Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Skiën met een beperking in vijf stappen

18-12-2014

Op wintersport met een lichamelijke beperking: kan dat? Jazeker! In weinig landen ter wereld is er zoveel ondersteuning voorhanden als in Nederland. Een belangrijke voorbereiding op je trip naar de sneeuw. Maar waar begin je en op welke piste kun je daarna terecht? Skileraar Martijn van de Paverd helpt je op weg.

1. Lessen 

Met vrijwel elke lichamelijke beperking kun je aangepast leren skiën, met of zonder begeleider. Als je nog nooit geskied hebt, neem dan voor je naar het buitenland gaat in Nederland les. “Door heel het land worden speciale cursussen gegeven voor mensen met een lichamelijke beperking”, zegt Martijn. Zelf geeft hij les via de Stichting geHandicapten Op Ski’s (Shos). Je kunt ook terecht bij de Vereniging van Gehandicapte Wintersporters, Ski Uniek of de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging

2. Materiaal huren 

Met een lichamelijke beperking heb je waarschijnlijk aangepast skimateriaal nodig. Volgens Martijn is er voldoende beschikbaar: “Je kunt bijvoorbeeld een zitski huren: een zitkuipje op één of twee ski's, met aangepaste stokken en eventueel een beugel waaraan een begeleider zich kan vasthouden. Als je een beenfunctie met voldoende kracht hebt, kun je staand leren skiën, op gewone ski's maar met aangepaste stokken. We raden aan in Nederland het juiste materiaal te huren en uit te proberen. Hier is meer te huur dan in de skigebieden zelf.” Wintersport mogelijkheden

3. Regel een begeleider 

“Afhankelijk van je beperking, ervaring en ambitie skiet een begeleider met je mee. Je kunt een compleet verzorgde skireis boeken, inclusief begeleiding. Wanneer je zelfstandig wilt wintersporten, kunnen we bij Shos je begeleider trainen. Zo kun je bijvoorbeeld als ouder van een kind met een beperking zelf met je zoon of dochter de berg af.” 

4. Kies een bestemming 

Je kunt via de eerder genoemde stichtingen georganiseerde reizen en/of skilessen boeken. Als je zelf een bestemming wilt uitzoeken, let dan op zaken als parkeergelegenheid vlak bij de piste, de moeilijkheidsgraad van pistes uiteraard en de aanwezigheid van restaurants en aangepaste toiletten. Maar ook op het type liften, en of dat bij jouw beperking past. De VGW heeft een reeks uitgebreide beschrijvingen van verschillende skigebieden en hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. 

Volgens Martijn is het verstandig om een gebied te zoeken waar mensen ervaring hebben met wintersporters met een beperking. “Het geeft rust en het is prettig wanneer betrokkenen je bijvoorbeeld bij de lift goed en snel weten te helpen. Met de Shos organiseren we al jaren skilessen in Flachau, Oostenrijk. Op onze website vind je een lijst met verblijven in Flachau die rolstoelvriendelijk zijn.” Inspiratie vind je ook bij het reisaanbod van de andere stichtingen. Zo gaat Ski-Uniek naar het Oostenrijkse Lachtal en de VGW onder meer naar het Hochkönig-gebied in Oostenrijk en het Italiaanse Vigo di Fassa. 

5. Geloof in jezelf 

"Met vrijwel élke lichamelijke beperking kun je leren skiën”, besluit Martijn. “Zelf heb ik bijvoorbeeld een jongen leren skiën met een halfzijdige spastische verlamming. Hij skiet nu in het paralympisch team. We skiën ook met mensen met een dwarslaesie die ingesnoerd in een zitski zitten. Zij kunnen met hun lichaam meesturen en genieten van de snelheid en de omgeving." 

"Het mooie van skiën is dat de zwaartekracht meewerkt. Veel mensen met een beperking moeten meer kracht zetten om vooruit te komen. Dat gaat nu vanzelf: je moet uiteraard je snelheid en richting leren beheersen. Ons uitgangspunt is in elk geval altijd om mensen zo zelfstandig mogelijk te leren skiën of snowboarden. Het maximale uit jezelf halen! Wij vinden én zeggen: een handicap? Geen beperking! " 

 In ons tijdschrift Beleef! dat dit weekend verschijnt, lees je meer over de ervaringen van zitskiër Pim Brouwers.