Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Zomertientje

Geen stille zomermaanden dankzij Zomertientje

24-07-2017

Wat zou jij met tien euro doen in de zomer? De kinderboerderij bezoeken, een ijsje halen, wat drinken op het terras? Afdelingen van de Zonnebloem organiseren speciale kleine activiteiten, zodat niemand in de zomer alleen thuis hoeft te zitten.

De zomerperiode is voor veel mensen het moment om leuke dingen te ondernemen. Op vakantie met het gezin, een dagje strand of naar het zwembad... “Maar dat is voor onze deelnemers niet zo”, vertelt Pien Schrama, Zonnebloemvrijwilliger van de afdeling Nieuwveen. “Voor veel van hen is het juist een stille periode. Kinderen zijn op vakantie, hobbyclubs liggen stil en ook de lokale Zonnebloem organiseert minder.”

In de zomer op pad

Om er ook in de zomer voor te zorgen dat deze mensen eropuit kunnen, organiseren verschillende Zonnebloemafdelingen een ‘tien-euro’-activiteit. “Wij noemen het het Zomertientje”, vertelt Pien. “Het is een concept waarmee we vrijwilligers stimuleren om deelnemers ook in de zomer eens mee op pad te nemen. Met een klein groepje, of gewoon 1-op-1. Daarvoor krijgen ze van de afdeling tien euro, die ze vrij mogen besteden. Deelnemers geven aan wat ze leuk vinden om te doen en als de vrijwilliger hulp nodig heeft bij het organiseren ervan, springt het bestuur bij.”

Zomertientje

10 euro-activiteit

Ook Zonnebloemafdeling Dongen introduceerde een soortgelijk concept voor de ‘stille’ vakantiemaanden. “Wij noemen het de 10 euro-activiteit”, vertelt Zonnebloemvrijwilliger Elly Jansen. “In de maanden juli en augustus kunnen onze deelnemers een formuliertje inleveren waarop ze invullen wat zij graag zouden willen doen. Dat kan winkelen in het dorp zijn, of een boswandeling maken, of naar het terras. Voor tien euro is immers heel wat te bedenken. Wij zoeken een vrijwilliger die met de deelnemer mee wil gaan en zij regelen verder samen het verloop van het uitstapje. Daarvoor krijgen ze tien euro en mochten ze uiteindelijk toch over het budget gaan, dan betaalt de deelnemer, uiteraard in overleg, het tekort.”

Kersenboomgaard

In de praktijk is dat vaak niet nodig, want… klein is fijn. “Je hoeft niet ver weg te gaan om een vakantiegevoel te krijgen”, vertelt Pien. “Het zijn vaak kleine uitstapjes in de buurt. Zo zijn onze deelnemers naar het gratis bezoekerscentrum van Natuurmonumenten geweest, met een borreltje aan de Nieuwkoopse Plassen. Ook hebben een paar een rondrit met de auto gemaakt door het Groene Hart, met een bezoek aan onder meer een kersenboomgaard. En sommigen hebben een bloemetje geplukt in de pluktuin bij ons in het dorp. Of gewoon samen een terrasje pakken. Bij zonnig weer geeft dat écht wel een heerlijk vakantiegevoel.”

Zomertientje

Goed gesprek

Na een aantal jaar hebben alle deelnemers en vrijwilligers het concept ontdekt en wordt er veel gebruik van gemaakt. “Onze deelnemers waarderen het heel erg. Een aantal spreekt het kleinschalige karakter ervan heel erg aan. Zij vinden het rustiger en makkelijker om met elkaar te praten”, vertelt Pien. “Dat geldt ook voor de vrijwilliger. Bij grote activiteiten sta je soms vooral koffie te schenken en jassen op te hangen. Nu kun je eens écht tot een goed gesprek komen.”