Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Met de Zonnetrein de duinen in, na de koffie.

Met de Zonnetrein door de Schoorlse duinen

08-05-2017

Stel je voor: je bent opgegroeid bij de duinen, maar je komt er eigenlijk nooit meer omdat je slecht ter been bent. Hoe heerlijk is het dan om met speciaal vervoer weer het typische Hollandse landschap te kunnen ervaren en dierbare herinneringen op te halen. Helemaal als je ook nog een bevlogen gids mee hebt die prachtig weet te vertellen over de natuur! 

De excursie die de afdeling De Goorn organiseerde naar de Schoorlse duinen, was dan ook snel volgeboekt. Op 4 mei gingen 44 Zonnebloemdeelnemers mee, begeleid door 7 vrijwilligers. Allemaal uit de Noord-Hollandse gemeente Wester-Koggenland.

Bus en trein

De eerste kilometers werden afgelegd met een bus (mét lift) van De Goorn naar het beginpunt bij een strandpaviljoen. Daar aangekomen, stond de koffie en het warme appelgebak al klaar. Na dit smakelijke begin reed de Zonnetrein voor: twee wagons getrokken door een elektro-trekker. In de wagons zijn speciale rolstoelplekken aanwezig en er is voldoende ruimte voor rollators. Daarnaast rijdt de Zonnetrein grotendeels van de energie die wordt opgewekt door de zonnecollectoren op het dak. Aan boord de vriendelijke chauffeurs van Staatsbosbeheer die de vrijwilligers hielpen om iedereen veilig aan boord te krijgen, zo nodig met een opstapje.

Liefde voor de natuur

Mevrouw Mollee (76), die door een aandoening al 26 jaar is aangewezen op een rolstoel en scootmobiel, genoot volop. “Wij vrouwen kletsen graag, maar de chauffeurs kregen ons allemaal stil! Wat een kennis van zaken hebben deze mannen. Iedereen zat geboeid te luisteren. Ze spraken met zoveel liefde over de natuur.” Ze vertelden dat de Zonnetrein ook door het gebied ging waar in 2009 een grote brand was. “Een jaar daarvoor was ik er nog geweest. Het is ongelooflijk als je ziet wat er nu weer groeit en bloeit, en hoe de natuur zich heeft hersteld. De gidsen hadden ook alle informatie over wat er van de brand is geleerd. Er is bijvoorbeeld een waterput aangelegd. En in het landschap krijgen wind en zand weer meer vrij spel, net als vroeger. Na afloop waren wij onder de indruk. Het was een fantastische dag!”

Jeugdherinneringen

Ook vrijwilliger Els Eijling vond het uitje zeer geslaagd. “Heel bijzonder te ontdekken dat mensen die in Noord-Holland zijn geboren en getogen, nog nooit in de duinen zijn geweest, omdat ze daar lichamelijk niet toe in staat waren. En anderen kwamen nu na lange tijd weer terug op de plekken waar ze vroeger veel kwamen. Daar word ik toch wel stil van.”

De excursie werd afgesloten met een heerlijke lunch met Hollands brood en kroketten. En natuurlijk was dit prachtige duingebied nog lang onderwerp van gesprek.