Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Rondvaartboot door Amsterdamse grachten

Jan geniet van de Amsterdamse grachten

10-04-2017

Het verhaal dat Rotterdammers liever niet in Amsterdam komen, ging dit weekend niet op. Rotterdammer Jan Bosgra genoot vanuit een aangepaste rondvaartboot van al het moois dat onze hoofdstad te bieden heeft. “Op het water zijn, dat geeft rust.”

Een groep deelnemers en vrijwilligers van de Zonnebloemafdeling Rotterdam Groot Schiebroek reisde dit weekend af naar onze hoofdstad voor een grachtentocht met een aangepaste rondvaartboot. Ook de 86-jarige Jan, die afhankelijk is van een scootmobiel. “Fantastisch om deze stad eens vanaf de grachten te zien. Wat een wirwar aan huizen en mensen. Maar wel heel mooi.”

Historie

Onder leiding van een gids – en onder het genot van een lunch – genoot de groep van het uitzicht en het zonnetje. Bij elke bezienswaardigheid vertelde de stuurman iets over de historie ervan. Jan luisterde aandachtig. “Dat maakt het juist leuk. Dan weet je waar je naar kijkt.”

Ons kent ons

Maar ook de gezelligheid onderling maakt het uitje heel waardevol voor hem. “Mijn vrouw kan helaas niet mee vanwege haar gezondheid”, vertelt hij. “En zij past thuis op de parkiet”, zegt hij er met een glimlach achteraan. “Omdat ik zelf gebruikmaak van een scootmobiel, kan ik er niet zo makkelijk op uit in mijn eentje. De Zonnebloemvakantie en -activiteiten zijn daarom heel belangrijk. Je hebt wat aanspraak en iedereen die meegaat komt uit de buurt of woont zelfs in hetzelfde gebouw. Ons kent ons. Vanaf het allereerste moment is het gezellig. Ik hoef niet eerst kennis te maken met nieuwe mensen.”

Rondvaartboot door Amsterdamse grachten

Rust op het water

En het water, dat doet ook wat met Jan. “Ik fietste vroeger ontzettend veel bij het water. Als het kon meerdere keren in de week. In Rotterdam, maar ook ver daarbuiten. Dat vond ik het fijnst. Water geeft rust. Het is er stil. Nu is Amsterdam natuurlijk een stukje drukker, maar op het water zijn geeft nog altijd een fijn gevoel.”

Lift

De Zonnebloem organiseert sinds dit jaar rondvaarttochten door Amsterdam in samenwerking met de Blue Boat Company. Eén van hun boten is speciaal aangepast voor mensen met een mindere mobiliteit. Zo is er een lift aanwezig en is de toilet goed toegankelijk. “Ik kon met een lift de boot in”, vertelt Jan. “Dat was heel fijn geregeld! Zo, hup, vanuit mijn scootmobiel.” Lokale Zonnebloemafdelingen kunnen verschillende arrangementen boeken. Voorheen had de Zonnebloem een eigen rondvaartboot, maar die is vorig jaar uit de vaart gehaald.