Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Over de drempel

Internationale Rolstoeldag

Elk jaar op 1 maart is het Internationale Rolstoeldag. Dit is de dag dat rolstoelgebruikers over de hele wereld hun rolstoel vieren, en stilstaan bij de positieve impact die de stoel op hun leven heeft. Loophulpmiddelen zoals de rolstoel (maar natuurlijk ook krukken, loopfietsen, rollators etc.) geven je de vrijheid om de deur weer uit te gaan en deel te nemen aan het openbare leven.

Hoewel Internationale Rolstoeldag (International Wheelchair Day) een dag is waar de rolstoel gevierd wordt, is het tegelijkertijd van het grootste belang om stil te staan bij de uitdagingen waar mensen die loophulpmiddelen gebruiken mee te maken krijgen. Onze maatschappij is niet voldoende ingericht op mensen met een beperking en een van de grootste obstakels hierin is het gebrek aan goede infrastructuur die aan onze behoeftes voldoet.

Hoewel er vooruitgang is geboekt om onze wereld inclusiever te maken, is er nog veel werk te verzetten om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot basisvoorzieningen. De juiste voorzieningen zoals rolstoelhellingen, toegankelijke toiletten maar ook audio- en visuele hulpmiddelen verbeteren niet alleen de toegankelijkheid, zowel voor ons als voor de niet-gehandicapte mens, ze verbeteren ook onze kwaliteit van leven.

Het is belangrijk te erkennen dat tekortschietende infrastructuur, onheuse bejegening en onvoldoende voorzieningen niet alleen van invloed zijn op de fysieke toegankelijkheid, maar ook op emotionele en mentale gezondheidsproblemen. Veel mensen met een beperking ervaren sociaal isolement, angst en depressie als gevolg van discriminatie en het gebrek aan kansen. 

Rolstoelen en hulpmiddelen worden doorgaans na lange en onzekere aanvraagtrajecten vanuit wmo verstrekt of moeten in sommige gevallen zelf gekocht worden, en zijn hierdoor niet voor iedereen even goed toegankelijk. Niet iedereen is mondig genoeg om aan te geven wat nodig is, weet de weg naar de juiste instanties te vinden of heeft de financiële mogelijkheid om een hulpmiddel te bekostigen.

Op Internationale Rolstoeldag moeten we de strijd en uitdagingen erkennen waarmee mensen met een beperking worden geconfronteerd, en werken aan het creëren van een toegankelijkere en inclusievere wereld. Deze dag zou ons er aan moeten herinneren dat we meer moeten doen om ervoor te zorgen dat iedereen ongelimiteerd kan participeren in de samenleving. Zo wordt Internationale Rolstoeldag een dag om ongehinderd feest te vieren.

Max de Bruin

Max gebruikt sinds 10 jaar een rolstoel en elke keer weer ervaart ze dat de wereld niet goed genoeg is ingericht voor mensen met een handicap. In haar blog vertelt ze wat ze meemaakt, wat haar observaties zijn en hoe ze hiermee omgaat. Soms zwaar, maar altijd met een knipoog.