Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Er kan zoveel meer met Roy Donders in de Efteling

Roy Donders: "Deze vrouw gaan wij niet snel vergeten"

10-06-2015
Al van jongs af aan komt Roy Donders in zijn ‘tweede huis om de hoek’: de Efteling. Dit voorjaar zag hij het attractiepark van een heel andere kant: vanuit een rolstoel. Voor het programma Er kan zoveel meer nam hij een dag de handicap aan van de 78-jarige Jo Schot.  
 
Roy Donders – bekend als ‘stylist van het Zuiden’ en zijn gelijknamige realityshow – heeft dit voorjaar ervaren hoe het is om een lichamelijke beperking te hebben. Voor het tv-programma Er kan zoveel meer trokken ze een dag op met Jo Schot, die in een rolstoel zit. Zij heeft op haar 34e haar been moeten laten amputeren en werd daarna meerdere keren getroffen door kanker. Tussendoor verloor ze ook nog eens haar man. “Ik kreeg een brok in mijn keel toen ik haar verhaal hoorde’, aldus Roy.  
 

Bijzonder pak 

Met de Zonnebloem gaat Jo vaker een dagje weg of op vakantie. Roy: “Zo’n dagje uit is voor haar zo belangrijk en waardevol. Ik vond het dan ook een mooie uitdaging om een dag in haar huid te kruipen en samen met haar de Efteling te ontdekken.” Om te voelen hoe het is om lichamelijk beperkt te zijn, kreeg Roy een bijzonder pak aangemeten. “Een verzwaard pak met gewichten. Het zag er niet uit”, aldus de stylist. “En het heeft meteen invloed op je gedrag. Ik praat normaal veel met mijn handen en dat heb ik vandaag niet gedaan. Dat was veel te zwaar.” 

Van hot naar her

Daarnaast nam hij, net als Jo, plaats in een rolstoel. “In een attractiepark valt er in elk hoekje, kraampje of attractie wel wat te ontdekken of te beleven. Normaal loop je van hot naar her. Dat kan nu ook niet.” 

De dag werd extra indrukwekkend voor Roy toen hij en Jo de tientallen meters hoge Pagode naderden, een van de bekendste attracties van de Efteling. “Speciaal voor Jo heb ik mijn hoogtevrees getrotseerd. Samen zijn we de lucht in geweest.” En ook Rian schoof halverwege de dag aan om kennis te maken met Jo. “Vandaag heeft echt indruk gemaakt. Die Jo is echt een bikkel. Deze vrouw gaan wij niet snel vergeten.” 

Nieuwsgierig?  

Bekijk de uitzending terug via Kijk