Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

$name

De VriendenLoterij en de Zonnebloem zijn al tien jaar partners. In die tijd hebben loterijdeelnemers ons werk met bijna 6 miljoen euro gesteund. En onlangs werd de samenwerking met vijf jaar verlengd. Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen bij de VriendenLoterij, legt uit waarom.

Wat hebben de VriendenLoterij en de Zonnebloem gemeen? Waar staan jullie voor?
“De VriendenLoterij steunt allerlei maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven. Zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Dat is precies wat de Zonnebloem doet.”

Hoe werkt de loterij eigenlijk?
“Als je een lot koopt, gaat de helft van de inleg naar een goed doel van jouw keuze. Als een deelnemer niet voor een ‘eigen’ doel kiest, dan wordt de bijdrage verdeeld over 41 vaste goede doelen, waaronder de Zonnebloem. Sinds 1998 is op die manier al ruim een half miljard euro aan goede doelen geschonken. Inmiddels speelt bijna een half miljoen Nederlanders mee voor 47 goede doelen en ruim 3.200 clubs en verenigingen in Nederland.”

Op basis waarvan selecteert de VriendenLoterij de ‘vaste’ goede doelen? 
“Voorwaarde is dat een organisatie landelijk actief is in de sector welzijn of gezondheid. Breed maatschappelijk draagvlak heeft en professioneel georganiseerd is. En iets toevoegt aan het werk van de andere goede doelen die we steunen. Daarnaast kijken we of een organisatie voldoende inkomsten uit andere bronnen ontvangt. Het is niet de bedoeling dat goede doelen afhankelijk worden van de VriendenLoterij.”

Wat spreekt u persoonlijk aan in het werk van de Zonnebloem?
“De Zonnebloem doet er alles aan om mensen met een lichamelijke beperking onvergetelijke dagen te bezorgen. Dat is belangrijk. Als je een beperking hebt is het niet vanzelfsprekend om er een dagje op uit te kunnen gaan. Dankzij de vrijwilligers en activiteiten van de Zonnebloem is dat toch mogelijk. Een mooi voorbeeld vind ik de manier waarop de Zonnebloem dankzij een extra bijdrage van de VriendenLoterij Paleis Het Loo toegankelijker kon maken. Nu kan iedereen de prachtige Paleistuinen bezoeken.”

Onlangs werd de samenwerking tussen de VriendenLoterij en de Zonnebloem voor vijf jaar verlengd. Wat houdt die samenwerking in?
 “We willen een betrouwbare financier zijn. Daarom sluiten we met onze ‘vaste’ goede doelen een overeenkomst voor vijf jaar. In het geval van de Zonnebloem betekent dat tot 2020 een vaste jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro. De Zonnebloem kan dat geld naar eigen inzicht gebruiken voor projecten en het runnen van de organisatie.”

Daarbij komt dan nog eens de bijdrage van alle loterijdeelnemers die voor de Zonnebloem meespelen... 

“Klopt. Vorig jaar was dat bij elkaar nog eens ruim 360.000 euro. Daarnaast besteden we graag aandacht aan het werk van de Zonnebloem. Bijvoorbeeld in ons tv-programma Koffietijd. Waar het om gaat, is dat we de komende vijf jaar weer samen aan een samenleving werken waaraan iedereen zorgeloos kan deelnemen. Ook met een lichamelijke beperking.”


Twee jaar terug hebben jullie ook het VriendenFonds in het leven geroepen. Wat was hier de gedachte achter?
“We willen niet alleen goede doelen steunen, maar ook mensen die iets aan de maatschappij willen bijdragen. Het idee van het VriendenFonds is dat onze partners een langgekoesterde wens van een bijzondere vrijwilliger of plaatsgenoot in vervulling laten gaan. Ze kunnen twee keer per jaar iemand voordragen. De Zonnebloem vroeg laatst bijvoorbeeld een bijdrage aan voor een aangepaste ballonvaart, voor een bijzondere vrijwilliger. Klein geluk mogelijk maken, noemen we dat. En daar zijn we trots op. Het past helemaal bij waar we voor staan!”