Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Brandweerdag Bergschenhoek

"Ik heb meteen rookmelders aangeschaft"

09-06-2017

Een gezellige dag onder elkaar, waar je ook nog iets van opsteekt. Dat was het doel van een bijzondere activiteit van de Zonnebloem in Bergschenhoek deze week. Zij kregen een kijkje in de keuken bij de brandweer, inclusief brandveiligheidstips voor thuis.

Wat doe je als er brand uitbreekt in je eigen huis? Een vraag waarover je vaak pas nadenkt als het te laat is. Feit is wel dat vluchten voor brand lastiger is als je minder mobiel bent of zelfs in een rolstoel zit. Daarom nodigde het brandweerkorps in Berkel en Rodenrijs een groep Zonnebloemdeelnemers uit voor een voorlichtingsmiddag en een rondleiding door de kazerne.

Blussen

De 84-jarige Leo van Dijk meldde zich direct aan. “Ik heb vroeger als 15-jarige mee mogen helpen een meelfabriek te blussen, omdat ik toevallig vroeg ter plaatse was. Dat vergeet je nooit meer. Dus ik was wel benieuwd naar hoe het in zijn werk gaat.” Ook Sjaan Granneman was erbij. “Ik ben inmiddels 75 en heb twee kunstknieën. Dan word je er niet vlugger op. Dus ik was erg benieuwd naar tips voor brandveiligheid.”

Echte actie

De groep kreeg een uitgebreide presentatie over brandveiligheid in huizen, met speciale aandacht voor mensen die minder mobiel zijn. Daarna kregen ze een rondleiding en mochten ze een kijkje nemen in een speciaal ingerichte container, waar voor leerdoeleinden een brand had gewoed. En alsof het zo moest zijn, werd de groep tussendoor getrakteerd op een echte brandweeractie. “Er woedde een storm die middag, waardoor een buitengevel in de buurt was omgewaaid”, vertelt Leo. “Bij de kazerne kwam een melding binnen en binnen twee minuten waren alle brandweermannen omgekleed en op weg. Best spectaculair om te zien.”

Tips voor thuis

Gedurende de dag kreeg de groep allerlei praktische tips voor thuis. “Zo moet je nooit water gebruiken om een frituurpan te blussen als die vlam vat”, vertelt Leo. “En als je ’s avonds alle deuren op slot doet en je gaat slapen, dan is het slim om je huissleutels altijd op dezelfde plek te leggen. Als er brand uitbreekt, en je moet op automatisme functioneren, kun je ze gemakkelijk vinden.”

Brandweerdag Bergschenhoek

De trap af

Ook Sjaan heeft het nodige advies ter harte genomen. “Bij brand zou ik frisse lucht binnen willen laten door ramen tegen elkaar open te zetten. Dat bleek juist het tegenovergestelde effect te hebben! Dan laat je alle zuurstof binnen. Daarnaast kregen we tips om je relatief snel veilig te stellen als je niet zo hard kunt lopen. Als je in je huis naar beneden moet, kun je tijd winnen door je op de trap van tree naar tree te laten glijden op je kont. Mensen die op hoogte wonen, hebben een extra risico omdat je bij brand de lift niet mag gebruiken. Een goede tip was om naar het balkon te gaan en alle deuren achter je goed te sluiten. De brandweer kan je dan van het balkon halen.”

Rookmelders

De brandweerdag heeft Sjaan zelfs tot actie aangezet. “Rookmelders zijn ook echt heel belangrijk. Ik deed het al een jaar zonder, eigenlijk uit laksigheid om ze te kopen. Na de brandweerdag heb ik meteen actie ondernomen. Ik heb ze aangeschaft én meteen laten ophangen. Dus het is heel leerzaam geweest.”