Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

"Heb jij altijd zo'n pijn aan je kont?"

26-05-2015

In aflevering 4 van ‘Er kan zoveel meer’ gaat Anita Witzier tijdens de Eindhovense Cultuurdag op pad met de gehandicapte Sjef Kerkhofs en zijn vrouw José. Samen met vrijwilligers bezoeken ze onder meer het Philips-museum in Eindhoven. Ook Anita beleeft deze dag vanuit de rolstoel.

Sinds hij twee jaar geleden door een herseninfarct werd getroffen, is het voor Sjef lastiger om er samen met zijn vrouw op uit te gaan. José: “Omdat hij nu halfzijdig verlamd is, is het niet meer zoals vroeger: samen weg, een hotelletje pakken. We zijn nu beperkt omdat Sjef afhankelijk is van een rolstoel. Met de Zonnebloem gaan we regelmatig op pad. Heel fijn, want dan kunnen we er samen van genieten. En ik kan ook eens naast zijn rolstoel lopen in plaats van erachter.” 

Van dichtbij 

Anita Witzier maakte voor het programma ‘Er kan zoveel meer’ het echtpaar – en de handicap van Sjef – een dagje van dichtbij mee. “Zoiets als een herseninfarct overkomt je. Je bent gewoon bezig met leven en dan ineens verandert alles. En moet je ermee dealen. Maar wat veel mensen zich niet realiseren, is dat ook de partner getroffen wordt. De gelijkwaardige relatie is er misschien nog wel, maar de rol ten opzichte van elkaar niet meer. Je bent naast levenspartner ook ineens verzorger.” 

Vermoeiend 

Om Anita een indruk te geven hoe het is om de lichamelijke beperking van Sjef te hebben, krijgt ze een verzwaringspak aan en een mitella om. Daarnaast zit ze gedurende de hele dag in een rolstoel. Iets wat haar vooral op het einde dag van de dag zwaar valt. “Ik vond het echt heel erg vermoeiend. Terwijl ik potverdorie de hele dag gezeten heb! En Sjef, heb jij ook zo’n pijn aan je kont? Van dat lange zitten? Ben jij niet kapot aan het eind van de dag?” Sjef reageert nuchter. “Nou, ik slaap ’s avonds wel goed ja.” 

Uitzending gemist? 

Bekijk de aflevering terug via Kijk.