Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

“Afhankelijkheid is de grootste handicap"

20-06-2015
Hoe voelt het om een dag gehandicapt te zijn? Anita Witzier ging de uitdaging aan. Voor het tv-programma ‘Er kan zoveel meer’ ging ze op pad met Zonnebloemdeelnemer Sjef en kreeg een dag dezelfde beperking aangemeten als hij. Ze blikt terug op deze indrukwekkende ervaring.

Ik weet nog goed het moment waarop Sjef me vroeg of ik het dagje weg ook vanuit de rolstoel wilde beleven. Net als hij. Ik dacht ‘jeetje, wat heftig’. Maar natúúrlijk ging ik die uitdaging aan. Het verhaal van Sjef had me namelijk wel geraakt. Hij werd twee jaar geleden getroffen door een herseninfarct en raakte gedeeltelijk verlamd.  

In een rolstoel

Dus daar ging ik, met een verzwaringspak aan en in een rolstoel. Geduwd door een vrijwilliger van de Zonnebloem. Samen met Sjef en zijn vrouw José, voor wie het de afgelopen twee jaar ook niet makkelijk is geweest, bezochten we de Cultuurdag in Eindhoven. Al snel merkte ik een belangrijk aspect van gehandicapt zijn: het accepteren. Je erbij neerleggen dat je niet alles meer kunt.  

Halt

Dat accepteren was ook voor Sjef een heel moeilijk en langdurig proces, vertelde hij me. Heel heftig. Iets als een herseninfarct overkomt je gewoon. Je bent gewoon bezig met je leven, doet leuke dingen met je vrouw, je vrienden. En dan ineens, bam, wordt dat een halt toegeroepen. En deal er maar mee. Dat lijkt me zó moeilijk.  

Allergrootste handicap

Wat je lichamelijk ook mankeert: het feit dat je bepaalde dingen niet meer zelf kunt is nog het allerergst. Afhankelijk zijn van anderen is de allergrootste handicap. Dat je constant om hulp moet vragen en niet je leven kunt leven zoals je het het liefst zou willen.  

Verzorger

Daarnaast was voor mij een eye-opener wat een handicap met je partner doet. Want ook José is in feite getroffen door het herseninfarct van haar man. Veel mensen realiseren zich dat niet. Het wordt onderschat. Normaal gesproken ben je natuurlijk gelijkwaardig in een relatie, maar de rol ten opzichte van elkaar verandert. Ineens ben je naast levenspartner ook verzorger.  

Hele dag gezeten

De dag met Sjef was voor mij heel erg indrukwekkend. En vermoeiend. Terwijl ik fysiek helemaal niets gedaan had, ik heb de hele dag gezeten! Want dat wilde ik per se: ervaren zoals Sjef het ervaart betekent voor mij ook echt geen moment uit de rolstoel komen. Een bijzondere dag, die me een indruk heeft gegeven hoe het is om met een lichamelijke beperking te leven.  

(foto: Yvette Wolterinck)

Anita Witzier

Anita Witzier is presentatrice van onder meer tv-programma’s Memories en Anita wordt opgenomen. Dit voorjaar deed ze mee aan tv-programma Er kan zoveel meer, waarin ze meemaakte hoe het is om in een rolstoel te zitten.