlijn.nl/vrijwilliger voor meer informatie.