Mijn beperking, geen beperking

Mijn leven met een spierziekte

‘Laat mijn beperking geen beperking zijn’. Die zin maakte indruk op mij. Ik las de zin op een poster bij mijn fysiotherapeut en ben het nooit vergeten. Het is namelijk een zin die zo treffend is. Dat ga ik je uitleggen. 

Ik ben Judith en ik heb een beperking, een spierziekte. Ik kan daardoor niet lopen en mijn armen niet gebruiken. Ik word beademd via een trachea stoma en zit in een elektrische rolstoel. Dat klinkt misschien heftig en dat snap ik. Toch is dit voor mij normaal geworden en de dagelijkse realiteit. Ik heb altijd gezegd dat ik mijn leven niet laat beïnvloeden door mijn beperking. Ik wil een normaal leven leiden en gewoon meedraaien in deze samenleving. Zo heb ik op reguliere scholen gezeten, heb ik Sociaal Juridische Dienstverlening en Arbeidsrecht gestudeerd en werk ik alweer 15 jaar als arbeidsvoorwaardenadviseur bij een lokale overheidsorganisatie. Ik houd van winkelen, uit eten gaan, concerten bezoeken, stedentrips en op vakantie gaan. 

Dat ik mijn leven niet laat beïnvloeden door mijn beperking, lukt helaas niet altijd. Het is een hele uitdaging om gewoon mee te draaien in deze samenleving. De maatschappij en de samenleving is namelijk grotendeels niet ingericht op mensen met een beperking. Als ik de stad in ga, dan sta ik vaak buiten voor het winkelpand te wachten en kijkt mijn zusje voor mij of er leuke kleding hangt. Vooral in de mooie historische steden vind je veel panden met hoge stoepen. Aan een oprijplaatje wordt vaak niet gedacht. Ook spontaan ergens een kopje thee drinken, is een hele uitdaging. Hoge stoepen, trapjes, smalle gangpaden en geen invalidentoilet. Het is een hele zoektocht om een toegankelijk restaurant of café te vinden. 

‘Laat mijn beperking geen beperking zijn’. Hoe graag ik het ook zou willen. Het is nu nog niet de realiteit. Te vaak word ik beperkt door mijn beperking. 

Ik zette mijn frustratie om in positieve daden en richtte Stichting Toegankelijk Uit Eten op. We testen restaurants op toegankelijkheid. Via onze website www.toegankelijkuiteten.nl creëren we een landelijk overzicht dat inzicht geeft in de toegankelijkheid van horecagelegenheden. Op deze manier kunnen mensen met een mobiliteitsbeperking op onze website zien hoe toegankelijk een restaurant is. Mensen kunnen filteren op een voorziening, stad of een gebied, zodat je in één oogopslag ziet welke restaurants toegankelijk zijn. 

Help mee!

Er zijn nog genoeg restaurants die getest kunnen worden. Ga je binnenkort uit eten of ga je ergens wat drinken (er is ook buiten de stad nog genoeg te testen)? Help dan mee en test zelf een restaurant! Scan de QR-code voor de online checklist.

Lees de recensies

Toegankelijk uit eten

Judith, Luana en Eva schrijven speciaal voor de Zonnebloem over hun favoriete rolstoeltoegankelijke restaurants.

Judith Hatzmann

Judith heeft een spierziekte en zit in een elektrische rolstoel. Daarnaast wordt zij 24/7 beademd via een trachea stoma. In haar blogs neemt ze je mee in haar leven met een beperking. Want normaal meedraaien in de maatschappij vindt zij heel belangrijk, ook al is de maatschappij hier niet altijd op ingericht.