Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

“Oh, maar jij bent helemaal niet zielig”

11-05-2015

Als presentator van tv-programma Olifantendoders dook cabaretier Leon van der Zanden in de meest uiteenlopende werelden die schuilgaan achter vooroordelen of taboes. Nooit eerder kroop hij in de huid van iemand met een lichamelijke beperking. Maar voor alles is een eerste keer…

Dit voorjaar maakte Leon kennis met Linda de Haas. Een jonge vrouw in de bloei van haar leven, die in een rolstoel belandde na een hernia-operatie. In het tv-programma ‘Er kan zoveel meer’ daagde ze Leon uit een dagje haar handicap over te nemen. “Heel stoer dat hij het aandurft”, aldus Linda. “Het is volgens mij iets waar de meeste mensen voor weg zouden lopen.”

Stroomstootjes 

Vanwege chronische pijn brengt Linda het grootste gedeelte van de dag liggend door. Ze is snel vermoeid en kan maar heel even lopen of staan. Om Leon hetzelfde gevoel te laten ervaren, droeg hij tijdens de opnames een speciaal verzwaringspak. Daarnaast droeg hij speciale handschoenen, waarmee door middel van stroomstootjes spasmen in zijn handen werden gesimuleerd. Tot slot beleefde hij de hele dag vanuit de rolstoel. 

Graffiti 

De twee namen deel aan een jongerenactiviteit van de Zonnebloem: een workshop graffiti. De creatieve Linda is helemaal in haar element en laat graag zien hoe ze te werk gaat. Liggend maakt ze de schetsen, staand spuit ze de letters over. Snel moet ze weer gaan liggen, maar ze heeft er alles uitgehaald wat er in zat. Leon concludeert dan ook: “Jij bent helemaal niet zielig!” Linda lacht. “Ach, ik heb een manier gevonden om ermee om te gaan. Je kunt niet anders.” 

Blij 

Vooral voor Leon was het een indrukwekkende dag. “Iemand die zo actief in het leven staat, moet ineens over naar een toch wel passiever leven. Dat vind ik zo verdrietig. Maar ze is heel positief en probeert er echt wat van te maken. Ik ben geraakt. En ik vind het mooi dat ik heb mogen proeven van haar wereld en beleving. Ik ben blij dat ik het meegemaakt heb.” 

Uitzending gemist? 

Bekijk de uitzending terug via Kijk.